VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie maanden: twee winstwaarschuwingen

Eerst het goede nieuws: chemieconcern DSM gaat dit jaar een recordwinst behalen. Daar tegenover staat de winstwaarschuwing die DSM vandaag voorbeurs deed uitgaan. Het was de tweede binnen honderd dagen.

De verwachte winst voor dit jaar bedraagt 900 miljoen euro en ligt zo’n 10 procent hoger dan vorig jaar. Toch zijn beleggers een illusie armer. Het Heerlense bedrijf blijkt een stuk minder recessiebestendig dan de herhaaldelijke verhoogde winstbijstellingen deden vermoeden. Grote delen van het jaar was DSM de witte raaf op het Damrak met een positief rendement over het lopende jaar. Maar die uitzonderingspositie is weg.

Bestuursvoorzitter Sijbesma legt uit: ‘Het is duidelijk dat de hevige onrust die is begonnen in de financiële sector nu het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de bredere economie ernstig aantast’. Dit lijkt een understatement. Het feit dat DSM voor een tweede keer beleggers moet teleurstellen, nota bene in de laatste twee weken van het jaar, verraadt dat de economische verslechtering in een stroomversnelling is geraakt.

Door het zwakke consumenten vertrouwen is de vraag naar auto’s en elektronica gekelderd; hiermee is direct de vraag vanuit bedrijven naar de hoogwaardige productiematerialen van DSM afgenomen. DSM´s afzet daalt ook nog eens door het instorten van de Europese en Amerikaanse bouwmarkten. Daarbij meldt het persbericht dat klanten van DSM liever eerst de oude voorraad opmaken door de dalende grondstofprijzen en de wens investeringen in het netto-werkkapitaal zo laag mogelijk te houden.

Om de economische storm het hoofd te bieden kondigt het bedrijf vandaag maatregelen aan. Zo is onder andere de tijdelijke maatregel genomen om fabrieken te sluiten, het aantal tijdelijke werknemers te verminderen en worden projecten uitgesteld. Op de langere termijn wil het bedrijf 100 miljoen euro per jaar besparen (vanaf 2010). Als gevolg hiervan zullen eenmalig kosten van ongeveer 50 miljoen euro worden gemaakt. Het eerste deel van deze kostenpost, 20 miljoen euro, zal als buitengewone last in het vierde kwartaal geboekt worden. Voor werknemers is dit niet zo leuk nieuws. Als gevolg van de maatregelen zal vijf procent van het werknemersbestand wordt geschrapt, dit komt overeen met 1000 banen.   


Gerelateerde artikelen