Het zal u niet ontgaan zijn: vanaf donderdag 10 juli kunnen belastingplichtigen een verzoek doen om te veel betaalde Box 3-belasting terug te vragen. Dat kost even moeite, maar het is in veel gevallen die moeite waard. Hieronder volgen handvatten.
Uw brievenbus kleurt blauw deze zomer. Tenminste als u behoort tot de 700.000 belastingplichtigen die waarschijnlijk teveel betaalde Box 3-belasting kunnen terugvragen.
De Belastingdienst stuurt u een brief waarin u wordt geattendeerd op de mogelijkheid om teveel betaalde Box 3-belasting terug te vragen. Per belastingjaar ontvangt u een brief. Zo zullen de meeste belastingplichtigen met voldoende spaargeld en belegd vermogen brieven krijgen voor de jaren 2021 tot en met 2024. Heeft u eerder bezwaar gemaakt tegen aangiftes 2018, 2019 en 2020 dan krijgt u mogelijk ook voor die jaren terug en dus opnieuw brieven in een blauwe envelop.
1. Beginnen met indienen
In de brieven van de Belastingdienst staat uw spaar- en belegd vermogen vermeld plus het eerder berekende fictieve rendement. Vanaf het moment dat de fiscus een brief verstuurt, heeft u twaalf weken de tijd om voor dat specifieke jaar belasting terug te vragen. Maar u hoeft de brieven van de fiscus niet af te wachten. Het is nu al mogelijk om geld terug te vragen door het invullen van een zogenoemd OWR-formulier. Het meest eenvoudige is om in te loggen in uw digitale omgeving, Mijn Belastingdienst - bijvoorbeeld met uw DigiD - en vervolgens te kiezen voor een belastingjaar - bijvoorbeeld 2022. U ziet daar het OWR-formulier staan.
Als u de juiste gegevens heeft, is dat even een klus maar absoluut de moeite waard. Dat geldt zeker voor 2022, waarin beurzen slecht presteerden en het overgrote deel van de beleggers verlies heeft geleden. Alle betaalde Box3-belasting over dat jaar krijgt u in principe terug, want over spaargeld werd in dat jaar geen tot vrijwel geen belasting geheven vanwege lage spaarrentes.
U mag zelf kiezen over welke jaren u de gegevens invult en kunt nagaan of u te veel belasting heeft betaald die u dus terug kunt ontvangen. Een goed idee dus om met belastingjaar 2022 te beginnen.
2. Hoeveel krijg ik terug over 2022?
In Box 3 kunnen veel zaken spelen. Als u vastgoed bezit of schulden hebt, kan dat gevolgen hebben voor uw teruggave. Die situaties vragen wat extra invul- en opzoekwerk. Veel beleggers zullen in Box 3 vooral spaargeld en beleggingen hebben. Als we ervan uitgaan dat er geen schulden zijn dan is het overzichtelijk hoeveel u terugkrijgt over belastingjaar 2022, gegeven dat u daarin een negatief rendement hebt behaald. Onderstaand overzicht laat zien dat iemand met 75.000 euro spaargeld en 200.000 euro aan beleggingen 2165 euro terug kan krijgen.
Klik hieronder om verder te lezen en te zien hoeveel u terugkrijgt. U wordt dan lid van de VEB. Vanaf 65 euro per jaar, bieden wij u:
-Hulp via mail en telefoon bij beleggingsvragen
-De meest uitgebreide bron van onafhankelijke beleggingsinformatie van Nederland
-Garantie op deelname bij openstaande schadevergoedingsacties van de VEB (voorwaarden van toepassing)
-Veel informatie over terugbetaling Box 3
Wat krijgt u terug aan teveel betaalde Box3-belasting in 2022?
-enkele euro’s aan afrondingsverschillen kunnen van toepassing zijn
-schulden, vastgoed, dividenden en valuta buiten beschouwing gelaten
-uitgangspunten zijn geen of een negatief rendement over 2022 en een spaarrente van 0% of minder
3. Nodig om in te vullen
- Om geld terug te krijgen vult u een online formulier Opgave Werkelijk Rendement (OWR).
- Kies voor 2022.
- Er wordt gevraagd welk fictief rendement over 2022 is vermeld in de brief van de Belastingdienst. Heeft u die brief nog niet ontvangen, dan vindt u dit bedrag in uw aangifte over 2022.
Spaargeld
- Informatie over tegoeden op betaal-, spaarrekeningen en deposito’s haalt u uit de eerder ontvangen jaaropgaven van uw bank(en). U moet dit per rekening invullen. In uw account zijn deze gegevens nog vindbaar.
In uw voorlopige aangifte over 2022 heeft u al informatie ingevuld per bankrekening. Deze kunt u overnemen - de Belastingdienst heeft dit niet vooraf ingevuld. Ook kastegoeden van beleggingsrekeningen moet u opgeven als betaalrekening. - Per bank geeft u de ontvangen rentes in euro’s op. Is er sprake van andere valuta dan moet u de valuta omrekenen. In het formulier is uitleg hierover te vinden.
Bron: Belastingdienst - Haal uit uw aangifte het daar vermelde totaal aan ‘Bank- en spaartegoeden en premiedepots in Nederland’.
- Controleer uw aangifte uit 2022 om zeker te zijn dat u alle rentecomponenten heeft meegenomen in het OWR-formulier.
Belegd vermogen
- Ook beleggingsrekeningen moet u individueel opgeven als u meerdere accounts heeft. Hetzelfde principe als in de reguliere aangifte.
- Per rekening moet u de volgende informatie opsporen:
Bron: Belastingdienst
- Het brutodividend, rente op obligaties en de waarde van de portefeuille op 1 januari en 31 december vindt u in het jaaroverzicht van uw bank of broker.
- Aankopen en stortingen, alsook Verkopen en onttrekkingen kunnen wat meer werk kosten, afhankelijk van hoe actief u belegt.
- Het brutodividend, rente op obligaties en de waarde van de portefeuille op 1 januari en 31 december vindt u in het jaaroverzicht van uw bank of broker.
- Bij ‘aankopen en stortingen’ geeft u het bedrag op dat u extra heeft ingelegd op de beurs in het betreffende jaar.
Voorbeelden |
- Stel u maakt 1000 euro over naar uw beleggingsrekening en investeert dat in aandelen. Dan vult hier 1000 euro in. - Stel u stort 1000 euro in de kas van uw beleggingsrekening. Aan het einde van het jaar heeft u hiervan 700 euro besteed aan het kopen van aandelen, 300 euro heeft u nog in kas. U geeft dan bij aankopen en stortingen 700 euro op. |
o Bij ‘verkopen en onttrekkingen’ geldt het omgekeerd. U telt hier op wat u aan beleggingen heeft verkocht, geld dat in kas zit of is weg geboekt naar uw tegenrekening.
o Brokers bieden deze informatie in een overzicht van aan- en verkopen over de verschillende jaren. Zij onderzoeken momenteel of dit nog toegankelijker te maken is voor klanten en voormalige klanten.
Nog meer informatie
De Belastingdienst geeft veel toelichting in het OWR-formulier, maar ook op de eigen website en hier.
U moet in ieder geval met de volgende zaken rekening houden.
- Als u geen of te laat (later dan 12 weken na ontvangst van een brief van de Belastingdienst) het OWR-formulier invult dan stelt de Belastingdienst uw Box 3-vermogen definitief vast op basis van het fictief rendement uit uw voorlopige aangifte. Uitstel aanvragen voor het invullen van het OWR-formulier is niet mogelijk.
- Als u een OWR-formulier voor een specifiek jaar heeft ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt. U kunt geen hogere aanslag opgelegd krijgen. Uitbetaling start aan het einde van dit jaar.
- U kunt geen bijlagen meesturen. En maakt u een fout bij het invullen? Dan kunt u dit binnen de termijn zelf corrigeren.
- Bij het berekenen van het werkelijk rendement wordt geen rekening gehouden met een heffingsvrij vermogen, zoals in de oude regeling wel van toepassing was. Ook inflatie en kosten worden buiten beschouwing gelaten.
Blijf ons volgen voor meer informatie over terugbetalen Box 3.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |