VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Negen jaar na de zuidelijke expansie gloort er eindelijk een sprankje hoop: in 2025 moet het brutobedrijfsresultaat (ebitda) in België eindelijk positief worden. Maar van klinkende munt is voorlopig geen sprake. Volgens analisten blijft de operationele winst (ebit) tot 2027 negatief.

Sligro sloot de eerste jaarhelft af met zwarte cijfers, mede dankzij betere prestaties bij onze zuiderburen. Toch stelde het totaalresultaat teleur: analisten rekenden op 68 miljoen euro ebitda-winst, maar het Veghelse voedselbedrijf kwam niet verder dan 58 miljoen euro. De winstgroei werd geremd door stijgende kosten, vooral op het gebied van personeel en logistiek.

De marge blijft steken op 4,5 procent, terwijl Sligro op de middellange termijn mikt op 7,5. Door de marktdruk is dat doel voorlopig uit zicht, zo waarschuwt het groothandelsbedrijf donderdag.

Beleggers reageerden teleurgesteld: het aandeel Sligro verloor in de middaghandel op de Amsterdamse beurs ruim 13 procent.

In probleemland België was volgens Sligro-topman Koen Slippens wél sprake van een duidelijke kentering. Hij houdt vast aan zijn voorspelling dat de Belgische ebitda dit jaar positief uitvalt. Een symbolisch moment na jaren van verliezen, IT-malaise en een moeizame klik met de Vlaamse klant.

Maar de weg naar structurele winstgevendheid is nog lang. In de eerste zes maanden van dit jaar was de Belgische ebitda nog altijd 2 miljoen euro negatief. Belangrijker nog: het bedrijfsresultaat na afschrijvingen (ebit) bleef fors in de min, en dat zal volgens analisten tot mogelijk 2027 zo blijven.

Van zwart naar grijs
De crux zit in de afschrijvingen. Sligro België investeerde de afgelopen jaren tientallen miljoenen in overnames (Java, ISPC en Metro-winkels), IT-systemen en distributienetwerken. Die investeringen drukken zwaar op de winst- en verliesrekening via jaarlijkse afschrijvingen op gebouwen, software en leaseverplichtingen.

Ebitda is een maatstaf voor de operationele kasstroom, vóór investeringen. Ebit houdt wél rekening met afschrijvingen en laat dus zien of een bedrijf echt winst maakt als je ook vervangingsinvesteringen in vrachtwagens en groothandelslocaties meeneemt. Het verschil tussen beide is bij Sligro veelzeggend. Zo rapporteerde Sligro in 2024 nog een ebitda van min 9 miljoen euro en een ebit van min 27 miljoen euro in België. Voor 2025 worden die cijfers iets minder negatief, maar nog steeds rood. Het gat tussen beide winstbegrippen blijft de komende jaren groot (zie rode staven in onderstaande grafiek).

Sligro blijft in België nog wel even verlieslatend

Bron: jaarverslagen Sligro, analistentaxaties Bloomberg voor 2025 en 2026 (gemiddelde van ING en Kepler Cheuvreux).

Een moeizame mars naar boven
Volgens de doorgaans optimistische analisten die Sligro volgen, komt de Belgische ebit in 2025 uit op min 14 miljoen euro (getaxeerd voor de verschenen halfjaarcijfers), met nog een heel minimaal verlies in 2027. Die geleidelijke verbetering vereist een perfect recept: stabiele marktomstandigheden, groeiend marktaandeel en het uitblijven van nieuwe fouten in assortiment of IT.

Tegelijkertijd móét Sligro blijven investeren. Om het marktaandeel in België te verhogen van 3,7 procent (2024) naar het eigen doel van circa 10 procent, kan het bedrijf uit Veghel niet op zijn handen zitten. Maar de financiële ruimte is beperkt: met een nettoschuld/ebitda van 4,4 (inclusief leaseverplichtingen) is de schuldgraad fors. Door een negatieve vrije kasstroom van 43 miljoen euro, als gevolg van hogere investeringen en het wegvallen van opbrengsten uit de verkoop van activiteiten, liepen de schulden het afgelopen halfjaar bovendien flink op.

Voor de belegger: opletten geblazen
Voor beleggers is een positieve ebitda in België geen teken van winstgevendheid. Wie te vroeg juicht over een ‘winstgevende’ Belgische operatie rekent zich rijk. Pas als de ebit structureel in de plus staat, kan er echt sprake zijn van waardecreatie.

En zoals het er nu uitziet, moet Sligro in België nog tot 2027 door de zure appel heen bijten.




Gerelateerde artikelen