VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alphabet is een koploper in de AI-revolutie. Met Gemini en DeepMind beschikt het over enorme technologische slagkracht. Toch groeit de vrees dat de motor van het bedrijf — advertenties bij zoekopdrachten — vaart verliest.

Steeds meer gebruikers raadplegen direct een AI-assistent als ChatGPT of Perplexity. Vooral bij praktische vragen — zoals recepten, productvergelijkingen of handleidingen — ruilt men de klassieke zoekbalk in voor een directe dialoog.  

Dat veranderende gedrag raakt Google in het hart van zijn verdienmodel. Minder zoekopdrachten betekent minder klikken. En minder klikken betekent minder advertentie-inkomsten. Analisten die Alphabet volgen vrezen voor een toenemend aantal ‘zero-click searches’, waarbij gebruikers het antwoord al op de pagina zelf vinden en niet meer in de antwoorden Google grasduinen. Dat holt de waarde van zoekadvertenties langzaam uit.

Die zorg sijpelt inmiddels door in de beurskoers. Alphabet wordt verhandeld tegen een lagere waarderingsmultiples dan sectorgenoten als Microsoft en Meta, ondanks vergelijkbare groeicijfers. Beleggers vragen zich af of het zoekadvertentiemodel in het AI-tijdperk nog toekomst heeft. Dit artikel duikt in de cijfers, risico’s én kansen van Alphabet’s strategie in het AI-tijdperk.

Waardering weerspiegelt zorgen: Alphabet noteert met stevige korting  

Bron: Bloomberg en analyse VEB. 

De cijfers: Search blijft voorlopig op stoom
Tot zo ver de doemscenario’s. Wie naar de kwartaalcijfers van deze week kijkt, ziet nog weinig reden tot zorg. In de eerste helft van 2025 groeide de omzet uit Google Search met 12 procent naar ruim 54 miljard dollar. Search is nog altijd veruit het belangrijkste segment van Alphabet. Ook de advertenties op YouTube deden het goed, met een plus van 13 procent. En Google Cloud, de snelgroeiende clouddienst voor bedrijven en AI-toepassingen, groeide zelfs met 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

In tegenstelling tot het Chinese Baidu – waar de advertentie-inkomsten recent onder druk kwamen te staan door de opkomst van generatieve AI – laat Alphabet voorlopig juist sterke advertentiegroei zien.

Omzetsplitsing Alphabet: Google Search blijkt nog oersterk 

Segment 

H1 2024 omzet 

H1 2025 omzet 

Groei YoY 

Opmerkingen 

Google Search 

$ 48,5 

$ 54,2 

+ 12% 

AI Overviews stuwen gebruik, monetisatie nog onduidelijk 

YouTube Ads 

$ 8,7  

$ 9,8  

+ 13% 

Shorts groeit, concurrentie met TikTok blijft 

Google Network 

$ 7,4 

$ 7,4 

- 1% 

Krimpend partnernetwerk buiten Google-platforms 

Google Subscriptions 

$ 9,3 

$ 11,2 

+ 21% 

Groei in YouTube Premium, Google One en AI-abonnementen 

 

 

 

Google Cloud 

$ 10,3  

$ 13,6  

+ 32% 

AI-gedreven groei, marges sterk verbeterd 

Other Bets 

$ 0,4 

$ 0,4  

+ 2% 

Waymo breidt verder uit 

Bron: Cijfers Alphabet en analyse VEB. Bedragen in miljarden Amerikaanse dollar.

AI: risico of kans
Toch blijft één vraag boven de markt hangen: blijft Search ook in het AI-tijdperk de geldmachine die het altijd is geweest? Een blik onder de motorkap: Alphabet rapporteerde over het tweede kwartaal een stijging van het aantal betaalde klikken met 4 procent. 

Maar wat écht opvalt is dat het grootste deel van de groei voortkomt uit hogere advertentieprijzen: de gemiddelde kosten per klik stegen met 8 procent. Dat beeld lijkt ieder kwartaal wat sterker te worden: hogere prijzen zijn de voornaamste aanjager van de omzetgroei bij Search, niet de groei in clicks.

Google Search blijft groeien: prijsverhogingen voornaamste omzetaanjager

Bron: SEC-filings Alphabet en analyse VEB. De kwartaalgroei is weergegeven op jaarbasis (YoY). Voor het vierde kwartaal is de jaarlijkse groeivoet toegepast, aangezien Alphabet geen specifieke Q4-groeicijfers publiceert.

Kan Alphabet AI wél te gelde maken?
Om Search toekomstbestendig te maken, integreert Google AI-functies direct in de zoekpagina. De AI Overview — die gebruikers direct een beknopt antwoord geeft — bereikt inmiddels meer dan twee miljard gebruikers per maand.

Volgens Chief Business Officer, Philipp Schindler, kan Google met de nieuwe AI-functies minstens even veel verdienen als met de traditionele zoekmachine. CEO Sundar Pichai voegde daaraan toe dat gebruikers die Alphabet’s AI Search gebruiken, ook veel commerciële zoekopdrachten uitvoeren. Dat is precies het soort queries waar Google goed aan verdient.

AI verandert wel hoe mensen zoeken. De opdrachten worden langer — soms twee keer zo lang als vroeger. Maar volgens Alphabet opent dat juist nieuwe mogelijkheden. “AI leidt tot rijkere interacties, langere sessies en nieuwe formats voor advertenties,” aldus Schindler. 

Zelfstandig verdienmodel
De vraag is of Alphabet AI ook buiten Search weet te verzilveren. Chatbot Gemini telt inmiddels honderden miljoenen gebruikers, maar de meesten gebruiken de gratis versie. Voor het betaalde abonnement (Gemini Advanced, 19,99 dollar per maand) zijn geen cijfers bekendgemaakt.

Ook experimenteert Alphabet met advertenties in AI-conversaties, denk aan gesponsorde antwoorden binnen Gemini. Maar de zoektocht naar een overtuigend verdienmodel loopt nog. Microsoft verdient met Copilot al miljarden aan AI-licenties, dankzij de naadloze integratie in het Office-pakket. Alphabet heeft nog geen vergelijkbare inkomstenstructuur.

Ook het freemiumprobleem speelt mee: gebruikers zijn gewend aan gratis Google-diensten. Zonder overtuigende meerwaarde blijft de bereidheid om te betalen beperkt. 

Dat Pichai vrijwel geen inzicht geeft in de exacte omzetbijdrage van de AI tools, wakkert de scepsis onder beleggers aan.

De cloudtak – groot potentieel, relatief kleine marges
  • De clouddivisie van Alphabet profiteert volop van de AI-hype. In H1 2025 steeg de omzet met 32 procent tot 13,6 miljard dollar — daarmee is Google Cloud het snelst groeiende segment. Ook de operationele marge verbeterde fors, van 10 naar bijna 20 procent. Toch blijft dat ver onder de marges van Alphabet’s advertentietak, die ligt op ruim het dubbele.

  • Ook gaat die groei gepaard met gigantische investeringen. Alphabet verhoogde het capex-budget voor dit jaar naar 85 miljard dollar, grotendeels voor AI-infrastructuur, datacenters en eigen chips. Vorig jaar werd hier zo’n 52 miljard dollar voor uitgetrokken. Met de ontwikkeling van TPU’s (Tensor Processing Units) probeert het bedrijf efficiënter en goedkoper te opereren dan rivalen die leunen op Nvidia’s GPU’s.

  • Of Google Cloud ooit dezelfde winstbijdrage en kasstroom kan leveren als advertenties, hangt af van schaalvoordelen, prijszettingskracht en de technische voorsprong van eigen AI-hardware. 

 


VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap