VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote hap uit winst Shell door zwakke wereldeconomie en onrust in Nigeria

De gedaalde olieprijs heeft een gat geslagen in de winst van oliemaatschappij Shell. Het bedrijf dat recent door het Amerikaanse zakenblad Fortune is uitgeroepen tot grootste onderneming ter wereld gemeten naar omzet, behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 2,3 miljard dollar tegenover 7,9 miljard dollar een jaar eerder. Een daling van liefst 70 procent.

Net als concurrenten in de energiesector, die eveneens topposities bezetten op de lijst van Fortune over 2008, heeft Shell in 2009 veel last van de zwakke wereldeconomie. 'De vraag naar energie is laag, er is overcapaciteit in de markt en de kosten in de industrie blijven hoog', zei topman Peter Voser in een toelichting op de cijfers. Hij verwacht dat deze omstandigheden nog enige tijd voortduren. 'Wij zetten dan ook niet in op een snel herstel.'

Waar Shell wel op inzet is een serieuze kosten- en productieverlaging. Met de vorige maand gestarte reorganisatie moeten miljarden dollars worden bespaard. De organisatiestructuur wordt vereenvoudigd en de kapitaaluitgaven gaan omlaag.

Grote prijsdaling
En dat is hard nodig, want waar in het tweede kwartaal van 2008 de olieprijs gemiddeld nog 120 dollar per vat noteerde, is dat momenteel ongeveer 63 dollar. Door de recessie is de vraag sterk afgenomen en de prijs hard gedaald.

In het eerste halfjaar van 2009 namen de totale kosten alvast met 700 miljoen dollar af in vergelijking met het eerste halfjaar van 2008. In totaal verdween in het eerste halfjaar van 2009 20 procent van het aantal posities in het hogere management. Verdere aanzienlijke personeelsreducties zijn bovendien waarschijnlijk, aldus Voser.

De berichten over grootscheepse bezuinigingen boezemden beleggers vertrouwen in. Ondanks de enorme winstdaling steeg het aandeel met 0,5 procent. 

Daling olieproductie
De dagelijkse olieproductie van Shell daalde in het tweede kwartaal wereldwijd met 5 procent, enerzijds onder invloed van de onveilige situatie in Nigeria, anderzijds door desinvesteringen, prijseffecten van contracten voor gedeelde productie met nationale overheden en productiequota van de organisatie van olie-exporterende landen OPEC.

In Nigeria heeft Shell flink te lijden onder aanvallen van rebellen. De productieverstoringen zijn daardoor groot. Shell produceert minder dan 30 procent van zijn capaciteit op land in Nigeria vanwege een gebrek aan financiering en een gebrek aan veiligheid in de Niger Delta, de door de rebellen getergde regio.

Tijdens een hoorzitting van de Nigeriaanse Senaat over hervormingen in de Nigeriaanse gas- en olie-industrie meldde Mutiu Sunmonu, de directeur van Shell Petroleum Development Company of Nigeria, dat het bedrijf sinds 2006 dientengevolge 47 miljard dollar is misgelopen.

Er zijn ook lichtpuntjes. Vorige week kon Shell bevestigen dat het EA-veld in Nigeria, met een capaciteit van 115.000 vaten per dag, de productie heeft hervat na drie jaar gesloten te zijn geweest.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen