Na een eerdere geweldige rit zullen veel aandeelhouders in ingenieursbedrijf Arcadis teleurgesteld zijn in de koersdaling van ruim twintig procent in een jaar. Een lagere omzetgroei en onzekerheden in de VS zullen daaraan hebben bijgedragen. Toch was de onderneming opvallend optimistisch in de aandeelhoudersvergadering.
Het verloop van de vergadering was conventioneel. De organische omzetgroei van 4,5 procent in 2024 was niet alleen iets onder de target van 5 tot 9 procent, maar beduidend lager dan de 9 procent in 2023. Bestuursvoorzitter Alan Brookes leek zich geen zorgen te maken en wees op het tijdelijke effect dat veel grote projecten in 2024 waren afgewikkeld. Bovendien koos Arcadis voor marge boven volume. De operationele winstmarge (EBITA/omzet) steeg van 10,4 naar 11,5 procent in 2024 en was op koers richting de gewenste 12,5 procent in 2026.
Ook verdedigde hij de strategie om zich primair te richten op bestaande klanten. Terwijl sommige ondernemingen agressief nieuwe klanten proberen binnen te halen, meldt Arcadis trots dat 95 procent van de omzet van bestaande klanten kwam. De groei zou vooral door cross selling moeten komen, waarbij een klant van meerdere Arcadis-divisies diensten afneemt. Door betere kennis over de klant en besparing van sales- en marketingkosten, resteert er meer marge dan bij eenmalige klanten, aldus Brookes.
Die marges werden verder geholpen door de Global Excellence Centers in India en Roemenië, waar dankzij centralisatie en lagere lonen – maar ook door groot aanbod van ingenieurs – kosten worden bespaard.
Impact Trump
Grillige resultaten zijn veelal inherent aan projectbedrijven en met Trump aan het bewind is de situatie in de VS – waar grofweg de helft van Arcadis’ omzet wordt geboekt – extra onzeker. Brookes bleef voorzichtig optimistisch en wees erop dat Arcadis nauwelijks projecten voor de federale overheid verricht. Weliswaar was er onzekerheid, maar de klanten bleven gecommitteerd aan de projecten.
Problemen met de leveringsketen (supply chain) speelden nauwelijks bij Arcadis zelf maar primair bij klanten, waarbij sommigen wachten tot er definitieve duidelijkheid komt over Trumps handelstarieven en – beperkingen.
Smetje qua corporate governance
De Nederlandse corporate governance code schrijft een maximum van acht jaar (twee maal vier jaar) voor bij commissarissen. In uitzonderlijke situaties kan die tweemaal met twee jaar worden verlengd.
De vergadering stemde echter met grote meerderheid voor de herbenoeming van president-commissaris Michiel Lap, die al een keer een uitzonderlijke verlenging van twee jaar achter de rug had. Arcadis vond een goede corporate governance weliswaar erg belangrijk, maar stelde dat in deze “buitengewone omstandigheden” een extra verlenging in het belang van de onderneming was. De cfo werd namelijk vervangen en een aantal commissarissen was vrij nieuw. Nauwelijks zwaarwegende argumenten, zo meende de VEB, die als een van de weinigen tegen zijn herbenoeming stemde. De kans is groot dat het over twee jaar niet rustiger zal zijn, wanneer zijn termijn definitief voorbij is.
Klokkenluider of onruststoker? |
Tijdens de vergadering liet een medewerker van Arcadis Nederland zich veelvuldig horen. Een ava is bij uitstek een geëigend podium voor kritische vragen en opmerkingen van aandeelhouders. Dat deze medewerker bestuur en commissarissen stevig onder vuur nam, is natuurlijk prima. Kritiek over hun beloningen, de verschillen tussen Arcadis Nederland en de VS, of het nut van een beursnotering zijn allemaal valide thema’s. |