VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 februari 2009

Wessanen moet snel heldere strategie presenteren

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wessanen moet zo snel mogelijk een duidelijke strategie communiceren.
Dat is de visie van de VEB die zij in een brief aan andere aandeelhouders van Wessanen kenbaar heeft gemaakt.

Wessanen, bekend van premiummerken als Daily's, Zonnatura en Beckers, bestaat nog altijd uit vier divisies - twee distributiepoten (in de VS en Europa) en twee merkendivisies (ook in de VS en Europa) - die onderling geen synergie vertonen. Bestuurvoorzitter Ad Veenhof heeft dit altijd erkend. Bij de publicatie van de jaarcijfers in februari 2009 zou meer duidelijkheid worden gegeven. Maar het jaar van de waarheid had op geen slechter moment kunnen komen.

Begin 2008 gaf Veenhof aan het concern voorlopig in zijn huidige vorm bij elkaar te willen houden. De VEB drong destijds al aan op een sneller besluit, maar Veenhof hield voet bij stuk. "We zitten net in een groeifase", zei hij toen. "Als je nu iets afstoot, geef je heel veel weg aan de aandeelhouder van de koper. Dat kan nooit onze bedoeling zijn."
Bij de publicatie van de jaarcijfers in februari 2009 zou meer duidelijkheid worden gegeven. De tussenliggende tijd wilde hij gebruiken om "na te denken" over de strategische mogelijkheden van Wessanen. Dit uitstelgedrag lijkt zich nu tegen Wessanen te keren.

Met een verkoop van de slecht renderende Amerikaanse distributietak Tree of Life zou Wessanen bevrijd zijn van een kwakkelende divisie. Een verkoop van dit bedrijfsonderdeel, in 2007 met 813 miljoen euro goed voor de helft van de omzet, is in het huidige klimaat echter niet gemakkelijk te realiseren en vernietigt mogelijk aandeelhouderswaarde. De vraag is of een verkoop niet eerder stadium had kunnen plaatsvinden.

Hoe dan ook, Wessanen is haar aandeelhouders verplicht om voor de aandeelhoudersvergadering van 22 april 2009 een heldere strategie te presenteren met daaraan gekoppeld duidelijk meetbare operationele doelstellingen.


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}