VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analisten verwachten dat de aandelen Amazon, Delta Airlines, Nvidia en Schlumberger nog flink meer waard worden in 2024.

De tientallen analisten die deze vier Amerikaanse large caps volgen, hebben dit kwartet aandelen vrijwel allemaal op ‘koop’ staan. Zij hanteren koersdoelen die veel hoger liggen dan de niveaus die nu op de borden staan. 

Wat maakt dat analisten deze ondernemingen aantrekkelijk vinden en hoeveel opwaarts potentieel hebben de aandelen? 

1. Nvidia

Koersdoel: 652 dollar, +33 procent 


Nvidia is onmiskenbaar het succesverhaal van 2023. Afgelopen jaar ging het aandeel van de bijna-monopolist meer dan drie keer over de kop. En aan die opmars van de chipmaker is nog geen einde gekomen, afgaande op de verwachtingen van het analistengilde. 

Het Amerikaanse Nvidia (omzet: 45 miljard dollar) is marktleider op het gebied van videokaarten en grafische chips. Deze videokaarten worden al jaren gebruikt in desktop-pc’s die precies zijn afgestemd op de behoeftes van serieuze gamers. De markt voor gaming-chips was de afgelopen jaren booming en Nvidia heeft hier een marktaandeel van meer dan 80 procent.  

Het hart van de videokaart is de GPU, wat staat voor Graphics Processing Unit. De GPU is een processor die de beeldopbouw berekent en de weergave van 3D-beelden versnelt.  

De afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat GPU’s succesvol kunnen worden ingezet voor kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (algoritmen en technieken waarmee computers kunnen leren) in datacenters van bedrijven als Google, Microsoft en Amazon. Hiervoor zijn enorme gegevensberekeningen vereist en de geavanceerde processors van Nvidia kunnen hierbij helpen.  

Nvidia was afgelopen jaar dankzij AI één van de best presterende bedrijven op de Amerikaanse beurs, en analisten zien de opmars volgend jaar doorzetten. Zo denkt de Amerikaanse zakenbank JP Morgan dat de koers volgend jaar verder zal oplopen naar 650 dollar. Analist Harlan Sur meent dat de winst per aandeel stijgt tot bijna 25 euro in 2025, wat bij een koers-winstverhouding van 30, teruggerekend naar vandaag tegen een discontovoet van 12 procent, resulteert in een koers van zo’n 650 dollar. “Onze taxatie van bijna 25 dollar winst per aandeel gaat ervan uit dat Nvidia de komende jaren zijn winst zal verhogen met ruim 30 procent per jaar”, aldus Sur.  

Een goed voorbeeld van een concurrentievoordeel van Nvidia is een technologie die het bedrijf heeft ontwikkeld om GPU’s breder in te zetten. Het bedrijf heeft processors geschikt gemaakt voor datawetenschappers en ingenieurs, door een programmeertaal genaamd CUDA te ontwikkelen. Deze Nvidia-software wordt gebruikt als een belangrijke component voor het uitvoeren van berekeningen en algoritmes op de GPU’s.  

Dankzij CUDA is een ecosysteem ontstaan rond Nvidia. Wie eenmaal bekend is met deze programmeertaal, zal niet snel overstappen naar een concurrent. Nvidia garandeert dat programma’s die vandaag worden ontwikkeld met CUDA ook werken op alle toekomstige processors die het gaat ontwikkelen.
 

Volgens analisten kan de hegemonie van Nvidia nog lang voortduren. Toch heeft chipmaker AMD onlangs aangekondigd het marktleiderschap van Nvidia voor AI-chips te willen gaan aanvallen. Dat kan zomaar een soort familievete gaan opleveren. Nvidia-topman Jensen Huang is namelijk een achterneef van AMD-topvrouw Lisa Su.  

2. Schlumberger

Koersdoel: 69 dollar, +32 procent
 

Het Amerikaanse SLB, beter bekend onder de oude naam Schlumberger, is ’s werelds grootste dienstverlener aan de offshore olie- en gasindustrie. Het bedrijf verricht allerlei diensten voor olie- en gasmaatschappijen, van het in kaart brengen van de bodem tot het aanleggen en beheren van boorinstallaties. 

De oprichters van Schlumberger waren de broers Conrad en Marcel Schlumberger. Vorig jaar nam het een beetje afscheid van die naam en besloot tot een naamswijziging in SLB. Het olieservicebedrijf gaat  zich de komende jaren meer richten op duurzame projecten, zoals de productie van waterstof en de opslag van koolstofdioxide (CO2). Met een nieuwe naam wil het deze koerswijziging onderstrepen.  

Toch leunt SLB voor zijn inkomsten vooralsnog grotendeels op de olie-industrie. Het kon de laatste tijd al flink munt slaan uit de gestegen prijs van het zwarte goud. De omzet en ebitda-winst van de dienstverlener stegen over de eerste negen maanden van dit jaar naar respectievelijk 21,1 en 5,8 miljard dollar. Het conflict in Gaza heeft, boven op de productiebeperkingen van OPEC-landen Saudi-Arabië en Rusland, de olieprijs doen stijgen. 

De goede resultaten van SLB waren vooral het gevolg van de internationale activiteiten (Midden-Oosten en Azië). In tegenstelling tot concurrenten Halliburton en Baker Hughes realiseert SLB zo’n 80 procent van zijn omzet buiten de Verenigde Staten. Deze grotere internationale spreiding biedt wat meer stabiliteit op lange termijn voor zowel de omzet- als winstontwikkeling.
 

“De meerjarige vooruitzichten voor de kernactiviteiten van SLB blijven robuust, de bedrijvigheid in het Midden-Oosten versnelt en de offshore-cyclus is nog maar net begonnen”, aldus David Anderson van zakenbank Barclays. “We blijven overwogen op aandelen SLB met een koersdoel van 77 dollar op basis van een multiple van 10,5 keer de ebitda voor 2025 van 11,4 miljard dollar”.  

Op de internationale markt is SLB wereldmarktleider met een unieke positie in het Midden-Oosten. Daarnaast is het bedrijf in de offshore-markt ongeveer twee keer zo groot als de concurrentie, een positie die verder verbetert dankzij de recent aangekondigde joint venture met Aker Solutions en Subsea7.  

3. Delta Airlines

Koersdoel: 51 dollar, +25 procent
 

Het Amerikaanse Delta Airlines profiteerde het afgelopen jaar van de terugkeer van reislustige consumenten en de grotere populariteit van dure stoelen in het vliegtuig. Het gaat de luchtvaartmaatschappij uit Atlanta op dit moment voor de wind. Dat geldt overigens niet alleen voor Delta. Ook bij concurrenten American Airlines, United en Southwest - met zijn vieren goed voor 70 procent van het Amerikaanse vliegverkeer - wordt veel meer gevlogen.   |

Volgens de International Air Transport Association (IATA), de branchevereniging van vliegmaatschappijen, was het aantal kilometers dat passagiers wereldwijd in de lucht aflegden in de maand september van dit jaar alweer bijna even hoog als in dezelfde maand in 2019, vóór de coronapandemie. Op de Amerikaanse thuismarkt, waar Delta Airlines twee derde van zijn omzet genereert, ligt het aantal vluchten zelfs al zo’n 5 procent boven het pre-coronaniveau.  

Ondanks het toegenomen vliegverkeer staan luchtvaartaandelen vanaf de zomermaanden onder druk. Dat is voornamelijk het gevolg van hogere olieprijzen door het conflict in Gaza. Brandstof is vaak de grootste kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen en gestegen olieprijzen zetten de winsten dan ook onder druk. Analisten hebben daarom hun winstverwachtingen voor 2024 al neerwaarts bijgesteld.  

Maar dankzij de gedaalde beurskoers is het aandeel volgens analisten inmiddels juist gunstiger gewaardeerd. “We herhalen Delta als een van onze beste ‘koop’-ideeën, aangezien het bedrijf profiteert van het toenemende vliegverkeer”, aldus Michael Linenberg van Deutsche Bank. “We vinden de waardering van Delta aantrekkelijk tegenover onze winsttaxaties voor respectievelijk 2024 en 2025.” 

De grote drie Amerikaanse luchtvaartmaatschapijen - Delta Airlines, American Airlines en United Airlines - aangevuld met Southwest kunnen overigens allen rekenen op enthousiasme van analisten. Wel moeten beleggers beducht zijn dat geopolitieke spanningen en een verder oplopende olieprijs roet in het eten kunnen gooien. 

4. Amazon

Koersdoel: 179 dollar, +16 procent 


Ook de Amerikaanse retailgigant Amazon kan rekenen op positieve aanbevelingen. Het bedrijf domineert in twee markten: e-commerce en clouddiensten.   
Amazon heeft zich ontpopt tot de grootste online marktplaats ter wereld met een ongeëvenaarde selectie van laaggeprijsde producten. Ondanks de enorme omvang - Amazon boekt naar verwachting 581 miljard dollar omzet in 2024 - blijft het concern in staat jaar in jaar uit met meer dan 10 procent te groeien.  

“Wij zijn van mening dat Amazon op lange termijn goed gepositioneerd is als marktleider op het gebied van e-commerce. Online winkelen in de Verenigde Staten vertegenwoordigt slechts 20 procent van de totale detailhandelsomzet”, aldus tech-analist Doug Anmuth van zakenbank JP Morgan (met een 12-maands koersdoel van 190 dollar).  
 
Met het bezorgabonnement Prime wil Amazon consumenten verder aan zich binden. Tegen betaling van 139 dollar per jaar krijgen klanten bestellingen binnen twee dagen gratis thuisbezorgd (en korting voor levering binnen 24 uur). Ook krijgen Prime-abonnees toegang tot het videoplatform, de muziekdienst en de online boekenbibliotheek van Amazon.   
Volgens analist Ross Sandler van Barclays Bank heeft Amazon met Prime een significant duurzaam concurrentievoordeel. Voor het bedrijf is het voordeel dat Prime-klanten veel meer winkelen bij Amazon dan reguliere klanten. Door steeds meer Prime-abonnees te verwelkomen, ontstaat een zichzelf versterkend effect waarbij meer aankopen ertoe leiden dat weer meer verkopers zich aansluiten op het platform. Dit vliegwiel kan nog wel even doorgaan, zo is de gedeelde mening van Wall Street-analisten.   
 
Ook levert het Prime-model terugkerende inkomsten op. Wereldwijd zijn er nu meer dan 200 miljoen Prime-klanten, voornamelijk in de Verenigde Staten. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat het abonnement verder wordt uitgerold in andere landen.  
 
Via Amazon Web Services (AWS) is het concern daarnaast wereldwijd marktleider op het gebied van clouddiensten (externe computerservers voor bedrijfssoftware en opslag van data). De snelgroeiende clouddienst heeft inmiddels zo’n 35 procent marktaandeel en was in 2022 het enige winstgevende onderdeel van Amazon. 

Er is voldoende ruimte voor groei de komende jaren. “We schatten dat momenteel nog maar ongeveer 10 procent van de IT-uitgaven in de cloud plaatsvindt”, aldus Anmuth van JP Morgan.  

Vier Amerikaanse aandelen die populair zijn bij analisten 

Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Peildatum: 22 december. Bron: Bloomberg. Betreft aandelen met een score van 2,9 of hoger uit de S&P 500-index met het grootste koerspotentieel volgens analisten.  

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect 

 
- In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Amerikaanse en Europese bedrijven.  
 
- Analisten geven voor aandelen in de regel het advies kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen). De in dit artikel genoemde vier S&P 500-bedrijven hebben met een score van minimaal 2,9 voornamelijk koopaanbevelingen.   
 
- Behalve het advies (koop, houd, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel. Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden zou moeten staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen. De hier vermelde cijfers zijn een gemiddelde van de koersdoelen van de verschillende analisten die het aandeel volgen.  

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap