VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Akzo ziet hoogtijdagen van weleer voorlopig niet terugkeren

Ook in het tweede kwartaal heeft AkzoNobel de omzet met dubbele cijfers zien dalen. Het goede nieuws is dat het concern de markt niet veel verder ziet verslechteren. Stabiliteit min of meer. Maar dan wel op een fors lager niveau dan in 2007 en 2008.

In het rijtje van bedrijven dat flink last zou ondervinden van de huizencrisis prijkte altijd wel de naam van AkzoNobel. Het bedrijf haalt circa eenderde van zijn omzet uit de verkoop van huis-tuin-en-keukenverf.

Begin 2008, toen duidelijk werd dat de huizenprijzen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië inzakten, was AkzoNobel er als de kippen bij om de impact op de eigen huishouding te nuanceren. Het verf- en chemieconcern probeerde de markt gerust te stellen door vervroegde publicatie van de gunstige omzetcijfers over 2007. Het bedrijf voorspelde voor 2008 een bedrijfsresultaat van bijna 900 miljoen euro.

Inmiddels liggen de kaarten anders: In het laatste deel van 2008 kreeg AkzoNobel met forse vraaguitval te maken en vanaf die tijd dalen de omzetten ieder kwartaal met tien procent of meer ten opzichte van een jaar eerder.

Stabiele daling
Het tweede kwart van dit jaar daalde de omzet met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bestuursvoorzitter ziet de eerste tekenen van stabilisatie van de omzet en denkt voorzichtig weer aan groei. Het helpt daarbij dat de grondstofprijzen voor de Akzo-producten op een lager niveau bivakkeren en dat de huizenprijzen in de Verenigde Staten -een belangrijke afzetmarkt- .

Kerncijfers Akzo in Q2 (excl. incidentele posten)

€ miljoenen  Q2 2009  Q2 2008  Verandering 
 Omzet  3,668  4,085  -10 %
 EBITDA(omzet –kosten)    527 577 -9%
 EBITDA marge(in %)     14.4 14.1 
 Nettowinst Q2       155 179 -13%


Maar of die eerste lichtpuntjes AkzoNobels omzetten op korte termijn omhoog zullen trekken is twijfelachtig. Zo blijven consumenten huiverig om grote hypotheekverplichtingen aan te gaan. Ceo Wijers blijft dan ook realistisch over de te verwachten omzetten: die zullen niet veel verder verslechteren maar blijven hangen op de huidige, beduidend lagere, niveaus.

Tex snijdt verder
Dat de netto-inkomsten minder scherp dalen (-13 procent tegen een omzetdaling van 16 procent) is voor een deel te danken aan de prijsverhogingen die AkzoNobel heeft weten door te berekenen aan zijn klanten.

Daarnaast begint het concern nu de resultaten te zien van de massieve bezuinigingsoperaties die het eind vorig jaar introduceerde. Tot 2011 schrapt het bedrijf bijna vierduizend banen. Vooral in de divisie Decoratieve Verven gaat het hard. Divisiedirecteur Tex Gunning (oud-Unilever; oud-Vedior) hanteert het mes slagvaardig: de divisie heeft nu 2100 werknemers minder (acht procent) dan vorig jaar.

Het is ook in deze divisie dat de integratie van het overgenomen ICI moet plaats vinden. Die samenvoeging ligt volgens Akzo op schema.

Doelstelling stellig herhaald
AkzoNobel houdt vast aan zijn doelstelling om de aandeelhouders in 2011 een winstgevendheid (EBITDA) van 14 procent voor te schotelen, een percentage dat het bedrijf nu al haalt.

En dat zegt het concern met toenemende stelligheid. Tijdens werd het voorbehoud gemaakt dat het halen van de winstdoelstelling wel eens een jaartje langer zou kunnen duren. Maar van dit voorbehoud is in de huidige cijfers niets meer terug te vinden.Gerelateerde artikelen