VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell opnieuw te creatief met toekenning bonussen bestuur

Voor het tweede jaar op rij krijgen Shell-ceo Jeroen van der Veer en zijn medebestuurders een bonus uitgekeerd, die ze volgens de richtlijnen van het bedrijf niet zouden moeten krijgen. In totaal werd Van der Veer een beloning van meer dan euro 10 miljoen in het vooruitzicht gesteld in 2008.

Afgelopen jaar ontvingen de uitvoerende bestuurders van Shell een bonus die hen in 2006 onder voorbehoud was toegekend. Voor topman Jeroen van der Veer betreft het een extra bedrag van meer dan twee miljoen euro.

Om vast te stellen of de Shell-top de bonus definitief zou mogen ontvangen werden de prestaties van Shell tussen 2006 en 2008 vergeleken met vier andere concurrenten. Als Shell in de groep van vijf bedrijven bij tot de top 3 zou behoren leverde dit de bestuurders een bonus op.

Shell eindigde uiteindelijk als vierde in deze groep van vijf, wat geen bonus zou mogen opleveren. Desondanks oordeelde de beloningscommissie van Shell dat " het verschil met de nummer drie marginaal was"  en dat daarom toch een bonus zou worden toegekend. In strijd met de vooraf gestelde voorwaarden.

Op herhaling
Het was niet voor het eerst dat Shell-bestuurders op deze wijze een extra beloning ontvingen. Ook over 2007 eindigde Shell op de voorlaatste plaats in een vergelijking met vier concurrenten. Ook toen werd de bonus toegekend. In 2007 leverde dat bestuurders van het olieconcern 65% van een voorafgestelde bedrag op. Afgelopen jaar was het percentage verhoogd naar 85%.

Naast Jeroen van der Veer ontvingen ook , Malcolm Brinded en Linda Cook en de huidige CFO en komende topman van Shell, Peter Voser, een dergelijke beloning. Voor Jeroen van der Veer kwam de totaal in 2008 beloofde beloning uit op meer dan 10 miljoen euro. Hierin is naast het salaris en pensioenvoorzieningen ook een voorwaardelijke beloning opgenomen . 

Dividend
Shell verwacht dat het dividend dit jaar in het eerste kwartaal 5% hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Over geheel 2009 denkt de energiegigant 10 miljard dollar uit te keren aan aandeelhouders.De omstreden passage uit het van ShellGerelateerde artikelen