VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nee, de status van Jezus hebben ze nog niet. Maar weinig ondernemende aardbewoners zullen dichter bij een heiligverklaring zijn gekomen dan Bill Gates, Steve Jobs, Larry Page/Sergej Brin, Elon Musk, Jeff Bezos of Mark Zuckerberg.

Ze zijn allemaal oprichters van topondernemingen. Vermoedelijk slepen ze een ziekelijk groot ego met zich mee, met dominant en uiterst irritant gedrag. De empathische momenten zijn sporadisch en onbedoeld. Enige feminiene eigenschappen ontberen ze (ijdelheid uitgezonderd, maar dat is geen kwaliteit); sowieso zijn het mannen. Aangezien uw columnist waarschijnlijk nog belabberder scoort op al deze aspecten, moeten er andere kenmerken zijn die dit illustere gezelschap zo succesvol hebben gemaakt.

Inderdaad, dankzij brainpower, lef, monomaan hard werken en – ongetwijfeld – een bizarre dosis geluk hebben deze visionairs onmogelijk geachte resultaten behaald. Microsoft, Apple, Alphabet/Google, Tesla, Amazon en Meta/Facebook domineren niet alleen hun markten en de wereld, maar hebben beleggers duizenden miljarden rijker gemaakt.

De bewondering voor hen is terecht, maar verdient nuancering. Jawel, iets uit de grond stampen vanaf nul is veel moeilijker dan op iets voortborduren. Maar de fase na het pure ondernemerschap vereist niet alleen andere vaardigheden en karakters. Die kan ook zeer lucratief zijn, zodat de waardecreatie voor beleggers in de route naar volwassenheid nog groter is dan tijdens de pioniersfase.

Gates is dan wel halfgod, maar de zakelijke Satya Nadella heeft de marktwaarde van Microsoft sinds 2014 vertienvoudigd naar 3.000 miljard dollar. Een andere nerd, Sundar Pichai, verdubbelde de waarde van Alphabet sinds 2019 naar 1.800 miljard. Wijlen Steve Jobs is inmiddels zelfs de status van halfgod gepasseerd, maar de saaie Tim Cook heeft de marktwaarde van Apple vanaf 2011 bijna vertienvoudigd, naar 3.000 miljard. Andy Jassy – wie kent hem niet? – heeft tweeënhalf jaar na de overdracht van meester Bezos nog wel iets te bewijzen, maar heeft Amazon wel op 1.800 miljard dollar weten te houden.

Ik kan niet wachten tot de oersaaie opvolgers van de grillige Zuckerberg en Musk zich aandienen.

Errol Keyner is adjunct-directeur van de VEB