VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op de beurs was 2023 het jaar van de Magnificent Seven. De techfondsen Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia en Tesla verdubbelden dit jaar gemiddeld in beurswaarde en zijn daarmee de drijvende kracht achter de stijging van de Amerikaanse beursindex S&P 500. Kostenbesparingen, de hype rondom artificial intelligence en een einde aan de renteverhogingen duwden de waarderingen van het zevental omhoog. Bij geen ander bedrijf kwam alles zo duidelijk samen als bij Meta. Een analyse.

Het is eind oktober 2022 als Meta-aandeelhouder Brad Gerstner, oprichter van vermogensbeheerder Altimeter Capital, zich in een open brief richt tot Meta- topman Mark Zuckerberg.

De belegger noemt de uitgaven van het moederbedrijf van Facebook en Instagram in de metaverse “enorm en angstaanjagend”. De metaverse is een virtuele ontmoetingsplaats waar met digitale dubbelgangers (avatars) gewerkt, gewinkeld en gegamed kan worden. Het onderdeel Reality Labs, waar de metaverse onder valt, boekte sinds 2019 bij elkaar opgeteld 46 miljard dollar verlies op een omzet van enkele miljarden.

Gerstner wil dat Zuckerberg de uitgaven in de nog nauwelijks bestaande virtuele wereld naar beneden schroeft van 10 tot 15 miljard dollar naar 5 miljard dollar per jaar. Door de gestegen rente en de afvlakkende groei van de advertentie-inkomsten moet Meta volgens Gerstner bovendien de broekriem aantrekken. Daarom zou het bedrijf afscheid moeten nemen van een vijfde van het personeel.

Wat Gerstner bij Meta ziet is symptomatisch voor de hele techsector. “Het is een slecht bewaard geheim in Silicon Valley dat bedrijven zoals Google (Alphabet), Meta, Twitter of Uber met een veel lager personeelsbestand prima dezelfde omzet kunnen boeken”, aldus Gerstner.

De boodschap van Gerstner dat technologiebedrijven na alle successen te veel vet op de botten hadden en lui waren geworden, werd breed gedragen in de beleggersgemeenschap. Niet veel later nam de activistische Britse belegger TCI bijvoorbeeld Alphabet op de korrel. Welke invloed de kritiek van Gerstner precies heeft gehad op Zuckerberg zal vermoedelijk nooit bekend worden, maar het duurde niet lang voor Meta actie ondernam.

In november 2022 kondigde Zuckerberg namelijk aan dat 11 duizend werknemers (13 procent van het totale werknemersbestand) een andere baan moeten zoeken. Het zou het begin markeren van de grote ommekeer in de koers van het aandeel Meta, die op dat moment ten opzichte van het hoogtepunt al driekwart van zijn waarde kwijt was.

Enkele maanden later liet Zuckerberg bovendien weten dat 2023 ‘’het jaar van de efficiëntie zal worden”. Voor veel beleggers was dat wederom reden om het aandeel Meta te kopen. En terecht, zo zou niet veel later blijken.

Bij de laatste kwartaalcijfers van Meta in oktober dit jaar bleek dat sinds die aankondiging in november 2022 het werknemersbestand was afgenomen van zo’n 87 duizend medewerkers naar iets meer dan 66 duizend, oftewel een daling van 24 procent.

Verbetering winstgevendheid
Minder personeelskosten vertalen zich doorgaans in meer winst. Ook dat werd zichtbaar in de derdekwartaalcijfers. Meta zag, onder andere door die miljardenbezuinigingen, de nettowinst jaar-op-jaar toenemen met 164 procent; van 4,4 miljard dollar naar 11,6 miljard dollar.

Maar het vliegwiel kwam echt op gang omdat ook de advertentie-inkomsten weer in de lift zaten.  Hoewel de advertentieprijzen flink zijn gezakt, wist Meta er wel veel meer omzet mee te genereren. Een toename die mede te danken is aan Chinese bedrijven die in Europa en de Verenigde Staten willen adverteren. Circa 99 procent van de omzet van Meta bestaat uit advertenties.

Daarbij weet Meta ook steeds meer geld te verdienen dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Zo zet Meta AI onder andere in om te bepalen welke berichten op de Meta-websites en -apps bovenaan staan. De content wordt hiermee beter afgestemd op de behoefte van gebruikers.

En dat zorgt ervoor dat gebruikers veel langer blijven scrollen op Facebook en Instagram, wat weer extra advertentie-inkomsten oplevert. Ondertussen blijft Meta andere AI-tools ontwikkelen om de advertentie-inkomsten verder te verbeteren. En dat is bittere noodzaak. Want door allerhande privacywetgeving, voornamelijk in Europa, wordt het steeds lastiger om gegevens te verzamelen van gebruikers van de platforms.  

Koersdoelen analisten
Dankzij de verbeterde winstgevendheid van Meta in het afgelopen jaar gaan ook de verwachtingen voor de verdere toekomst omhoog. En voor de koersontwikkeling van het aandeel Meta is vooral de lange termijn winstgevendheid cruciaal voor beleggers.

Analisten op Wall Street baseren hun waardering – en koersdoel – voor het aandeel Meta (mede) aan de hand van de verwachte winst per aandeel in de komende jaren. Zo is de gemiddelde taxatie voor de winst per aandeel in 2025 dit jaar omhooggeschoten van nog geen 13 dollar begin 2023, tot meer dan 20 dollar vandaag (zie grafiek). 

Winstverwachting Meta flink omhoog

Bron: Bloomberg. Berekening VEB. Linker-as: analistenconsensus voor de winst per aandeel van Meta 2025, Rechter-as koers aandeel Meta.

Zo laat het voorbeeld van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan goed zien waarom de koers van het aandeel Meta dit jaar zo hard is opgelopen. Techanalist Doug Anmuth baseerde zijn koersdoel begin dit jaar nog op de winst-per-aandeeltaxatie voor 2024 van 9,5 dollar. Vermenigvuldigd met een k/w-multiple van iets boven de 15, resulteerde dit in een 12-maands koersdoel van 150 dollar (9,5 dollar x 15,7 = 150 dollar).

Anmuth gaat vandaag uit van een fors bijgestelde winsttaxatie voor 2025; bijna 21 dollar per aandeel. Omdat de vooruitzichten van Meta verbeterd zijn, hoort daar volgens Anmuth ook nog een hogere k/w-verhouding van ruim 20 keer bij.

Het koersdoel van JP Morgan staat dan ook op 420 dollar (20,7 dollar x 20,3 = 420 dollar). Dat komt neer op een verhoging van het koersdoel met 270 dollar (of 181 procent) ten opzichte van de 150 dollar die analist Anmuth Meta begin dit jaar nog waard vond. Over dezelfde periode is de koers van het aandeel Meta gestegen met 178 procent. Dat is een forse stijging, maar die is volgens JP Morgan dan ook goed te verklaren.

Opwaarts potentieel
Het voorbeeld van het aandeel Meta staat niet op zichzelf. Ook de andere zes Magnificent-bedrijven gingen eind 2022 hard onderuit. Een gelijk gewogen mandje met deze zeven aandelen verloor in heel 2022 nog 45 procent van zijn waarde.

Door een stijgende rente, twijfels over het verdienmodel en over de houdbaarheid van de hoge winsten van deze dominante bedrijven – met veronderstelde duurzame concurrentievoordelen – gingen de koersen hard onderuit. Maar dankzij kostenbesparingen, de AI-hype en – niet onbelangrijk – de recent weer wat gedaalde rente stegen de koersen weer in snel tempo.

Bedrijven als Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon en Microsoft sneden allemaal overtollig vet weg door in het personeelsbestand te snoeien. Tegelijkertijd wisten deze bedrijven, maar ook bijvoorbeeld chipproducent Nvidia, volop te profiteren van de ontwikkelingen bij AI.

Hierdoor verdubbelde dit jaar de waarde van het gelijk gewogen mandje van deze Magnificent Seven. En ondanks de forse koersstijgingen van dit jaar zien veel analisten op Wall Street de koers van deze zeven aandelen komend jaar nog verder oplopen (zie tabel).

Magnificent Seven: na forse koersstijging nog steeds potentieel

Bron: Bloomberg, peildatum 12 december 2023. De gemiddelde score (Gem.) loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen).

 

De Magnificent Seven

Wie dit jaar de ontwikkelingen van de beurzen volgt, kon zich niet onttrekken aan de term Magnificent Seven. De koersstijgingen van Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia en Tesla zijn de drijvende kracht achter Amerika’s belangrijkste beursgraadmeter, de S&P 500.

Magnificent Seven is een verwijzing naar de gelijknamige Western uit 1960 waarin zeven scherpschutters een Mexicaans dorp proberen te redden van bandieten. Michael Hartnett, hoofd beleggingsstrategie van Bank of America, is een fan van de film en bedacht in mei 2023 de term voor deze zeven monopolistische bedrijven die de S&P 500 omhoogstuwden.

Magnificent Seven drijvende kracht achter S&P 500

Bron: Bloomberg. Berekening VEB. 30 december 2022 = 100%.

Sinds begin dit jaar verdubbelde een gelijk gewogen mandje aandelen met deze zeven technologiebedrijven. De S&P 500 steeg dit jaar al 23 procent (inclusief dividend). Zonder de Magnificent Seven zou dat ‘slechts’ 12 procent zijn (zie grafiek).

 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap