VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom, Kendrion, TKH, Ebusco. Vermogensbeheerder Teslin heeft al deze bekende namen van de Amsterdamse smallcap-index in de beleggingsportefeuille. In deze markt is het al decennialang een grote speler. Een moeilijke markt, want de interesse van investeerders en analisten is de laatste jaren sterk afgenomen. In dit klimaat is Teslin steeds vaker een investeerder ‘rond de beurs’ waarbij het na een beurs-exit van een onderneming blijft zitten.

Zo ging Teslin afgelopen najaar in op de uitnodiging van de koper van beddenbedrijf Beter Bed om aandeelhouder te blijven. Een ander voorbeeld is Accell. Samen met de Amerikaanse private equity-investeerder KKR haalde Teslin in 2022 deze fietsenproducent van de beurs. Een transactie die door zware tegenwind in de fietsverkoop na de coronacrisis, al snel leidde tot een flinke afboeking van de waardering. Dit droeg eraan bij dat vlaggenschip Teslin Participaties in 2023 een negatief rendement van 3 procent boekte. Het beheerd vermogen daalde enkele tientallen miljoenen naar 583,1 miljoen euro. 

Teslin is ondertussen ook te vinden in technologiebedrijven zoals het Twentse NX Filtration. Dit bedrijf, dat technologie voor geavanceerde waterfilters wil commercialiseren, kwam in 2021 naar de beurs. Een ander voorbeeld is HyET Solar, dat lichtgewicht zonnefolies maakt en waarvoor een beursgang in de planning zit. Fondsmanager Jan-Jaap Bongers vertelt in een interview hoe dat allemaal past in de strategie van Teslin. 



1. Het percentage beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven is nu opgelopen tot 34. Is daar een doelstelling voor?
“Nee, daar zit geen doelstelling achter. We weten één ding zeker, en dat is dat de bedrijven die wij gezamenlijk met een private equity-investeerder houden, uiteindelijk verkocht gaan worden. Dergelijke fondsen lopen op een gegeven moment namelijk af. We weten dus dat het percentage weer gaat afnemen. Wij willen het grootste gedeelte van onze portefeuille gewoon geïnvesteerd hebben op de beurs, dat is de basis. We investeren op de beurs, vóór de beurs, of van de beurs áf.” 

2. Is investeren zonder connectie met de beurs ñ zoals KKR doet ñ geen optie?
“Niet voor Teslin Participaties. Vanuit Teslin Capital Management, de beheerder waaronder alle fondsen zitten, zou het dan logischer zijn als we daar een apart fonds voor zouden oprichten. In principe hoeft dat dan niks meer met de beurs te maken te hebben. Een van de dingen waar we op dit moment wel echt naar kijken, is wat er gebeurt met small- en midcaps in Nederland. We zien dat de publieke kapitaalmarkt minder aantrekkelijk wordt en dan vooral voor de kleinere bedrijven, die meer alternatieven hebben om kapitaal op te halen. Dat universum is natuurlijk voor ons wel heel relevant om onze strategie te kunnen uitvoeren. Laten we hopen dat de markt voor beursgangen weer een beetje aantrekt.” 

3. Teslin is in die kleine vijver wel een grote vis. Is er iets wat u kunt doen om dat verder uit te bouwen?
“Wat wij kunnen doen, is wat we doen bij HyET Solar. Zij hebben nu als niet-beursgenoteerd bedrijf een middelgrote fabriek gebouwd, maar ze willen een hele grote fabriek gaan bouwen. Met alle investeerders is afgesproken dat een beursnotering in Amsterdam de voorkeursroute is om dat geld op te halen. Wij ondersteunen het bedrijf om zich klaar te maken voor de beurs. In alle eerlijkheid is het natuurlijk wel zo dat, als de waardering aan de Amerikaanse beurs 50 procent hoger ligt, dat moeilijk vol te houden zal zijn.” 

4. Teslin investeert ook in jonge technologiebedrijven. Is er wel de kennis om het zakelijk potentieel daarvan te beoordelen?
“Ik denk dat als je met slimme mensen werkt en als je er genoeg tijd en energie in steekt, je dat echt wel kunt uitzoeken. Neem NX Filtration. Naast maanden desk research, gaan wij daarvoor naar industriebeurzen, zoals Aquatech, een grote waterbeurs in Amsterdam. Daarnaast benaderen we mensen via ons eigen netwerk en LinkedIn met de vraag of zij kennis willen delen. Er zijn ook bepaalde platformen waar we heel makkelijk in contact kunnen komen met personen die bij dergelijke bedrijven werken of daar gewerkt hebben. De analisten die bij ons werken, hebben ook maar een beperkt aantal dossiers. Als wij een gesprek aangaan met een managementteam, hoeven we echt de presentatie voor investeerders niet te zien. Die hebben we allang gelezen.” 

5. NX Filtration kondigde onlangs aan dat het de omzetdoelstellingen niet haalt en de koers staat bijna 70 procent onder de introductieprijs. Is dat niet altijd een groot risico met technologiebedrijven?
“Dit is inderdaad iets anders dan in een zeer goedlopend bedrijf investeren dat al door al die stappen is gegaan. Vooral in het vroege stadium zien we natuurlijk dat veel techbedrijven worstelen. Ze lopen tegen operationele zaken aan of het management is kwalitatief net niet goed genoeg. Daar moet je dan versterking in aanbrengen. Wij hebben ervoor gekozen om ook in de wat minder grote bedrijven te investeren en enkele groeiparels op te nemen. Tegelijk bestaat het grootste deel van de portefeuille gewoon uit bedrijven met schaalgrootte, zoals Kendrion, TKH en TomTom.” 

6. Voor nieuwe klanten is het belangrijk dat de waarde van de investeringen klopt. Het is lastig om niet-beursgenoteerde bedrijven te waarderen. Hoe gaat Teslin daarmee om?
“We hebben daar beleid voor. Het management van een bedrijf maakt een verwachting voor het komende jaar en de wat langere termijn. Daar komen vrije kasstromen uit, en met de DCF-methode (discounted cash flow, een berekening van de waarde van toekomstige kasstromen, red.) komen we dan tot een waardering. Die waarde wordt gevalideerd met marktwaarderingen van vergelijkbare bedrijven en onze accountant checkt het. We bespreken de uitkomst ook met de partners waarmee we die belangen hebben. Over het algemeen zien we dat de waarderingen vergelijkbaar zijn.” 

7. Op het moment dat u medebieder bent én een grote aandeelhouder, heeft u twee petten op. Hoe gaat Teslin om met dat belangenconflict?
“Voor ons zit daar geen tegenstrijdig belang, maar ik begrijp wel dat andere beleggers dat anders zien. In de situaties waarin wij in het consortium hebben gezeten dat een bod deed, heeft altijd meer dan 80 procent van de aandeelhouders aan de beurs het bod gesteund. Wij benaderen het altijd vanuit het belang van de vennootschap. Als wij hadden gewild, hadden we al veel meer bedrijven uit onze portefeuille van de beurs kunnen halen. Een mooi rendement maken door een bedrijf te kopen tegen een lage waardering en er heel veel schuld in te stoppen, dat is voor ons geen reden om mee te gaan in een transactie. Een voorwaarde is dat er echt een goede strategische reden moet zijn om te kiezen voor aandeelhouderschap in een private setting.” 

8. U zei onlangs dat er veel interesse is in Kendrion. Het leek een beetje alsof Teslin overnamedynamiek wilde creëren rond het bedrijf. Klopt dat?
“Met de huidige lage waarderingen op de beurs is er veel interesse in dit type bedrijven. Als wij Kendrion zouden willen verkopen met een premie van 30 procent, dan zijn er investeerders die dolgraag zouden willen kopen – maar dat gaan we natuurlijk nooit doen. Ik heb nog geen partijen gezien die mij konden vertellen waarom dat vanuit strategisch perspectief beter zou zijn.” 

9. De investering in fietsenproducent Accell leidde vorig jaar tot een flinke afwaardering. Was de timing achteraf ongelukkig?
“Nee, voor ons was de timing goed. Er is onlangs 150 miljoen aan nieuw kapitaal geïnvesteerd. Als dat in het huidige klimaat via de beurs had moeten gebeuren, dan was dat een hele grote aandelenuitgifte geworden. Dat was echt een drama geweest voor beleggers. Met de omvang van onze belangen op de beurs kunnen wij niet zomaar in en uit bedrijven stappen. Wat we niet hadden voorzien, is dat Accell na corona in een perfect storm zou komen. Het is een positief teken dat de twee aandeelhouders, KKR en Teslin, besluiten om een serieus bedrag te verstrekken aan het bedrijf. Wij hebben de beurs-exit destijds gesteund omdat we zagen dat Accell veel potentie heeft, maar wel achterliep op concurrenten. Het moest een aantal slagen maken om de efficiëntie en de slagkracht te vergroten. KKR is echt een powerhouse, met een eigen adviesafdeling die de onderneming daarin kon ondersteunen.” 

10. Als KKR zoveel expertise heeft, loopt Teslin dan niet het risico een bijrijder te worden?
“Voordat we met KKR in dit bootje stapten, hebben wij dat ons zeer sterk afgevraagd. We hebben onder andere gesproken met de managementteams van andere portefeuillebedrijven waar KKR in investeert om te begrijpen wat voor aandeelhouder het is, hoe ze optreden. Uiteindelijk zijn we gerustgesteld en tot op heden is het een goed partnerschap.” 

11. Hoe werkte dat bij de investering van 150 miljoen euro?
“Daar is maanden aan gewerkt. We praten in verschillende fora met elkaar. Wij hebben ook een presentatie van vijftig, zestig pagina’s gemaakt voor ons investeringscomité waarin we uitleggen hoe we naar de markt kijken, wat de positie van Accell is en wat onze verwachtingen zijn. Wij hebben hier wekelijks contact over met KKR en het bedrijf. Kijk, KKR is een bedrijf met honderden miljarden aan beheerd vermogen en duizenden werknemers. Zij hebben veel meer middelen dan wij, maar zij doen dit echt heel zorgvuldig en fatsoenlijk.” 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap