VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pijlers onder Nedfield breken af

Binnen een paar maanden zijn twee dochters van Ict-bedrijf Nedfield (het voormalige Tulip) omgevallen. Na de melding van een mogelijk faillissement van dochter 2L international lijkt de -voorheen- zo optimistische bedrijfsleiding het nu ook niet meer te weten. Een reconstructie van het verval bij een ooit vermaard merk.

Onheilspellende berichten rijgen zich de afgelopen weken aaneen bij Nedfield. Gisteren maakte het Doornse ict-bedrijf bekend dat haar dochter 2L International op eigen initiatief surseance van betaling heeft aangevraagd.

Deze volle dochteronderneming is vooral bekend van de Conceptronic-lijn, de merknaam waaronder hardwareaccessoires als memorysticks, harddisks, speakersetjes en webcams worden verkocht. Nedfield verstrekt nauwelijks concrete informatie, maar het heeft er alle schijn van dat de peilers onder Nedfield vandaan zijn gehaald.

Gesol met dochter Devil
Vorige week bleek al dat Nedfield inmiddels afstand heeft genomen van de als veelbelovende groeiparel gepresenteerde dochter Devil. Deze Duitse distributeur van computerhardware werd in 2006 met veel bombarie aangekocht voor 21,5 miljoen euro. Nu, nauwelijks drie jaar later koopt het voormalige Duitse management van Devil de failliet verklaarde boedel van Devil terug.

In februari meldde Nedfield al dat haar Duitse dochter, waarvan Devil deel uitmaakte, op verzoek van nota bene de voormalig directeur-eigenaar van Devil failliet was verklaard. Saillant is ook dat het faillissementsverzoek is gesteund door de financier van Nedfield, het in Luxemburg gevestigde DAM Capital. Sinds vorig jaar leent Nedfield bij hen tegen een woekerrente van negen procent. Niet ondenkbeeldig is dat Nedfield niet meer kon voldoen aan haar rente- en aflossingsverplichtingen.

De verkoop van Devil is het tragische einde van een ambitieuze overname. Met het Duitse Devil dacht Nedfield in 2006 een prooi binnen te halen waarmee de ambitieuze groeidoelstellingen moesten worden verwezenlijkt. Maar Devil maakte Nedfield nog kwetsbaarder. Ten tijde van de overname behaalde Devil op een omzet van 320 miljoen een winst van 1,6 miljoen euro, wat een flinterdunne nettomarge van 0,4 procent betekende. Bij het minste of geringste tegenwind zouden rode cijfers worden geschreven.

Muiterij
Nedfield lijkt op het eerste gezicht slachtoffer geworden van muiterij. Toch tonen deze ontwikkelingen vooral aan dat Nedfield haar zaken de afgelopen jaren nimmer op orde heeft gehad. De rare capriolen begonnen eind 2004 met de creatieve verwerking van de verkoopopbrengsten van Commodore (waardoor zonder dat een eurocent was ontvangen wel ruim 16 miljoen in de cijfers werd verwerkt).

Omdat Commodore in financiële nood kwam, nam Nedfield voor 25 miljoen euro een meerderheidsbelang in haar voormalige dochter. Hiermee was een oninbare vordering die voor 19,7 miljoen euro in de boeken stond, weggewerkt en werd een forse afboeking voorkomen. Vorderingen op de staat Bangladesh staan vooralsnog wel op de balans.

Het kan nog enige tijd duren voordat duidelijk is welke omstandigheden groeibriljant Devil in het huidige debacle hebben doen eindigen. Zeker lijkt wel de controle van Nedfield op het zelfstandig opererende Devil onder de maat was.

Een omgekeerde aandelensplitsing, naamswijziging en een in het vooruitzicht gesteld dividend hebben de bedroevende operationele prestaties uiteindelijk niet kunnen verbloemen. Daarbovenop kwamen vlak na elkaar het vertrek van de pas benoemde financieel directeur Jobert van Kempen en commissaris Jan Favre.

Mooie vooruitzichten
Directeur Mark Elbertse spiegelde aandeelhouders vorig jaar zomer nog een ambitieus groeipad voor. In 2010 moest de omzet 1,2 miljard euro bedragen bij een ebitda-marge van vier procent (2007: 0,7 procent). Ook zou Nedfield onderdeel moeten gaan uitmaken van de Midkap index. De halfjaarcijfers over 2008, beleggers wachten nog altijd op de jaarcijfers, zijn veelzeggend.

De omzet bleef steken op 175 miljoen euro waarmee een bedrijfsresultaat is behaald van 2,4 miljoen euro. Door de problemen bij Devil en nu ook 2L International kan Nedfield "de consequenties van deze gebeurtenissen voor de groep niet overzien".

Voorlopig kunnen beleggers niet anders dan concluderen dat Nedfield in haar voortbestaan wordt bedreigd. Directeur Mark Elbertse en zijn president-commissaris Andre Deleye zullen zich het hoofd breken over wat nu weer te verzinnen. .



Gerelateerde artikelen