VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 juli 2009

Resultaten Ahold vallen tegen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De rek lijkt er een beetje uit bij Ahold. Het supermarktconcern heeft dinsdag op het eerste gezicht mooie cijfers over het tweede kwartaal gepresenteerd. Maar in werkelijkheid vallen de resultaten tegen.

Ahold wist tot voor kort te profiteren van consumenten die door de recessie minder uit eten gingen en meer uitgaven in de supermarkten. Ook plukte het concern de vruchten van een reorganisatie in de Amerikaanse supermarktketens. En Nederlands grootste supermarktketen Albert Heijn presteerde flink boven de markt. Die groei lijkt nu geremd.

De totale omzet van Ahold bedroeg in het tweede kwartaal 6,4 miljard euro tegen 5,78 miljard euro een jaar eerder. Een toename van 11,5 procent is niet verkeerd, maar de groei is vooral te danken aan de stijgende dollar. Ahold haalt de helft van de omzet uit de Verenigde Staten. Zonder effecten van wisselkoersen zou de omzet met 3,9 procent zijn gegroeid, wat beduidend minder is.

Onder marktgroei
In Nederland wist Albert Heijn de omzet met 7,8 procent op te krikken tot 2,2 miljard euro. Dit is met name te danken aan de overname van 58 C1000 winkels van Schuitema. Zonder die extra winkels zou Albert Heijn met alleen de bestaande filialen slecht 0,4 procent extra omzet hebben gedraaid.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK groeide de Nederlandse retailmarkt in het tweede kwartaal van 2009 met 5,5%. Het is voor het eerst in lange tijd dat Albert Heijn een identieke omzetgroei laat zien die onder de groei van de markt zit.

Volgens Ahold vallen de resultaten tegen doordat het bedrijf sterke concurrentie heeft. Daarbij was het tweede kwartaal in 2008, waar de cijfers mee worden vergeleken, een extra sterke periode dankzij het Europees kampioenschap voetbal.

Evenwicht
In de persverklaring laat Ahold weten zich te blijven inzetten voor een evenwicht tussen omzet, marktaandeel en marge. Het concern zag de inflatie de afgelopen maanden aanzienlijk afzwakken.

Ahold spreekt van een toegenomen focus van klanten op prijzen en aanbiedingen. 'We blijven een verandering in het consumentengedrag zien waarbij ze zich in toenemende mate richten op prijs en promotie', aldus het supermarktconcern.


Gerelateerde artikelen

Ahold Delhaize heeft in de VS, België en ook online nog werk aan de winkel
Ahold Delhaize heeft ruimte voor investeringen én meer aandeleninkoop
Ahold Delhaize heeft ruimte voor investeringen én meer aandeleninkoop
09-11-2017

De operationele resultaten van Ahold Delhaize zijn dit jaar aanzienlijk ver…

Lees verder

Ahold cijfers delhaize
Vijf scenario's voor Ahold Delhaize
Alleen in Nederland geen vuiltje aan de lucht bij Ahold Delhaize
Alleen in Nederland geen vuiltje aan de lucht bij Ahold Delhaize
10-05-2017

Fusiebedrijf Ahold Delhaize is nog volop bezig met het op orde brengen van …

Lees verder

Ahold delhaize retail supermarkt

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}