VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ben Vree: "Uitbreiding belang Boskalis is geen nieuwe overnamepoging"

Boskalis, dat zijn belang in maritiem dienstverlener Smit heeft vergroot, is niet bezig met een nieuwe overnamepoging van Smit.
Dat zegt Smit-topman Ben Vree in een reactie op de berichtgeving over de uitbreiding van het belang van Boskalis in Smit tot meer dan 25 procent. 

Volgens Vree koopt Boskalis aandelen Smit in om zo de gemiddelde prijs van zijn stukken te verlagen. Boskalis kocht de eerste 20 procent aandelen Smit voor euro 62,50. Door bij te kopen tegen de huidige koers van 38 euro neemt de gemiddelde prijs per aandeel af.

"Deze actie van Boskalis verbaast mij daarom niet," zegt Vree, "maar ik zie dit niet als een hernieuwde overnamepoging. Ze hebben twee keer hun kans gewaagd en dat is niet gelukt. Het lijkt mij niet logisch dat Boskalis het nu opnieuw zou willen proberen."

Vree verwacht dat Boskalis door zal gaan met de aanschaf van aandelen Smit: "Ze zullen nog wel meer stukken kopen tot aan een dertig procent-belang. Daar zullen ze stoppen, verwacht ik." Bij een belang van dertig procent is een aandeelhouder verplicht een bod uit te brengen op het gehele bedrijf.

De Smit-topman heeft nog niet gesproken met zijn collega van Boskalis Berdowski. "Ik heb een paar keer gebeld, want wij houden graag goed contact met grote aandeelhouders, maar op die telefoontjes heb ik nog geen uitnodigende reactie gehad."
 
Blij is Vree niet met de actie van Boskalis en de aandacht hiervoor. Of het onrust veroorzaakt binnen zijn bedrijf? "Je zit in ieder geval niet te wachten op dit soort nieuws."

Achtergrond

Dit weekend werd bekend dat de baggeraar zijn belang in Smit heeft vergroot van 20 naar 25,07 procent. Een paar mogelijke redenen op een rij.

Met tegenzin staakte bestuursvoorzitter Berdowski van Boskalis in december de vijandige overnamestrijd om Smit. De twee redenen om de handdoek in de ring te gooien: de kredietcrisis en heftig verzet van het bestuur van Smit.
Een kleine twee maanden lijken die argumenten nog steeds geldig, maar toch vergroot Boskalis zijn belang in Smit.

Boskalis heeft er nooit een geheim van gemaakt nog steeds geinteresseerd te zijn in bepaalde delen van Smit, in ieder geval de terminaldivisie. En ook vandaag laat een woordvoerder van Boskalis weten dat Boskalis nog steeds op zoek is 'naar uitbreiding in dienstverlening voor haar klanten.'

Om delen van Smit in handen te krijgen zijn meerdere scenario's denkbaar:

De overname herstarten
Eerder heeft Boskalis een flink belang in smit opgebouwd via de beurs. Voor de eerste 20 procent van het belang moest Boskalis 62,50 per aandeel Smit betalen. Bij de huidige koers van Smit (38 euro) is dat belang een stuk goedkoper uit te breiden.
Hierdoor is ook de gemiddelde prijs die Boskalis betaald heeft voor aandelen Smit gedaald tot 57,5 euro en die gemiddelde prijs zal verder dalen naarmate er meer wordt bijgekocht. 

Toch is het onwaarschijnlijk dat Boskalis op korte termijn alle resterende aandelen zal proberen te bemachtigen. Indien Boskalis namelijk door de eigendomsbarrière van 30 procent schiet, zal het bedrijf een verplicht overnamebod op de resteerde aandelen moeten doen.
De hoogte van dit bod zal minstens gelijk moeten zijn aan de hoogste prijs die betaald is voor een aandeel Smit in de laatste 12 maanden (62,50 euro).

Als Berdowski het vizier heeft gericht op het hele Rotterdamse havenbedrijf lijkt het dus economischer voor Boskalis om net geen 30 procent van de aandelen in te slaan. Na een klein jaartje wachten kan een flink lager overnamebod op tafel te gelegd worden.

Terminal divisie
Een tweede mogelijkheid is dat Berdowski via aandeleninkoop zal proberen om de door Boskalis fel begeerde Terminal divisie in handen te krijgen. Door het 25 procentbelang heeft Berdowski het juridische recht verworven om Smit te dwingen een buitengewone  aandeelhoudersvergadering te houden (>10 procent).

In deze vergadering zou Boskalis een punt op de agenda kunnen agenderen en er voor pleiten om de Terminal divisie af te stoten. Hoewel het aandelenkapitaal van Smit redelijk geconcentreerd is - de vier overige grootaandeelhouders (Aviva, Delta Deelnemingen, Fairplay Schelde en Janivo) bezitten een kleine 31 procent van de aandelen – heeft de grootste aandeelhouder flink wat spierkracht om de desinvestering er doorheen te drukken.

Een woordvoerder van Boskalis laat weten voorlopig nog niet te denken aan een dergelijk activistisch aandeelhouderschap.

Smit in het nauw
De  topman van Smit, Ben Vree, zal hoe dan ook niet gecharmeerd zijn van het uitgebreide belang. Hij schilderde Berdowski af als “corporate raider” die zijn prachtige 166 jarige onderneming in stukken zou scheuren waardoor alle synergie tussen de verschillende divisies van Smit verloren zouden gaan. Met het uitbouwen van het belang zal deze angst alleen maar toegenomen zijn.Gerelateerde artikelen