VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De chaos bij Ajax, de koers van Shell. De ontwikkelingen rond beleggen en beursgenoteerde bedrijven gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

De bokkensprongen van Sven Mislintat
De media berichtten medio november uitgebreid over de bestuurlijke chaos bij het beursgenoteerde Ajax. Verschillende bestuurders en trainers vertrokken of werden voortijdig aan de kant gezet en vooral in de afgelopen transferperiode wekte het aankoopbeleid van de 36-voudige Eredivisie-kampioen verbazing. Technisch directeur Sven Mislintat kocht in de vier maanden dat hij in functie was voor een slordige 110 miljoen euro een compleet nieuw elftal bij elkaar. Stuk voor stuk onbekende buitenlandse spelers zonder noemenswaardige ervaring op het allerhoogste niveau. VEB-directeur Gerben Everts oordeelt in een interview in Het Parool snoeihard over de inmiddels alweer ontslagen technisch directeur: “Op basis van de prijzen die Mislintat namens Ajax heeft betaald voor spelers van twijfelachtige kwaliteit, ben ik ervan overtuigd dat Mislintat een oplichter is.”

De VEB-directeur heeft dan ook een aantal vragen voor het bestuur van Ajax, met name over het onderzoek van KPMG en NautaDutilh dat inmiddels loopt: “Mijn voornaamste vraag is hoe diep Ajax het eigen onderzoek naar de gang van zaken rondom Mislintat insteekt. Worden daarbij wel alle transfers onderzocht? Werken alle betrokkenen bij Ajax volledig mee? Is het onderzoek wel verstrekkend genoeg?”

Shell
De Telegraaf besteedt aandacht aan de overname van de  Amerikaanse oliebedrijven Pioneer en Hess door achtereenvolgens ExxonMobil en Chevron. Daarbij komt VEB-hoofdeconoom Jasper Jansen aan het woord die stelt dat door die overnames de onderwaardering van Shell nog scherper in beeld komt. “De druk op Europese bedrijven is groot om hun volumes ruwe olie te verminderen om zo de CO2-uitstoot te beperken. Daar hebben Amerikaanse bedrijven veel minder last van. Exxon en Chevron gaan met deze overnames in olie echt hard groeien.” 

Ook voor een artikel over de stijgende vraag naar LNG -vloeibaar gemaakt aardgas- klopt De Telegraaf aan bij Jasper Jansen. Hij stelt dat Shell een goede positie heeft in deze markt: “Amerikaanse producenten als ExxonMobil en Chevron richten zich sterk op groei in olie, bij Shell blijft de olieproductie stabiel tot 2030 en moet de groei uit gas komen. Dat is minder milieubelastend. Dit is een kapitaalintensieve business, maar de inkomsten zullen nu heel behoorlijk zijn, omdat verkoopprijzen veelal gerelateerd zijn aan de nog altijd relatief hoge olieprijs”.

Black Friday-bazen
Bij het radioprogramma BNR Beurs is VEB adjunct-directeur Errol Keyner te gast. De aflevering van eind november opent met het (online) koopfestival Black Friday. Welke bedrijven profiteren van de koopgolf van november en december? Keyner: “Het zijn vooral de bedrijven die erin slagen om consumenten dingen te laten kopen die ze niet per se nodig hebben en dan komt Amazon wel als eerste voor ogen. Dit soort bedrijven is zo groot dat ze echt niet afhankelijk zijn van de pieken van Christmas shopping of Black Friday. Het aandeel is hoog gewaardeerd, maar het heeft zeker kwaliteit. Het is een bepalende macht. Je hebt ze gewoon nodig. Gewone kledingwinkels hebben die macht bijvoorbeeld veel minder. Daar is iets als Black Friday wel van groot belang, want juist dan moeten ze hun overtollige voorraden verkopen. Maar de bedrijven die echt de macht hebben, dat zijn de grote platforms zoals Amazon.”  

Box 3
VEB-directeur Gerben Everts wijdt zijn column in De Telegraaf aan het Box 3-dossier; de kromme situatie dat beleggers worden aangeslagen voor rendementen die ze dat jaar niet behaald hebben: “Spaarders moesten belasting betalen over niet ontvangen opbrengsten, aangezien de spaarrente jarenlang zo goed als nul was. Totdat de rechter deze praktijken twee jaar geleden verbood. De rekening voor die tegenvaller besloot de regering neer te leggen bij beleggende huishoudens. Zelfs als ze grote verliezen lijden, worden ze aangeslagen alsof ronkende rendementen worden behaald. Met inflatie die de koopkracht uitholt, wordt al helemaal geen rekening gehouden.” Hij geeft de nieuw geïnstalleerde leden van de Tweede Kamer dan ook een welgemeend advies mee:  “Laat box-3, de heffing op inkomen dat uit vermogen wordt verkregen, niet ongeopend dooretteren.”

Nieuwe Ankers
Nieuwe Ankers is een journalistiek interviewkanaal op YouTube van radiomaker en journalist Paul van Liempt. Twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen wordt Gerben Everts in dit programma door Van Liempt geïnterviewd. Uiteraard wordt er nagepraat over de verkiezingsuitslag, maar ook over onderwerpen als growth en degrowth. Everts: “Als je zegt we moeten afstappen van termen als groei, prestaties en winst, dan betekent het dat je de verzorgingsstaat over tien jaar volledig hebt uitgehold want zonder groei kun je de pensioenen en de zorg niet meer betalen.”

“Marge Air France-KLM niet haalbaar”
De koers van Air France-KLM staat onder druk nadat analisten van JP Morgan het koersdoel van het aandeel halveerden naar €9,50. De luchtvaartcombinatie zou het margedoel van 7% volgend jaar niet waar kunnen maken. In De Telegraaf laat Jasper Jansen weten dat er inderdaad reden is om te twijfelen aan de haalbaarheid van die marge: “In het verleden is gebleken dat een capaciteitsverhoging, dus meer stoelen, niet gepaard gaat met hogere marges. Dit zal Air France-KLM mogelijk volgend jaar hinderen in hun margedoelstelling.”