TomTom belooft beleggers eindelijk weer cash. Geen boekhoudwinst, maar echte euro’s: 5 procent vrije kasstroom over de omzet, goed voor zo’n 27,5 miljoen euro. Opvallend, want eerder dit jaar ging het bedrijf nog uit van break-even. Maar onder de oppervlakte oogt het fragiel. De kasstroom leunt op twee tijdelijke meevallers: snellere betalingen van autobouwers en een forse kostenreductie.
Na jaren van schommelingen in de kasstroom, lijkt TomTom dit jaar weer eens zwarte cijfers te willen schrijven. Geen papieren winst, maar klinkende munt. Volgens de meest recente outlook verwacht het navigatiebedrijf een vrije kasstroom van zo’n 5 procent van de groepsomzet – neerkomend op circa 27,5 miljoen euro.
Dat is een forse stap: eerder dit jaar mikte TomTom nog op cash break-even. De bijstelling betekent dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat. En dat is uiteindelijk wat telt. Want vrije kasstroom is de echte lakmoesproef voor een bedrijf: het bedrag dat overblijft als salarissen, leveranciers, belastingen en investeringen zijn betaald.
Die kasstroom is de bron waarmee dividend kan worden uitgekeerd, aandelen kunnen worden ingekocht of schulden worden afgelost. Anders dan boekwinsten – die kunnen ontstaan door slimme rekenmethodes (zie kader) – laat vrije kasstroom zien of een onderneming echt iets oplevert.
In de eerste helft van 2025 boekte TomTom al 11 miljoen euro aan vrije kasstroom. Maar die meevaller kwam vooral doordat klanten hun rekeningen sneller betaalden dan verwacht. Dat leverde 9 miljoen euro op. Of – en hoeveel – geld er binnenstroomt, lijkt sterk af te hangen van de betaaldiscipline van de grote autofabrikanten.
Duitse centenschrapers
De navigatiekastjes worden direct afgerekend aan de kassa. En ook klanten van de Enterprise-divisie, zoals Microsoft en Uber, betalen meestal zonder gedoe.
Maar in het Automotive-segment, dat navigatiesystemen levert aan autobouwers als Volkswagen, Renault en Stellantis, ligt dat anders. Hoge kosten. Dunne marges. Autobouwers letten op elke euro. Soms schuift een factuur door, soms blijft betaling uit.
Dat raakt TomTom hard: meer dan twee derde van de omzet komt van dit type klant.
Geen marge, maar timing: werkkapitaal maakt of breekt TomToms kasstroom.
Bron: Kwartaalrapportages TomTom en analyse VEB. Bedragen in miljoenen euro.
De vrije kasstroom van TomTom schommelt per kwartaal flink. De onderliggende business levert nog nauwelijks structurele winst op. Daardoor maken betalingen van klanten het verschil: het ene kwartaal betaalt een Duitse autobouwer snel en volgt een meevaller, het volgende blijven facturen liggen en droogt de kasstroom op.
CFO Taco Titulaer gaf tijdens de analistenpresentatie toe dat het werkkapitaal lastig te sturen is. “De debiteuren zijn inderdaad teruggelopen sinds begin dit jaar,” zei hij. “Per saldo was de impact op de vrije kasstroom dit kwartaal positief.”
Toch temperde hij het belang van die meevaller: “Ik zou er als belegger niet al te veel naar kijken. Althans, ik doe dat zelf niet”.
Op lange termijn wegen de effecten tegen elkaar op, zo lijkt de boodschap. Toch gaat het om relatief serieuze bedragen. Zo verdampte er afgelopen boekjaar 2024 zo’n 20 miljoen aan kasstroom door een verslechtering van het werkkapitaal. Dat leidde direct tot een negatieve vrije kasstroom voor dat jaar. Het concern moest beleggers gedurende het jaar ook meermaals teleurstellen door de vrije kasstroomverwachtingen naar beneden bij te stellen.
Werkkapitaal is bovendien meer dan kasbeheer, het is ook een spiegel van je machtspositie. Als je moet smeken om betaling, ben je geen strategische partner – maar een leverancier als zovelen.
Kostenbesparing stuwt de kasstroom verder dit jaar
Ook de eind juni aangekondigde reorganisatie stuwt de kasstroom. Zo’n 300 banen verdwijnen, vooral in sales en backoffice.
De operatie kost 25 miljoen, maar levert structureel 35 miljoen per jaar op. De eerste besparingen zijn dit jaar al merkbaar, aldus CFO Taco Titulaer.
“In de tweede helft van 2025 gaan we een flink deel van die besparing terugzien in onze kostenstructuur, al ongeveer de helft”, zei Titulaer tijdens de toelichting op de cijfers. Dat voordeel zou dan grofweg neerkomen op 17,5 miljoen euro.
Het kasstroomdoel staat of valt met twee meevallers: vlotte betalingen uit Duitsland en snijwerk op het hoofdkantoor.
Kasstroomverwachting 2025 leunt op werkkapitaal en besparingen
Bron: Kwartaalrapportages TomTom en analyse VEB. Bedragen in miljoenen euro.
Addertje
Eén detail blijft onderbelicht: de 25 miljoen euro aan reorganisatiekosten zit niet in het vrije kasstroomdoel dat TomTom afgaf. Die valt netjes buiten beeld.
Afgaand op de uitspraken van TomTom deze week zal de kaspositie van 267 miljoen euro dit jaar met hooguit enkele miljoenen toenemen – niet met de circa 27 miljoen waar de vrije kasstroom op stuurt.
Winst in de boeken, verlies in de praktijk |
|