VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT: bodem volumedaling lijkt bereikt

TNT heeft ook in het tweede kwartaal van dit jaar royaal minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf verwacht aanhoudend moeilijke marktomstandigheden en gaat flink extra snijden in de kosten. Beleggers kon dit niet verontrusten: de melding dat de bodem van de volumedaling bij de pakketdivisie lijkt bereikt, bracht hoop. Het aandeel steeg maandag tot 5,6 procent op de Amsterdamse beursvloer.

Het postbedrijf heeft maandag de cijfers van het tweede kwartaal bekendgemaakt. De winst kwam ruim 60 procent lager uit, op 81 miljoen euro. De omzet van TNT daalde zoals verwacht ten opzichte van een jaar eerder met 10 procent tot 2,53 miljard euro.

Door moeilijke omstandigheden dalen de postvolumes steeds verder. TNT behaalt ongeveer de helft van zijn omzet uit de postdivisie, maar de toename van correspondentie via email en de stijgende concurrentie als gevolg van de liberalisering van de markt, speelt TNT flink parten.

Hoopvol
Maar er zijn lichtpuntjes. De volumedalingen bij de pakketafdeling Express zijn volgens TNT wat gestabiliseerd, waarbij de volumes in de laatste weken van juni zelfs licht zijn verbeterd. 'De bodem van de volumedaling lijkt nu bereikt', zei topman Peter Bakker in een toelichting op de cijfers.

Desondanks laat TNT zich voorzichtig uit over de tweede helft van het jaar. Het bedrijf rekent op een aanhoudend moeilijk handelsklimaat. De eerste tekenen die wijzen op een verbetering van het economische klimaat in de tweede helft van 2009, zijn nog steeds te onzeker om te duiden op een positieve ontwikkeling van de trend, aldus Bakker.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van april dit jaar liet het bedrijf zich ook al zuinigjes uit over de toekomst. Het wilde geen voorspellingen doen over 2009 en eerst maar eens door de crisis zien te komen. Hoewel de verwachting is dat de omzet van Express dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar, stemmen de signalen over de afvlakkende volumedaling hoopvol.

Extra snijden
Daar komt bij dat TNT zeer rigoureus in de kosten snijdt om extra verlichting te brengen. In plaats van de reeds aangekondigde 400 miljoen euro, moet nu ongeveer 550 miljoen tot 600 miljoen euro worden uitgespaard. In het eerste halfjaar is daarvan circa 275 miljoen euro gerealiseerd.

De extra besparingen haalt TNT uit de pakketdivisie. Bij Express zijn sinds de lancering van het besparingsprogramma 2400 banen verdwenen. Daarbovenop worden nog eens zeshonderd banen geschrapt.

TNT gaf begin deze maand al aan zijn reorganisatie door te zetten en in de komende drie jaar 11.000 banen te schrappen in de postdivisie. Daarmee wachtte het bedrijf een onderzoek van de vakbonden niet af. Die willen kijken of er alternatieven zijn voor het reorganisatieplan van TNT.

Pakketjes
Ondanks de besparingen op de pakketdivisie, wil TNT haar positie in de pakketdistributie in Europa verbeteren. Daarvoor heeft TNT een nieuw onderdeel, 'Standard Parcels' opgericht. Ook onderzoekt de onderneming actief de mogelijkheden voor samenwerking in de Europese postmarkten. Standard Parcels gaat volgens TNT concerreren met Royal Mail-onderdeel GLS en La Poste-dochter DPD.

De totale Europese markt voor standaard pakketten heeft volgens TNT een geschatte waarde van 20 miljard euro per jaar. Hoeveel het bedrijf zich daarvan denkt te kunnen toe-eigenen, wil het niet aangeven. In december wordt een doelstelling voor de middellange termijn gegeven.

TNT ziet een trend dat pakketten steeds vaker over de weg worden vervoerd en minder door de lucht. Met de oprichting van Standard Parcels wil de postvervoerder voldoen aan de vraag naar goedkopere pakketdiensten, in plaats van de duurdere expressdienst

Buitenland
Marktaandeel buiten Nederland veroveren is één van de manieren om de postactiviteiten op peil te houden, zo zei topman Bakker nog tijdens de aandeelhoudersvergadering van april dit jaar.
 
Vorige week meldde de topman van TNT Duitsland, Mario Frusch, dat het bedrijf zijn marktaandeel in Duitsland wil vergroten van 3 naar 10 procent. In Duitsland is al jaren sprake van een per saldo verliesgevende situatie, volgens TNT doordat er geen sprake is van een eerlijke concurrentiepositie ten opzichte van Duitse sectorgenoten.

'Ik wil TNT verbinden met zijn concurrenten, om in plaats van tegenover elkaar te staan onze krachten tegen de Deurtsche Post te bundelen', zo zei Frusch tegen de Financial Times Deutschland. Het voormalige Duitse staatsbedrijf heeft een dominante marktpositie.

TNT neemt een belang in een aantal regionale postbedrijven van uitgeversgroep Georg van Holtzbrinck over. Wat TNT betaald heeft, werd niet bekendgemaakt.

Dividend
Ondanks de winstdaling hervat TNT de mogelijkheid van uitbetaling van het dividend in contanten, en stelt een interimdividend voor van euro 0,18, uit te betalen in contanten of in aandelen. Bij de jaarcijfers over 2008 besloot het concern niet alleen het slotdividend te verlagen naar euro 0,71 per aandeel van een eerder voorgestelde EUR0,85, maar dit dividend ook in aandelen uit te betalen, hetgeen allerminst positief werd ontvangen.Gerelateerde artikelen