VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snelle verkoop Wessanen-dochter in gevaar door fraude

Opnieuw zijn onregelmatigheden ontdekt bij een Amerikaanse dochter van Wessanen. Dat duidt op falend toezicht en weinig lerend vermogen. Topman Koffrie heeft beleggers een hoop uit te leggen. De VEB heeft de onderneming om opheldering gevraagd tijdens een in te lasten aandeelhoudersvergadering.

Voedingsmiddelenconcern Wessanen heeft ‘onregelmatigheden' de boekhouding van Amerikaanse dochter American Beverage Company(ABC). Uit het onderzoek van Wessanen blijkt dat de financiële resultaten van ABC over 2006, 2007 en 2008 onjuist zijn gerapporteerd. Het eigen vermogen van ABC zou mogelijk tenminste tien miljoen euro te hoog zijn verondersteld. Tot nu toe, want het onderzoek loopt nog.

ABC stond, net als een aantal ander Amerikaanse activiteiten, op de nominatie om verkocht te worden. Verwacht mag worden dat die verkoop vertraging op loopt.

Vertrouwen weg
Bedrijven zijn er goed in : een bericht naar buiten brengen waarin ze zelf optreden als koene speurders naar onrecht in eigen gelederen. Zo ook Wessanen dat nu dus meldt voor tien miljoen onregelmatigheden te hebben ontdekt bij dochter ABC.

Maar de markt laat zich niets aanpraten. Analisten en beleggers zijn zeer negatief over de bekendmaking van Wessanen.

In de eerste plaats omdat het hier natuurlijk niet gaat om nijver speurwerk, maar falend toezicht. Al drie jaar lang rommelt het blijkbaar bij de Amerikaanse dochter. Nu, op het moment dat Wessanen al zijn Amerikaanse dochters wil verkopen en ze dus mooi wil presenteren voor geïnteresseerde kopers, komen de onregelmatigheden naar buiten. Als het tegenzit moeten drie jaarrekeningen (2006 t/m 2008) herzien worden.

Niet uniek
Een ander punt van teleurstelling is het beperkte lerend vermogen bij Wessanen. Want het was niet de eerste keer dat er gegoocheld werd met getallen bij de overzeese bedrijfsonderdelen. In 2003 bleek eenzelfde euvel bij de Amerikaanse distributiedochter van Wessanen, Tree of Life. Dat resulteerde in afschrijvingen, forensische onderzoeken en een flinke deuk in het vertrouwen. Wessanen stuurde zijn financiele topman weg en beloofde beterschap.

Nu blijkt dat er amper drie jaar later weer problemen zijn ontstaan en dat van dat beloofde betere toezicht weinig terecht is gekomen. Het doet beleggers twijfelen over de hardheid van de rest van de resultaten.

En dan is er nog de kwestie Veenhof. De topman van Wessanen werd in februari ontslagen. Officieel vanwege teleurstellende resultaten. Of speelde de problemen bij ABC toen al een rol?

Veel uit te leggen
Wessanen heeft beleggers een hoop uit te leggen. Het bedrijf heeft niet geleerd. Niet van de eigen misère en niet van problemen bij anderen. Want falend toezicht op dochterbedrijven is geen nieuw verschijnsel. Evenmin als de problemen die daarbij kunnen ontstaan. Denk aan Ahold dat te maken kreeg met omvangrijke fraude bij dochters en bijna ten onder ging toen het dit nieuws zeer laat aan beleggers meldde.

Het is aan topman Franse Koffrie om helderheid te scheppen. En dan liefst op een manier die afwijkt van zijn gebruikelijke reactie op tegenslag. Bij Corporate Express veroverde Koffrie de bijnaam Mr Winstwaarschuwing.

VEB vraagt duidelijk
Inmiddels heeft de VEB namens beleggers een brief gestuurd aan Wessanen om uitleg. Het ligt voor de hand dat het bedrijf deze uitleg geeft tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering.Gerelateerde artikelen