VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe denken VEB-leden over Effect? Welke onderwerpen waarderen ze? En zijn er aanvullingen en verbeteringen mogelijk? De belangrijkste uitkomsten van het VEB-lezersonderzoek.

Eind 2023 legden we aan VEB-leden een uitgebreide vragenlijst voor over Effect en over de website veb.net. Met enige vertraging presenteren we in dit artikel de resultaten van dat onderzoek. 

Een van de belangrijkste aspecten daarbij is de vraag of het magazine, in print of digitaal, daadwerkelijk gelezen wordt. Dat zegt immers iets over de binding die lezers hebben met Effect en over de vraag of de redactionele formule wel aanslaat bij de doelgroep. Deze vragen kunnen we gelukkig volmondig met ja beantwoorden. Effect wordt, zo blijkt uit het onderzoek, veelvuldig gelezen. Een zeer grote meerderheid leest vrijwel elke editie.  



Waardering 
Daarnaast is uiteraard belangrijk wat de lezers van Effect vinden. Ook dat oordeel valt positief uit. De deelnemers aan de enquête kennen Effect gemiddeld een 7.9 toe (op een schaal van 1 tot 10). Een mooi cijfer!  

Rapportcijfer Effect algemeen: 7,9 

Ook de vormgeving valt in de smaak bij de lezers. Op de vraag ‘Welk rapportcijfer geeft u de vormgeving en de uitstraling van Effect in het algemeen?’ komt ook gemiddeld een 7,9 uit de bus.  

Rapportcijfer vormgeving en uitstraling Effect: 7,9 

Bij de uitkomsten van een lezersonderzoek in deze opzet zijn natuurlijk wat kanttekeningen te plaatsen: het is altijd de vraag hoe representatief de respondenten zijn voor de gehele doelgroep en VEB-leden die Effect nooit lezen, zullen waarschijnlijk niet snel meedoen aan een lezersonderzoek. Maar toch zijn dergelijke cijfers wel degelijk iets om tevreden over te zijn: een kleine zeshonderd VEB-leden vulden de vragenlijsten in; dat is een behoorlijk grote respons voor een enquête. En een 8- als rapportcijfer zegt ook meer dan een beleefdheidszeventje.  

Drijfveren Lidmaatschap  
Verder waren we benieuwd wat voor mensen de drijfveer is om lid te zijn van de VEB. Die drijfveer zegt immers ook iets over de onderwerpen waarover beleggers graag lezen in Effect. Op de vraag ‘Wat is voor u de belangrijkste reden om lid te zijn van de VEB?’ kwamen de volgende antwoorden.  

Waarom lid van de VEB? Top 6 
1 Belangenbehartiging voor beleggers 
2 Magazine Effect 
3 Ik doe mee aan een juridische actie (of ik wil in de toekomst mee kunnen doen) 
4 Kritisch volgen van beursgenoteerde bedrijven / bezoek aan ava’s door de VEB 
5 Online informatie op www.veb.net 
6 Service voor beleggers (spreekuur, tools, etc.) 

Op deze vraag kon men maximaal drie antwoorden geven. De meest genoemde antwoorden staan bovenaan.  

Waarom leest u Effect? 
Naast deze drijfveren waren we ook benieuwd wat voor VEB-leden de redenen zijn om Effect open te slaan. Ook op deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk. 

Belangrijkste reden om Effect te lezen: 
1 Bijblijven bij de beurs in het algemeen 
2 Economische achtergrondverhalen en analyses 
3 Op de hoogte blijven van acties en standpunten van de VEB 
4 Aandelen uit eigen portefeuille volgen 
5 De pagina’s met kerncijfers achterin Effect (koersenpagina’s) 
6 Verslagen van ava’s en updates over jaar- en kwartaalcijfers van beursgenoteerde ondernemingen 
7 Interviews met ceo’s van beursgenoteerde ondernemingen 

Op deze vraag kon men maximaal drie antwoorden geven. De meest genoemde antwoorden staan bovenaan. 

Ook konden de respondenten per onderwerp een rapportcijfer toekennen. In de waardering is geen sprake van duidelijke uitschieters bij een bepaald onderwerp. De hoogste en laagste cijfers lopen niet veel uiteen. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde rapportcijfers per onderwerp. De beurs- en bedrijfsanalyses, onderzoeken en het nieuws over de juridische acties van de VEB worden het hoogst gewaardeerd.  



Meer lezen… 
Naast deze rapportcijfers is het ook interessant om na te gaan waarover VEB-leden meer zouden willen lezen. Zijn er onderwerpen die niet genoeg aan bod komen? Of zijn er onderwerpen die lezers volledig missen in het blad? Op de vraag ‘Over welk onderwerp zou u in Effect meer willen lezen?’ werden de volgende onderwerpen aangevinkt (meerdere antwoorden waren mogelijk). 



In de vrije ruimte bij de antwoorden konden mensen ook onderwerpen aangeven die niet op de lijst stonden. Een aantal keren werd daarbij gevraagd om (meer) artikelen over fossielvrij beleggen. En ook het onderwerp obligaties werd meerdere keren ingevuld. Ook waren er verschillende lezers die vroegen om (meer) artikelen over vermogensbeheerders (vergelijking kosten, resultaten, advies bij keuze et cetera). 

Effect online 
Het merendeel van de deelnemers aan de enquête ontvangt Effect in print.  

Daarbij ligt de voorkeur van de meeste respondenten ook duidelijk bij een traditioneel tijdschrift. De website wordt door de meeste respondenten niet heel intensief bezocht.  

Dat is niet omdat bezoekers de site slecht vinden. Het gemiddelde cijfer voor de vormgeving en het gebruiksgemak van de site ontloopt het printcijfer namelijk niet heel sterk: een 7,6. Het lijkt er meer aan te liggen dat het merendeel van de respondenten niet veel gebruikmaakt van internet of smartphone. Veel respondenten geven aan dat vooral de nieuwsbrief de aanleiding is om de site te bezoeken en berichten te lezen.  

Ervaren beleggers 
Dan tot slot nog wat informatie over de achtergrond van de personen die de enquête hebben ingevuld. De overgrote meerderheid van onze respondenten is man en van gevorderde leeftijd. Daarmee hangt samen dat we te maken hebben met een groep ervaren tot zeer ervaren beleggers. Een heel groot gedeelte van de Effect-lezers belegt al meer dan twintig jaar. 

Verantwoording onderzoek 

Het lezersonderzoek over Effect is gehouden in oktober 2023. Lezers zijn via het blad, via de website en via de nieuwsbrief geattendeerd op het onderzoek. VEB-leden konden hun antwoorden op de vragenlijst online invullen of via de post sturen naar de VEB. Een kleine 600 lezers namen deel aan het onderzoek.  

Door de drukke voorbereidingen voor de viering van het 100-jarig bestaan van de VEB liet de verwerking van de enquête even op zich wachten. 

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap