VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Scheidend bestuursvoorzitter Bruno Chabas wond er in de aandeelhoudersvergadering van SBM Offshore geen doekjes om. De marktwaardering van de bouwer van drijvende olieproductie- en opslagplatforms is “absurd” en hij vertrouwt erop dat het gezonde verstand ooit zal zegevieren.

Net als in 2023 vroeg de VEB wat SBM nog kan doen om beleggers te verleiden het aandeel te kopen. Een vlekkeloze uitvoering van de strategie is blijkbaar ontoereikend om de beurskoers de weg omhoog te laten vinden. Beleggers halen schijnbaar hun schouders op over de solide orderportefeuille van ruim dertig miljard dollar en een dividendrendement van vijf procent.

Frustratie en onbegrip  
Een duidelijk gefrustreerde Chabas benadrukte dat de energietransitie langer zal duren dan de kranten melden en dat SBM daarin een belangrijke rol speelt. Met de groeiende wereldbevolking zal de vraag naar energie ook toenemen, inclusief die naar olie. Daarnaast positioneert de onderneming zich als pionier op het gebied van windenergie op platforms, hoewel het nog zeker vijf jaar gaat duren alvorens de technologie volwassen en economisch rendabel is. 

Financieel directeur Douglas Wood viel hem bij. Kasstromen zouden verder toenemen door een relatieve afname van de financieringsbehoeftes. De huidige aandelenkoers impliceert dat beleggers een discontovoet van 20 tot 25 procent toepassen op de orderportefeuille, terwijl de kredietwaardigheid van de onderneming 5 tot 7 procent rechtvaardigt, aldus de cfo. Deze onderwaardering houdt niet eens rekening met de groeikansen van de onderneming, zo zongen Wood en Chabas in koor. 

Aandeleninkoop en reclame 
De suggestie van de VEB dat het ondertussen wellicht rendabeler is meer eigen aandelen in te kopen in plaats van nieuwe projecten te starten, wees Wood kordaat naar de prullenbak: nieuwe investeringen brengen nog steeds meer op dan de inkoop van ondergewaardeerde aandelen.  

Niettemin heeft SBM net goedkeuring gehad van beleggers om aandelen in te kopen. Bovendien verwacht de onderneming ergens in de komende zes jaar het omslagpunt waarbij de kasstroom zo sterk is dat er meer kapitaalteruggaves mogelijk zijn zonder dat de schuld toeneemt. 

Bovenal gaat SBM de marketinginspanningen richting beleggers vergroten. Een deel van de (institutionele) beleggers wil niet in olie-gerelateerde industrieën beleggen, maar er is volgens het concern ook veel onbegrip over het potentieel en risicoprofiel. 

Klimaatrisico’s opnieuw geen kernpunt  
Net als vorig jaar waren klimaatrisico’s niet als kernpunt van de audit betiteld. Ook na intensieve gesprekken met SBM en duurzaamheidsspecialisten, wijzigde controlerend accountant PwC haar standpunt niet. Hoewel het enigszins geruststellend is dat daarmee de orderportefeuille van dertig miljard dollar veilig lijkt, suggereerde de VEB om volgend jaar dit soort gesprekken ook met milieugroeperingen te voeren.  
Gerelateerde artikelen