VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gunstige overname stuwt resultaten Besi

De toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor (Besi) heeft in het tweede kwartaal zijn winst en omzet flink weten te verhogen. Dit is te danken aan de overname van Esec die het bedrijf in de boeken mocht zetten.

Besi behaalde een winst van 31,5 miljoen euro, terwijl er in het eerste kwartaal nog een verlies werd geleden van 9,4 miljoen euro. De omzet verdubbelde bijna naar 30,5 miljoen euro.

Besi rondde begin april de overname van Esec, een onderdeel van het Zwitserse Oerlikon, af. Begin deze maand werd bekend dat Besi op de overname een forse boekwinst van 41 miljoen euro mag bijschrijven. Als met dat effect geen rekening wordt gehouden, leed het bedrijf in het tweede kwartaal een verlies van 10,9 miljoen euro.

Besi verwacht dat het verlies exclusief bijzondere posten in het derde kwartaal weer zal teruglopen, door kostenbesparingen en een verwachte omzetstijging van 30 tot 40 procent.

Orders
Het orderboek van Besi groeide in het tweede kwartaal met ongeveer 25 miljoen euro. Hiervan kwam 20 miljoen euro door de overname van Esec, maar 5 miljoen euro betrof nieuwe orders.

'Klanten, met name Aziatische onderaannemers, plaatsen weer opdrachten. Sinds de wereldwijde economie zich in de lente stabiliseerde, zien ze hun capaciteit groeien en ontwikkelen ze nieuwe producten', stelt bestuursvoorzitter Richard Blickman in een verklaring.

Ook in het huidige derde kwartaal zal Esec flink bijdragen aan de resultaten van Besi. Maar exclusief de overname rekent het bedrijf nog steeds op rode cijfers. Het verlies zal wel afnemen ten opzichte van het tweede kwartaal, aldus Besi.

Kosten snijden
Het bedrijf had bij de eerstekwartaalcijfers al aangekondigd een verder oplopend verlies te verwachten, als gevolg van de zwakke vraag in de markt. Besi heeft in het tweede kwartaal dan ook flink in de kosten gesneden. In het tweede kwartaal reduceerde de onderneming het aantal arbeidsplaatsen met 18 procent.

Bij dochter Esec wil Besi liefst 30 procent van alle banen schrappen. Per eind maart hadden er bij Besi 1159 mensen een voltijdbaan.

Gunstige aankoop
Esec kon in de crisisdagen in het najaar van 2008 voor een appel en een ei worden overgenomen van Oerlikon, dat het onderdeel moest te verkopen om te overleven, nadat een grote impairmentlast was genomen voor de lagere vraag bij het onderdeel.

Oerlikon gaf zelfs de nodige contanten toe bij die transactie, zodat de kaspositie van Besi aan het einde van het tweede kwartaal verbeterd tot euro 72,2 mln, van euro 59,2 mln een kwartaal eerder.

De integratie van de Esec-acquisitie ligt op koers. Besi wil het aantal werknemers bij het onderdeel in het derde kwartaal met 30% terugbrengen.Gerelateerde artikelen