VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen in individuele aandelen uit de eurozone is redelijk toegankelijk, maar toch zullen veel beleggers niet zo snel uitkomen bij de beurs van Spanje, Ierland of Finland. Een goed alternatief is een indexbelegging. De grootste etf’s voor aandelen in de eurozone zijn gebaseerd op de EURO STOXX 50. Een blik op vijf belangrijke factoren bij trackers die deze index volgen.

De EURO STOXX 50 bevat de vijftig grootste bedrijven binnen twintig zogenoemde supersectoren uit landen in de eurozone. Onder aan de streep zijn er acht landen vertegenwoordigd in de index. Vooral Frankrijk en Duitsland leggen veel gewicht in de schaal, met respectievelijk 43 en 26 procent.

De index kent een jaarlijkse herziening, in september, waarbij ook nieuwe aandelen kunnen worden toegevoegd. Dat werkt in grote lijnen als volgt.

1. Er wordt een selectie gemaakt van de grootste bedrijven uit de twintig EURO STOXX Supersector-indices. Deze eerste filter moet voorkomen dat een bepaalde (grote) sector een te groot gewicht in de portefeuille krijgt.

2 .De grootste bedrijven (op basis van free float-marktkapitalisatie) uit die selectie worden vervolgens in de index opgenomen, met enkele aanvullende regels die ervoor zorgen dat de samenstelling bij een herziening niet te veel verandert.

Vanaf 18 september dit jaar zijn autobouwer Ferrari en bouwmaterialengigant Saint Gobain opgenomen in de EURO STOXX 50. Dat ging ten koste van vastgoedbedrijf Vonovia en CRH (bouwmaterialen)

Sectorverdeling EURO STOXX 50

Samenstelling van de EURO STOXX 50-index, per 29 september 2023. Bron: Bloomberg

Veel beleggers zijn het beste uit met een accumulerende etf, waarbij periodieke (dividend)uitkeringen automatisch worden herbelegd. Dat scheelt transactiekosten. Deze pikken we er daarom uit. De etf’s volgen specifiek een net return-index, waarin uitgekeerde nettodividenden (na belasting) zijn inbegrepen in het rendement.

Nettorendement
Er zijn drie vormen van de index: price return, net return en gross return. In de Net Return-index die de etf's daadwerkelijk volgen, zijn de uitgekeerde nettodividenden van de onderliggende bedrijven weer opgeteld in de koers. Dat is dus na belasting. Als etf-aanbieders echter wel iets kunnen terugvorderen van de ingehouden dividendbelasting, zorgt dat (afgezien van andere factoren) voor hoger rendement van de etf dan van de Net Return-index.

De etf’s
In de tabel hieronder de belangrijkste kenmerken van zes in Nederland verkrijgbare etf’s:

EURO STOXX 50-etf's

Naam etf

Lopende 

kosten

ISIN

Replica

Securities

lending

Website

Introductiedatum

Amundi EURO STOXX 50 UCITS ETF

0,16%

LU1681047236 (Euronext Paris)

Volledige replicatie

 Ja

Link

16 september 2008

HSBC EURO STOXX 50 UCITS ETF

0,15%

IE000MWUQBJ0 (Euronext Paris)

Volledige replicatie

 Ja

Link

28 juni 2022

Invesco EURO STOXX 50 UCITS ETF

0,40%

IE00B60SWX25 (XETRA)

 Synthetisch

 N.v.t.

Link

19 maart 2009

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF

0,12%

IE00B53L3W79 (XETRA)

Volledige replicatie

 Ja

Link

26 januari 2010

Lyxor Core EURO STOXX 50 (DR) UCITS ETF

0,09%

LU0908501215 (Euronext Paris)

Volledige replicatie

 Nee

Link

2 mei 2013

Xtrackers EURO STOXX 50 UCITS ETF

0,10%

LU0380865021 (XETRA)

Volledige replicatie

 Ja

Link

29 augustus 2008

Etf’s op de EURO STOXX 50 Net Return Index, noterend in euro’s. De etf’s zijn accumulerend (herbeleggend). Groen laat zien welke etf’s er positief uitspringen op een bepaald kenmerk, oranje juist negatief.

Let op, Lyxor is opgegaan in Amundi

Er is een belangrijke ontwikkeling die de keuze van een belegger beïnvloedt. Lyxor is onderdeel van Amundi, en er is besloten om de EURO STOXX 50-etf’s te laten fuseren per 22 september. De Amundi EURO STOXX 50 UCITS ETF is daarbij het zogeheten ‘ontvangende fonds’, en blijft bestaan. Stukken in de Lyxor-etf zijn omgewisseld naar de Amundi-etf op basis van de verhouding tussen de nettovermogenswaarde van de twee fondsen. Eventuele fracties worden cash afgerekend.

De voormalige beleggers in de Lyxor Core EURO STOXX 50 UCITS ETF hebben na de samenvoeging te maken met de voorwaarden van de Amundi-etf. Een vergelijking van de twee en de overige details vindt u op deze pagina. Hoewel de Lyxor dus niet meer te koop is, blijft het interessant om deze mee te nemen in de vergelijking.


1. De kosten
Het zuiverste getal qua kosten is terug te vinden in het Essentiële-informatiedocument (EID, ook vaak aangeduid met het Engelse KID), onder de kop Wat zijn de kosten?

De synthetische etf van Invesco springt er in negatieve zin uit wat betreft kosten. De rest zit behoorlijk dicht bij elkaar. Lyxor heeft nipt de laagste lopende kosten, met 9 basispunten (1 basispunt is 0,01%), maar die is dus helaas niet meer te koop. De Xtrackers-etf is nauwelijks duurder en doet het daarom wat kosten betreft het best.

2. Uitlenen van effecten
De fondsaanbieder kan door middel van securities lending de beleggingen tijdelijk uitlenen aan derde partijen. Hiervoor ontvangt het fonds een vergoeding die ten goede kan komen aan de beleggende deelnemers. Het uitlenen van stukken brengt echter wel risico’s met zich mee. Een etf die niet aan securities lending doet is, als alle andere factoren gelijk zijn, te verkiezen boven eentje die dat wel doet.

De EURO STOXX 50-etf’s die de onderliggende aandelen daadwerkelijk in bezit hebben, kunnen de effecten uitlenen. Behalve de Lyxor-etf, maar die is opgegaan in het fonds van Amundi.

3. Replicatie
Ook de wijze van replicatie – de manier waarop de etf de prestaties van de index nabootst – kan verschillen.

Vijf van de zes fondsen kopen alle aandelen in de index met dezelfde weging (volledige replicatie). Dit is de meest veilige manier. Omdat de EURO STOXX 50 slechts uit vijftig aandelen bestaat, die ook allemaal heel liquide zijn, is het voor de fondsbeheerders goed mogelijk om deze allemaal aan te houden. Volledige replicatie is dus zonder al te hoge kosten mogelijk.

Alleen Invesco kiest voor een synthetische structuur: de etf-aanbieder bezit zelf niet de effecten uit die index, maar gebruikt derivaten om het rendement na te bootsen. Dat is duidelijk een nadeel.

4. Prestaties
Maar welke etf weet de index het beste te volgen, of zelfs te verslaan? Hiervoor is het mogelijk om te kijken naar de periode vanaf de lanceringsdatum van het op een na jongste fonds, in dit geval de Lyxor Core EURO STOXX 50 (DR) UCITS ETF. Deze is ruim tien jaar geleden opgericht, met een eerste waarderingsdatum op 3 mei 2013. De HSBC-etf bestaat te kort om een goed beeld te geven.

Vanaf de genoemde datum is de koers van de Lyxor-etf het meest gestegen, gevolgd door die van iShares. De Amundi- en Invesco-etf doen het duidelijk het minst. Over andere meetperiodes is het beeld vergelijkbaar. Aangezien het om accumulerende etf’s gaat, is de koersontwikkeling automatisch ook het rendement voor de belegger – afgezien van transactiekosten.

Aanbieder

Ontwikkeling van 100 euro

Lyxor

€ 215,92

iShares (Blackrock)

€ 212,08

Xtrackers

€ 211,10

Amundi

€ 209,83

Invesco

€ 208,82

   

Index

 

EURO STOXX 50 Net Return

€ 200,24

EURO STOXX 50 Gross Return

€ 217,97

Bron: Bloomberg. Periode 3 mei 2013 tot en met 18 september 2023, op basis van slotkoersen. *Lyxor-etf is opgegaan in de Amundi-etf

Een periode van meer dan tien jaar aan prestaties is illustratief en bevestigt het belang van kosten; de goedkoopste tracker van Lyxor leverde het hoogste rendement. Daarna weet de iShares-etf het ook goed te doen, hoewel deze wat betreft kosten in het midden zit. De omvang van het fonds – het is de grootste etf van de vijf – en de positie van beheerder BlackRock in de beleggingswereld, geven mogelijk nog wat extra schaalvoordelen.

Invesco blijft achter bij de rest. De synthetische structuur biedt geen voordeel, ook gezien de kosten die veruit het hoogst zijn.

Index verslagen
Alle vijf de fondsen wisten opvallend genoeg een stuk beter te presteren dan de index die ze volgen. Dat gaat in tegen de intuïtie, aangezien een etf kosten in rekening brengt die er bij de index niet zijn. Een verklaring is waarschijnlijk dat er (een deel van de) dividendbelasting kan worden teruggevorderd door fondsbeheerders. De resultaten van de best presterende fondsen zitten dichter bij de brutoherbeleggingsindex (Gross Return).

De besproken etf’s keren de inkomsten niet uit, maar doen aan herbeleggen. In de Net Return-index is het dividend uit de onderliggende aandelen netto na belasting weer terug bij de waarde opgeteld. De fondsbeheerders kunnen echter proberen om ingehouden bronbelasting (deels) terug te vorderen. Zo meldt iShares in de prospectus: “Het bedrijf (of zijn vertegenwoordiger) kan namens de fondsen claims indienen om ingehouden belasting op dividend- en rente-inkomsten (indien van toepassing) terug te krijgen die zijn ontvangen van uitgevers in bepaalde landen waar een dergelijke teruggave van ingehouden belasting mogelijk is.” (vertaling VEB).

Wie kiest voor uitkerende varianten van de fondsen, kan zelf te maken krijgen met ingehouden dividendbelasting. De meeste etf’s zijn gevestigd in Luxemburg of Ierland, en de distributies vanuit die landen zijn voor Nederlandse beleggers normaal gesproken vrijgesteld van belastinginhouding. In andere gevallen kan dividendbelasting tot 15 procent worden verrekend in de inkomstenbelasting.

5. Bied-laatspreads
Wie etf’s koopt, betaalt impliciet ook de spread (verschil tussen de koers waartegen je kunt kopen en verkopen).

De spreads van deze producten wijken onderling niet heel erg af. Ze bedragen 4 tot 9 basispunten (0,04 tot 0,09 procent van de inleg). In volatiele tijden met weinig liquiditeit kan de spread wel iets oplopen.

iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF

Xtrackers EURO STOXX 50  UCITS ETF

Invesco EURO STOXX 50 UCITS ETF

Amundi EURO STOXX 50 UCITS ETF

HSBC EURO STOXX 50 UCITS ETF

0,04%

0,04%

0,06%

0,08%

0,09%

Spreads. Steekproef 22 september 2023. Van kleinste naar grootste. Bron: Bloomberg.

De iShares-, Xtrackers- en Amundi-variant hebben beheerde vermogens boven de 1,5 miljard euro. De etf’s van HSBC en Invesco zijn een stuk kleiner en hebben respectievelijk een fondsomvang van 461 en 384 miljoen euro. Etf’s met een groter fondsvermogen hebben doorgaans gemiddeld lagere spreads.

Eindoordeel
De iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF is - van de verkrijgbare etf’s - overall de beste keuze. Deze levert goede prestaties, heeft het grootste fondsvermogen, doet aan volledige replicatie en heeft een lage spread. Daarnaast is de Xtrackers EURO STOXX 50 UCITS ETF een solide keuze met iets mindere prestaties, maar wel lagere kosten.

De Lyxor Core EURO STOXX 50 (DR) UCITS ETF scoorde het beste op de kosten en het niet uitlenen van effecten, maar deze is opgegaan in de Amundi-etf - met mindere voorwaarden.

De genoemde etf’s zijn verkrijgbaar bij partijen als DeGiro en Saxo Bank. Heeft uw bank of broker deze niet in het assortiment, dan is het wellicht mogelijk om een aanvraag te doen. Bekijk ook ons onderzoek naar de kosten en service van brokers. Het spreekt voor zich dat de VEB niet is gelieerd aan deze fondsen of fees ontvangt van genoemde partijen.

Kleinere Europese bedrijven of niet alleen Eurolanden

Momenteel zijn het Nederlandse ASML (7 procent) en het Franse LVMH (6 procent) de grootste posities binnen de EURO STOXX 50. Overige AEX-bedrijven in de index zijn ING, Ahold Delhaize, Prosus en Adyen.

De EURO STOXX 50-index beslaat al een groot deel van de bovenliggende EURO STOXX Total Market Index met bedrijven uit de eurozone; zo’n 60 procent van de marktkapitalisatie is vertegenwoordigd. Een alternatief voor beleggers die naar een bredere index zoeken is de MSCI EMU index, met 228 largecap- en midcap-aandelen uit de eurozone.

Een nog grotere variatie aan bedrijven en landen is te vinden in de STOXX Europe 600, met zeshonderd aandelen uit 17 landen in Europa. Daarin zijn onder andere ook Zwitserland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk opgenomen. De Britse beurs is daar goed voor 24 procent van het gewicht en het Zwitserse Nestlé en het Deense Novo Nordisk zijn de grootste posities; die index heeft dus wel duidelijk een ander profiel.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap