VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen met behulp van de grootmeesters

Warren Buffet, John Templeton en Peter Lynch. Drie beleggers die laten zien dat het mogelijk is om jarenlang succesvol te beleggen. De VEB analyseerde de beleggingsstrategieën van 12 van dit soort formidabele beleggers. Daarbij werd de vraag gesteld of deze strategieën ook op de Europese markten hadden gewerkt. De resultaten zijn, met een gemiddeld rendement van 285% in 14 jaar tijd, verbluffend te noemen. VEB-leden hebben de mogelijkheid om zelf te handelen o.b.v de getoonde strategieën. Voor alle superbeleggers worden namelijk modelportefeuilles bijgehouden.

Na drie jaar stelt de VEB vast dat een aantal van onze ‘formidabele  beleggers’ prima prestaties hebben geleverd en een aantal ook niet. De rendementen waren daarnaast sterk uiteenlopend, met soms een wel erg zware weging naar een enkele sector. De VEB werkt daarom op dit moment hard aan een nieuwe stockscreening-methodiek voor op de website. Deze screenings zullen in de geest van de topbeleggers zijn, maar niet meer direct verbonden aan de namen van deze beleggers.

De VEB heeft veel geleerd van deze drie jaar ‘stockscreens’ maken. Het waren geen ‘backtests’, maar echte rendementen die konden worden behaald. De rendementen waren goed, maar daar stond soms ook een relatief hoog risico tegenover. Om te voorkomen dat te zwaar op een enkele sector wordt geleund, zal de VEB er bij de nieuwe methodiek naar streven om te komen tot één, meer uitgebalanceerde portefeuille. De VEB komt daar later dit jaar op terug. 

Warren Buffett
Warren Buffett

Warren Buffett

Beleggers zijn het zelden eens, maar de grootheid van Warren Buffet is onomstreden. De krantenbezorger die miljardair werd is de onbetwist de beste belegger van de twintigste eeuw. Zijn beleggingsstrategie zou in Europa een fictief rendement van maar liefst 327% hebben gemaakt in 14 jaar.

Meer over Buffett 'Buffett'-aandelen
James O'Shaughnessy
James O'Shaughnessy

James O'Shaughnessy

James O'Shaughnessy is een modellenman pur sang. Volgens hem zijn aandeelkoersen redelijkerwijs te voorspellen met vrij simpele algoritmes. Deze komen dan voornamelijk uit het vakgebied 'behavioral finance'. Een dergelijke strategie toegepast op Europa overtrof alle verwachtingen. Het fictieve rendement bedroeg maar liefst 615%

Lees meer 'O'Shaughnessy'-aandelen
Joel Greenblatt
Joel Greenblatt

Joel Greenblatt

Joel Greenblatt is moeilijk in een hokje te plaatsen. Hij is hoogleraar aan de Columbia University, hedgefondsmanager én schrijver van verschillende bestsellers over beleggen. Het is begrijpelijk dat men graag naar deze topbelegger luistert, in Europa zou zijn strategie geresulteerd hebben in een fictief rendement van 274%.

Lees Meer 'Greenblatt'-aandelen
Charles Kirkpatrick
Charles Kirkpatrick

Charles Kirkpatrick

In dit lijstje met topbeleggers is Charles Kirkpatrick een vreemde eend in de bijt. Dat heeft alles te maken met zijn specialisatie, technische analyse. Hoewel deze discipline door de academische wereld met de grond gelijk gemaakt is, werkte zijn strategie in Europa met een fictief rendement van 588% niet slecht.

lees meer 'Kirkpatrick-aandelen'
Josef Lakonishok
Josef Lakonishok

Josef Lakonishok

Josef Lakonishok vergaarde voordat hij een bekend belegger werd eerst faam in de academische wereld. De hoogleraar finance deed jarenlang onderzoek hoe er geld te verdienen valt op de financiële markten. Toentertijd was deze gedachte controversieel, gezien de heersende stroming dat de markten altijd 'efficiënt' geprijsd zijn. De 213 procent fictief rendement in Europa bewijst echter het tegendeel.

Lees meer 'Lakonishok'-aandelen
Peter Lynch
Peter Lynch

Peter Lynch

Peter Lynch deed hetgeen dat door bijna iedereen als onmogelijk werd geacht, 13 jaar lang de beurs kloppen. Daarmee verdiende hij meer geld voor meer mensen dan iedere andere vermogensbeheerder. In Europa zou zijn strategie tot een fictief rendement van 367% gezorgd hebben.

Lees meer 'Lynch'-aandelen
James Montier
James Montier

James Montier

Beeldenstormer, buitenbeentje, enfant terrible. Over James Montier heeft iedereen in de financiële wereld wel een mening. Voor de één is hij een held die in een wereld vol kuddegedrag nog enigszins onafhankelijk zijn mening lijkt te kunnen verkondigen. Voor de ander is-ie een notoire zwartkijker die rücksichtslos alles en iedereen die met beleggen bezig is, kan neersabelen. Een shortstrategie gebaseerd op zijn gedachtegoed zou in Europa geresulteerd hebben in een fictief rendement van 73%.

Lees meer 'Montier'-aandelen
Ronald Muhlenkamp
Ronald Muhlenkamp

Ronald Muhlenkamp

Achteraf had Ronald Muhlenkamp misschien wel boer willen worden, net als zijn vader. Maar soms lopen de zaken anders dan gedacht. De boerenzoon studeerde in 1966 af als ingenieur aan Massachusetts Institute of Technology (MIT) om aansluitend zijn MBA te halen aan Harvard Business School. Zijn strategie resulteerde in Europa in 145% fictief rendement.

Lees meer 'Muhlenkamp'-aandelen
John Neff
John Neff

John Neff

John Neff is vaak een waardebelegger genoemd en een contrarian, een tegendraadse belegger. In zijn boek "John Neff on Investing" neemt hij afstand van dergelijke typeringen. Hij ziet zichzelf als iemand die op zoek is naar aandelen met een lage koers-winstverhouding. Onafhankelijk van hoe men Neff typeert kan gesteld worden dat zijn strategie het ook in Europa prima gedaan zou hebben, met een fictief rendement van 267%.

Lees meer 'Neff'-aandelen
John Templeton
John Templeton

John Templeton

John Templeton zoekt altijd naar koopjes. Daarbij is timing uiterst belangrijk. Het liefst koopt Templeton aandelen in op het punt van 'maximale pessisisme', zoals hij zelf aangeeft. Door het toepassen van een zestal criteria werd zijn strategie in Europa getest, met een fictief resultaat van 307%.

Lees meer 'Templeton'-aandelen
Garaldine Weiss
Garaldine Weiss

Garaldine Weiss

Voor Geraldine Weiss is een constante stroom van dividend van belang. Ze zegt: "Als een bedrijf geen dividend betaalt, is het geen belegging, maar een speculatie. Haar strategie zou in Europa een fictief rendement van 85% hebben opgeleverd.

Lees meer 'Weiss'-aandelen
David Dreman
David Dreman

David Dreman

David Dreman is één van de pioniers in het vakgebied 'behavioral finance', de gedragsleer van beleggers. Door groeibedrijven met een lage koers-winst verhouding te selecteren zou hij een fictief rendement van 38% in Europa gemaakt hebben.

Lees meer 'Dreman'-aandelen