VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een zwakke dollar is geen voetnoot in de marge. Bij ASMI verdwijnt vijftien procent van de winst door valutaverlies, terwijl ArcelorMittal juist ruim tweehonderd miljoen dollar extra pakt. Een inventarisatie van jaarverslagen laat zien wie wél en wie niet is voorbereid op valutastress. En hoeveel beleggers dat kan gaan kosten.

De dollar zakt weg. En Trump duwt mee. Sinds zijn terugkeer in het Witte Huis groeit de vrees voor ruimhartige tekorten en keiharde handelspolitiek. Een zwakke munt past daar prima bij. Voor Amerikaanse bedrijven goed nieuws. Maar voor Europese ondernemingen die hun omzet in dollars boeken, is het een risico met directe impact op de winst.

Bij ASMI kan een dalende dollar honderden miljoenen aan winst kosten. ArcelorMittal, dat vooral in euro’s verkoopt maar in dollars inkoopt, boekt juist extra marge. Veel andere beursfondsen blijven vaag over hun valutarisico. Een analyse van de jaarverslagen laat zien wie de hardste klappen krijgt, en wie profiteert. Een tweeluik van de grootste verliezer en de grootste winnaar.

ASMI: mismatch in dollaromzet en kosten duwt winst omlaag
Bij ASMI lijkt de directe omzet uit de VS met 21 procent nog mee te vallen. Maar dat is misleidend. In de praktijk wordt een veel groter deel van de omzet in dollars afgerekend, ongeacht waar de klant zit. Bestelt TSMC een machine voor zijn fabriek in Taiwan? Dan gaat de factuur gewoon in dollars.

Financieel directeur Paul Verhagen bevestigde dat tijdens de toelichting op de eerste kwartaalcijfers: “Meer dan 80 procent van onze omzet in 2025 zal in dollars binnenkomen”. 

14 procent lagere dollar: ASMI levert flink in

Bron: Bloomberg

Hakmes
Verhagen erkent dat de zwakkere dollar stevig doorwerkt in de gerapporteerde winst in euro’s. Het was zelfs reden om voortaan alleen nog verwachtingen af te geven tegen constante wisselkoersen. “Zo maken we de onderliggende prestaties beter zichtbaar,” aldus de CFO.

Inkoopkosten en lokale uitgaven in dollars zorgen wel voor enige bescherming. Maar die is onvoldoende om dollarpijn volledig te absorberen. Zo maakt het concern vooral kosten in harde euro’s, onder andere voor de faciliteiten in Almere en Leuven. Bovendien worden er uitgaven gedaan in diverse Aziatische munten, waaronder de won en yen.

Het netto-effect is fors. Volgens eigen inschatting kost een 10 procent lagere dollar zo’n 103 miljoen euro aan winst. Dat is 15 procent van het totale jaarresultaat over 2024. Ook voor een technologiebedrijf met stevige winstmarges hakt dit erin.

Stresstest: wat blijft er over van de winst?
Valutakoersen zijn lastig te voorspellen, maar het risico is duidelijk. Als de dollar zwak blijft, of nog verder daalt, krijgt ASMI het lastig. Een simulatie laat zien dat een forse daling van de greenback honderden miljoenen aan winst kan wegvagen.

We rekenden twee scenario’s door. Eén waarin de dollar de rest van dit jaar en in 2026 op het huidige niveau blijft. En één scenario waarin de munt nu binnen enkele dagen nog eens pijlsnel met 10 procent daalt (het crash scenario).

Uitgangspunt was de gevoeligheid die ASMI zelf opgeeft: een 10 procent lagere dollar kost 15 procent van het jaarresultaat. Die verhouding hebben we toegepast op de verwachte winst in constante valuta voor 2025 en 2026, dus zonder valutaverlies.

De uitkomst is pijnlijk. In het basisscenario wordt een groot deel van de verwachte winstgroei opgeslokt. In het crash scenario verdwijnt de volledige groei. Kortom: sterke groei-ambities op papier, maar als de munt echt tegenzit, valt de winst in euro’s stil.

Dollar bepaalt of ASMI groeit, of toch stilvalt

Bron: Jaarverslag ASM International, Bloomberg, analyse VEB. Winst in constante valuta op basis van analistentaxaties (blauw); bij huidige dollarkoers voor de rest van 2025 en 2026 (oranje); en bij extra dollardaling (grijs). Uitgangspunt: valutagevoeligheid volgens ASMI. Koers-winstverhoudingen in bollen. Bedragen in miljoenen euro.

Valuta lijkt ruis, totdat de winst verdampt en de waardering oploopt. Dat zie je terug in de fors hogere koers-winstverhoudingen bij een zwakke dollar (zie oranje en grijze bollen). Als die munt niet herstelt, wordt ASMI ineens duur – en moeten beleggers niet opkijken als de koers alsnog daalt.

Zwakke dollar is goudmijn voor ArcelorMittal
Niet elk AEX-bedrijf lijdt onder een goedkope dollar. ArcelorMittal profiteert juist, omdat het veel in dollars inkoopt, en juist in euro’s of andere valuta verkoopt. Denk aan grondstoffen als ijzererts en steenkool: die worden afgerekend in dollars, terwijl klanten – zoals Duitse en Franse autobouwers – betalen in lokale valuta.

Die valutamismatch werkt in het voordeel. Slechts 20 procent van de debiteurenpost staat uit in dollars, terwijl 35 procent van de leveranciers in dollars wordt betaald. Dat verschil levert bij een lagere dollar direct winst op.

Volgens het jaarverslag betekent een 10 procent lagere dollar een meevaller van bijna 250 miljoen dollar – op een jaarwinst van 1,4 miljard dollar in 2024. Een forse impuls dus. ArcelorMittal zet ook derivaten in om valutaschommelingen af te dekken, maar niet volledig. Er blijft blootstelling die nu dus gunstig uitpakt.

In het eerste kwartaal viel de winst al hoger uit, mede door “valutawinsten”, al werd het precieze bedrag niet vermeld.

Dollarstresstest op het Damrak: Wie wint en wie verliest

  • Voor dit onderzoek analyseerden we de jaarverslagen van alle AEX-fondsen, met focus op sensitiviteitsanalyses: wat betekent een dalende dollar voor de nettowinst? Sommige bedrijven noemden exacte bedragen, maar opvallend veel dollargevoelige fondsen – zoals Ahold Delhaize en Universal Music – gaven geen heldere cijfermatige toelichting.

  • We keken ook naar het hedgebeleid: hoe beschermen bedrijven zich tegen valutarisico’s? Sommige doen dat automatisch, doordat hun inkomsten en uitgaven in dezelfde munt plaatsvinden – bijvoorbeeld allebei in dollars. Dat heet een natuurlijke hedge.

  • Andere bedrijven gebruiken financiële hulpmiddelen, zogeheten derivaten. Denk aan contracten waarmee je vandaag alvast een vaste wisselkoers afspreekt voor een betaling in de toekomst. Zo’n ‘forward’ zorgt ervoor dat je straks niet voor verrassingen komt te staan als de koers verandert.

  • Toch blijft de toelichting vaak vaag. Zelden geven bedrijven aan welk deel van het valutarisico ze echt afdekken – of hoe een zwakkere dollar precies doorwerkt in de winst. In plaats daarvan blijven ze steken in algemene termen als “gedeeltelijk” of “afhankelijk van marktomstandigheden”. Voor beleggers blijft het daardoor gissen hoe kwetsbaar een bedrijf werkelijk is.

  • Niet alleen ASMI lijdt onder de lage dollar. Ook Wolters Kluwer en Philips voelen de pijn. Tegelijk profiteren meer bedrijven dan alleen ArcelorMittal van de valutadaling. DSM-Firmenich en Akzo Nobel, die veel in dollars inkopen maar verkopen in andere valuta, boeken juist voordeel. Zie de tabellen hieronder voor de precieze impact.


    Top 3 verliezers 

    Bron: Jaarverslagen 2024 van de genoemde bedrijven. Impact op nettowinst gebaseerd op gepubliceerde sensitiviteitsanalyses.

    Top 3 winnaars

    Bron: Jaarverslagen 2024 van de genoemde bedrijven. Impact op nettowinst gebaseerd op gepubliceerde sensitiviteitsanalyses.

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap