VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Smit nog niet knock-out

Voor wie er oog voor heeft, zorgt het huidige beursklimaat voor interessante koopjes. Zo ziet Boskalis nu zijn kans schoon voor in feite een vijandig bod op Smit Internationale.

Boskalis blijft azen op Smit Internationale. Terwijl Smit in februari van dit jaar nog een bod van 300 miljoen dollar op zijn terminaldivisie afwimpelde, probeerde de Papendrechtse baggeraar het vorige week nogmaals. Maar nu heeft de baggeraar het vizier op de hele onderneming gericht. Boskalis heeft 1,13 miljard euro in contanten over voor de 166 jaar oude maritieme dienstverlener, ofwel 62,50 euro per aandeel. Dit betekent weliswaar een premie van 30 procent ten opzichte van de slotkoers van de laatste handelsdag voor het bod, maar houdt onvoldoende rekening met de goede groeivooruitzichten van Smit. Inmiddels heeft Smit, net als grootaandeelhouder Delta Lloyd (20%), bekendgemaakt dat het het bod verwerpt.
Alles wijst erop dat bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis zich ditmaal niet laat afschepen. Na aankondiging van het bod werd al snel bekend dat Boskalis dezelfde dag nog ruim 6,5 procent van de aandelen Smit had verworven en nauwelijks twee dagen later had Boskalis al meer dan 10 procent in handen. Met 10 procent kan Boskalis een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Smit bijeenroepen om te proberen de aandeelhouders warm te krijgen voor zijn overnameplannen.

Opbreekplan

Boskalis is van plan om de divisies Salvage (bergingswerk), Heavy Lift (drijvende bokken) en Transport (vervoer over grote afstand) te integreren in zijn eigen activiteiten. De terminaldivisie (havendiensten) zal gecombineerd worden met Lamnalco, een joint venture van Boskalis en het Saoedi-Arabische concern Rezayat. Boskalis spreekt in het persbericht over "aanzienlijke" synergie tussen Lamnalco en de terminalactiviteiten van Smit, maar staaft dit niet met concrete en gekwantificeerde synergievoordelen. De divisie Harbour Towage (havensleepvaart) ten slotte zal worden verkocht aan een derde partij. Naar alle waarschijnlijkheid is Boskalis al in gesprek met potentiële kopers, maar ook op dit punt houdt het bedrijf zich op de vlakte.

Alle zeilen bij

De interesse van Boskalis in Smit is niet verwonderlijk. Het gaat de sleper voor de wind. Smit is mede door succesvolle acquisities (URS, Adsteam Liverpool en Rebras) een groeiende en sterke speler in de markten waarin het opereert en dat komt tot uiting in de resultaten. In de afgelopen vijf jaar is de nettowinst bijna verviervoudigd bij een omzetstijging van meer dan 50 procent. Smit haalde de in 2005 gestelde omzet- en winstdoelstelling - een groei van 50 procent in vijf jaar - al in 2007. Als reactie hierop heeft bestuursvoorzitter Ben de Vree de doelstellingen flink naar boven bijgesteld. In 2010 moeten nettowinst en omzet minstens twee keer zo hoog zijn als in het boekjaar 2004, wat neerkomt op een nettowinst van 54 miljoen euro bij een omzet van 690 miljoen euro.

Tegenvallende resultaten

Door de prestaties van de afgelopen vijf jaar waren de verwachtingen voor de eerste helft van 2008 hooggespannen. Ten opzichte van deze hoge verwachtingen stelden de halfjaarcijfers teleur. Hoewel de omzet 18 procent steeg, bleef de nettowinst nagenoeg gelijk. Voor een deel zijn de tegenvallers te verklaren door incidentele gebeurtenissen, zoals eenmalige afschrijvingen op de bestaande vloot, de aanschaf en lancering van nieuwe schepen en stakingen in de agrarische sector in Argentinië die de handel stillegden. Het bestuur van Smit verwacht voor de tweede helft van dit jaar een winst- en ebitdagroei tussen 7 en 12 procent ten opzichte van de eerste helft van 2008. Ook ziet het bestuur geen reden om af te wijken van de aangescherpte financiële doelstellingen.

Geen knock-out bod

Als de overname van Smit slaagt, diversifieert Boskalis zijn dienstenportefeuille en wordt het minder afhankelijk van de baggermarkt. Daarbij zijn tevens verschillende synergievoordelen tussen Boskalis en Smit denkbaar. Zo kunnen kosten gereduceerd worden door gedeeld vlootmanagement, onderhoud, reparatie, bevoorrading en onderlinge leveringen. Ook zou de afzet kunnen stijgen door te profiteren van elkaars klantenbestand. De potentiële synergievoordelen zouden voor een deel tot uiting moeten komen in de overnameprijs.
De VEB is van mening dat het bod van Boskalis omhoog moet. Het lijkt erop dat Boskalis handig gebruik wil maken van het huidige slechte beursklimaat en de negatieve reactie op de recente halfjaarcijfers. Met het huidige bod van 62,50 euro betaalt Boskalis tien keer de nettowinst van 2007 en iets meer dan zes keer de ebitda. Deze magere waardering houdt in de ogen van de VEB onvoldoende rekening met de verwachte sterke groei van Smit en de beoogde synergievoordelen. De baggeraar zal dieper in de buidel moeten tasten om beleggers te overtuigen.



Gerelateerde artikelen