De afgelopen jaren bereikte de VEB miljarden euro’s compensatie voor beleggers met haar collectieve juridische acties. En ook nu lopen er nog juridische acties voor beleggers, welke u in het overzicht hieronder aantreft. We verzoeken u zich voor alle relevante juridische acties te registreren. Voor zover die nog voor u openstaan.
Actie Imtech faillissement
De VEB zet grote vraagtekens bij de informatievoorziening aan beleggers in de periode na februari 2013. Zo liet Imtech in mei 2015 nog weten positieve cijfers over 2015 te verwachten. Imtech lijkt echter na februari 2013 nooit "in control" te zijn geweest. Leden die voor de oude Imtech actie staan aangemeld, worden automatisch voor deze actie geregistreerd.
Actie SNS
Op 1 februari 2013 werd bankverzekeraar SNS Reaal genationaliseerd. Beleggers wachten een definitief oordeel af van de Hoge Raad over de waarde van de onteigende effecten. Verder blijkt uit een omvangrijk onderzoek dat er mogelijk sprake is geweest van wanbeleid bij SNS in de periode voorafgaand aan de nationalisatie. Momenteel is de VEB betrokken in een juridische procedure om op te komen voor deze gedupeerde beleggers.
Actie Steinhoff
Steinhoff heeft onjuiste en misleidende informatie over de onderneming openbaar gemaakt in minimaal twee jaarrekeningen (2015 en 2016) en diverse persberichten. Ook heeft Steinhoff ten onrechte vastgehouden aan de juistheid van deze informatie. European Investors-VEB ondersteunt een voorstel tot een wereldwijde schikking en heeft ook geschikt met accountant Deloitte.
Actie BP
Voor de olieramp in 2010 leek er geen vuiltje aan de lucht. BP had namelijk stelselmatig onjuiste, onvolledige en misleidende mededelingen gedaan over haar veiligheids- en onderhoudsprogramma's. Ook na de ramp liet zij zich misleidend uit over de omvang daarvan.
Actie Volkswagen
De VEB heeft het Duitse autoconcern Volkswagen aansprakelijk gesteld. Het gaat over de schade die beleggers hebben geleden nadat bekend werd dat Volkswagen in de Verenigde Staten milieuregels had overtreden. Door dit bedrog was de koers van het Volkswagen aandeel kunstmatig hoog. Toen de manipulatie bekend werd, verloor het aandeel in twee dagen ruim 35% van haar waarde.
Actie Fortis
Aandeelhouders Fortis zijn stelselmatig onjuist geïnformeerd door Fortis en zijn onevenredig geschaad door de bliksemacties van de Nederlandse en Belgische staat waardoor de onderneming feitelijk is ontmanteld. De VEB heeft een schikking getroffen met Ageas (het vroegere Fortis).
Actie Ahold/Deloitte
Miljarden aan schade leden beleggers door de boekhoudfraude bij Ahold die in 2003 in de openbaarheid kwam. Beleggers hebben de zaak met Ahold jaren geleden geschikt. In 2018 heeft de VEB ook met accountant Deloitte een schikking getroffen voor gedupeerde beleggers.
Actie Imtech fraude (schikking bereikt)
Een dag voor de geplande publicatie van de jaarcijfers verraste Imtech beleggers met een stroom aan slecht nieuws. Het was het begin van een hele reeks aan onheilstijdingen. De VEB heeft in 2014 een schikking getroffen met Imtech en accountant KPMG over compensatie van gedupeerde VEB-leden.
Afgeronde acties
De afgelopen jaren compenseerde de VEB ruim 300.000 beleggers voor meer dan 2 miljard euro. Een aantal voorbeelden van succesvolle acties