VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accel: vraag naar fietsen stijgt verder

Fietsfabrikant Accell, van merken als Batavus, Sparta en Koga-Miyata, heeft in de eerste helft van dit jaar meer winst geboekt dan vorig jaar. Voor heel 2009 verwacht Accel een hogere omzet dan in 2008 en een nettowinst van circa 10 procent.

Dat heeft het bedrijf woensdag bekend gemaakt.

De economische crisis lijkt aan Accel voorbij te gaan. De fabrikant kent vooral een stijgende vraag naar elektrische en sportieve fietsen en een sterke verkoop in belangrijke fietslanden als Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De nettowinst steeg met 15 procent tot 22,1 miljoen euro vergeleken met vorig jaar. De omzet ging met 9 procent omhoog naar 333 miljoen euro.

Goedkoop alternatief
Topman René Takens stelt dat Accell blijft profiteren van de aanhoudende belangstelling van consumenten voor milieu, mobiliteit, gezondheid en actieve recreatie. Ook profiteert het concern van hoge brandstofkosten. "Fietsen is een relatief goedkoop alternatief voor andere vormen van mobiliteit. Er zal meer gefietst gaan worden en dit heeft een relatie met de fietsenverkoop."

Over wat dit betekent voor de cijfers, was Takens begin van het jaar nog terughoudend.

Inmiddels is duidelijk dat zelfs een laag consumentenvertrouwen in voor Accell belangrijke landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland, niks aan de prestaties af doet. De bestuursvoorzitter verwacht dat de vraag juist alleen maar toe zal nemen. Accell profiteert in West-Europa al jaren van de ouder wordende bevolking, de belangrijkste doelgroep voor de elektrische fiets ofwel e-bike.

Vooral in Duitsland deed Accell goede zaken. Daar steeg de fietsverkoop met 14 procent. In Frankrijk was dat 8 procent en in Nederland nam de omzet met 9 procent toe. In de overige EU-landen zag Accell de verkoop met 10 procent stijgen. Accell is marktleider op de Europese fietsenmarkt.

Overname
In juni nam het bedrijf uit Heerenveen nog zijn Finse branchegenoot Raul Hellberg Oy over. Een overnamebedrag werd niet genoemd. Consolidatie vindt plaats vanaf eind juni 2009. De aankoop, met eigen middelen gefinancierd,  zal naar verwachting per direct bijdragen aan de winst per aandeel van Accell.

Het balanstotaal per 30 juni 2009, is door toename van de bedrijfsactiviteiten en de acquisitie van Hellberg, gestegen tot 354,9 miljoen euro (30 juni 2008: 317,4 miljoen euro). Het totale werkkapitaal bedroeg 167,7 miljoen euro (30 juni 2008: 143,6 miljoen euro). Het effect van de acquisitie van Hellberg hierin was € 6 miljoen.

Fitnessapparatuur
Met de verkoop van fitnessapparatuur van Accell gaat het minder goed. Daar nam de omzet het afgelopen halfjaar met 35 procent af tot 11,6 miljoen euro. De omzetdaling is voor een deel veroorzaakt door het wegvallen van een aantal internationale distributeurs die in de huidige financiële situatie hun inkopen niet meer kunnen financieren. Accell Group wil hun kredietlimieten niet verder vergroten en overweegt het onderdeel af te stoten.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen