VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

UMG zag in het eerste kwartaal de omzet met dubbele cijfers toenemen, geholpen door sterke groei uit streaming-abonnementen. De cijfers laten zien dat Universal Music Group bijna terug op het oude groeipad zit. UMG herhaalde dan ook de ambitieuze vooruitzichten die het deelde op de beleggersdag september vorig jaar.

Universal Music Group heeft in het eerste kwartaal van een flink hogere omzet geboekt. UMG behaalde een omzet van 2,9 miljard euro, een stijging ten opzichte van 2024 van bijna 12 procent (9,5 procent bij constante wisselkoersen). Door Visible Alpha geraadpleegde analisten rekenden op een omzet van 2,8 miljard euro.

Het muzieklabel met hoofdkantoor in Hilversum, dat de muziekrechten van een waaier aan artiesten bezit, overlegde bij zowel de divisie voor muziekopname (Recorded Music) als muziekuitgeverij (Music Publishing) sterke groeicijfers. Beleggers reageerden verheugd. Het aandeel UMG noteerde woensdagmiddag zo’n vier procent hoger.

Topman Lucian Grainge liet weten dat UMG kon profiteren van de populariteit van onder andere Kendrick Lamar, Sabrina Carpenter, Lady Gaga, The Weeknd en Mrs. Green Apple. Volgens Grainge waren UMG-artiesten in het eerste kwartaal goed voor 7 van de top 10 meest geluisterde albums in de Verenigde Staten. 

Grainge meldde verder ondanks de wereldwijde economische onzekerheid vertrouwen te hebben in de veerkracht van UMG. Muziek is volgens het bedrijf uit Hilversum een van de goedkoopste vormen van entertainment en biedt troost in tijden van onzekerheid. “Om Bob Dylan te citeren: het is een Shelter from the Storm”, aldus Grainge. Volgens de Britse topman is UMG, als het om muziek gaat, de grootste en sterkste schuilplaats die er is.

Groei uit streaming
De omzetgroei uit zogeheten streaming-abonnementen, die goed zijn voor ruim 40 procent van de totale verkopen, viel mee. Deze omzet steeg bij constante wisselkoersen met 9,3 procent tot 1,25 miljard euro (11,5 procent inclusief de invloed van wisselkoersen). De omzetgroei in constante valuta was hoger dan de 7 procent waar analisten op hadden gerekend. 

De groei van opbrengsten uit streaming-abonnementen werd vooral gedreven door een toename van het aantal betalende gebruikers op streamingplatforms als Spotify, Apple Music en YouTube. Met de cijfers over het eerste kwartaal laat UMG voor de derde keer op rij een herstel zien.

Bij de tweedekwartaalcijfers vorig jaar juli verloor het aandeel UMG nog in een klap een kwart van zijn waarde. De omzet uit streaming-abonnementen steeg toen in het tweede kwartaal van 2024 met ‘slechts’ zeven procent (zie grafiek), terwijl door analisten gerekend werd op een groei van circa 11 procent. Het was de grootste koersval sinds het platenlabel in september 2021 naar de Amsterdamse beurs trok.

UMG ziet streamingactiviteiten verder aantrekken

Bron: kwartaalverslagen UMG. Uitgelicht in geel de omzetgroei uit streaming-abonnementen.

De streamingcijfers uit abonnementen waren beter dan verwacht. Wel blijft de omzetgroei bij de gratis streamingdiensten zwak. Daar bleef de groei steken op 0,3 procent. Al was er wel sprake van een verbetering ten opzichte van het vierde kwartaal toen de omzet nog met 4 procent afnam. Volgens de muziekuitgever kijken en luisteren consumenten vaker steeds kortere filmpjes op TikTok, waar momenteel nog nauwelijks advertentie-inkomsten mee worden gegenereerd. De langere filmpjes op videoplatforms als YouTube, waar UMG dus meer aan verdient, zijn wat minder in trek.

Superpremium
Tijdens de beleggersdag (Capital Markets Day) van 17 september beloofde financieel- en operationeel directeur Boyd Muir dat de omzet uit streamingdiensten (abonnementen en advertenties bij elkaar) terug zou keren op het oude groeipad: de verkopen moeten tussen de 8 en 10 procent per jaar stijgen tot 2028. 

Ongeveer de helft van die omzetgroei komen uit een verdere toename van het aantal abonnees van streamingdiensten (het volume-effect). De andere helft van de groei wil UMG realiseren door meer omzet uit iedere klant te persen (het prijseffect). Het muziekbedrijf zet bij dat laatste onder andere in op superfans van extreem populaire artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish. Volgens UMG is circa twintig procent van de abonnees van streamingdiensten bereid om een duurder premium-abonnement af te nemen. 

UMG is hierover in gesprek met partners zoals streamingdienst Spotify. Naar verwachting lanceert Spotify in de loop van dit jaar een nieuw abonnement dat Superpremium zou worden genoemd. Tegenover analisten liet chief digital officer Michael Nash weten te verwachten later dit jaar meer hierover over te kunnen delen.

Verzet tegen beloningsbeleid UMG

Het beloningsbeleid van UMG staat opnieuw ter discussie. Twee vooraanstaande adviesbureaus, ISS en Glass Lewis, raden aandeelhouders aan tegen te stemmen, vanwege zorgen over de buitensporige beloningen voor het bestuur.

De adviesbureaus bekritiseren onder andere de speciale bevoegdheid waarmee het muzieklabel eenmalige bonussen aan het bestuur kan toekennen. In 2023 werd deze bevoegdheid gebruikt voor een zogeheten ‘transitiebeloning’ aan UMG-topman Lucian Grainge bij zijn herbenoeming. Hij kreeg toen eenmalig 100 miljoen euro in opties en aandelen toegekend. Ondanks tegenstemmen van minderheidsaandeelhouders en grootaandeelhouder Bill Ackman, samen destijds goed voor ruim 40 procent van het stemrecht, bleef het beleid gehandhaafd.

Dat heeft onder meer te maken met de aandeelhoudersstructuur van UMG. Grootaandeelhouder Cyrille Bolloré, die ongeveer 18 procent van de aandelen bezit en tevens zitting heeft in het beloningscomité, is voorstander van het buitensporige beloningsbeleid. De Bolloré-familie heeft nauwe banden met Grainge en heeft via het voormalige moederbedrijf Vivendi fors geprofiteerd van UMG’s beursgang.

Daarnaast bestaan er samenwerkingsafspraken tussen Bolloré, het Chinese technologiebedrijf Tencent en Vivendi, wat gezamenlijke besluitvorming (vorig jaar gezamenlijk 53 procent van de stemmen) op bepaalde vlakken beïnvloedt.

Volgens het recente beloningsverslag ontving Grainge afgelopen jaar in totaal 36,5 miljoen euro. Dat kon oplopen tot een maximum van 60 miljoen euro als de beurskoers was verdubbeld tot 38 euro. Onder het nieuwe beloningsbeleid kan de totale beloning oplopen tot ruim 78 miljoen euro.

De VEB en ook beleggerskoepel Eumedion namens institutionele beleggers vinden dergelijke beloningsniveaus buiten iedere proportie en maatschappelijk niet uit te leggen. UMG vergelijkt zichzelf met Amerikaanse entertainmentbedrijven, terwijl het een Nederlands bedrijf is. 

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap