VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaans iBasis wijst bod van KPN resoluut af

Het Amerikaanse telecombedrijf iBasis heeft een bod van telecomconcern KPN afgewezen. Een speciale commissie van het bestuur van iBasis adviseert aandeelhouders niet op het bod in te gaan omdat het te laag zou zijn. 

Dat meldde het Amerikaanse concern donderdag in een persbericht.

'KPN's bod van 1,55 dollar per aandeel is een significante onderwaardering van de huidige resultaten en de vooruitzichten voor de langere termijn en biedt minderheidsaandeelhouders geen adequate compensatie', aldus iBasis, dat over afgelopen kwartaal tegenvallende resultaten presenteerde.

De raad van bestuur van iBasis trekt een beschermingswal op door middel van een aandelenoptieplan, in reactie op het 'vijandige' bod van KPN. Met het aandelenoptieplan, waaronder aandeelhouders een belastingvrij dividend krijgen van 1 aandelenoptie per aandeel iBasis, wil het bedrijf weerstand bieden aan overnameplannen die 'inconsistent' zijn met de belangen van het bedrijf en zijn aandeelhouders.

Bod
Twee weken geleden deed KPN een bod op de resterende aandelen van iBasis, waarin het bedrijf al een meerderheidsbelang heeft. Voor het resterende belang wil KPN 48,2 miljoen euro betalen.

De Nederlandse telecomgigant heeft sinds eind 2007 na een omgekeerde overname van dochter KPN Global Carrier Services, een meerderheidsbelang in het Amerikaanse bedrijf. KPN betaalde 55 miljoen dollar in contanten in ruil voor zo'n 40 miljoen gewone aandelen iBasis, ofwel 51% van het verwaterde aandelenkapitaal.

'Teleurstellend'
iBasis leed in 2008 een verlies van 16,5 miljoen dollar over een omzet van 1,32 miljard dollar en zag zijn omzet in het tweede kwartaal met een derde dalen. Het leed bedrijf ook verlies. KPN topman Ad Scheepbouwer bestempelde de cijfers vorige week als 'teleurstellend'. Desondanksliet KPN eerder deze maand weten een bod te willen doen op de rest.

KPN verlaagde een week geleden voor de tweede keer de omzetverwachting voor dit jaar. iBasis heeft een aandeel in de verslechterende resultaten.

Zakelijke markt
iBasis is wereldleider in internationaal internettelefonieverkeer, bekend als VoIP (Voice over IP). In het bedrijfsleven wordt internettelefonie op grote schaal toegepast. Door de combinatie van KPN en het Amerikaanse bedrijf zou een 'nieuw iBasis' ontstaan, met sterke posities in twee van de snelst groeiende segmenten van de mondiale telecommarkt: mobiele diensten en VoIP voor consumenten.Gerelateerde artikelen