VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM verhoogt bezuinigingen opnieuw om crisis te doorstaan

Chemieconcern DSM gaat meer bezuinigen dan gepland. Bovenop de eerder aangekondigde 125 miljoen euro, worden enkele tientallen miljoenen euro's extra geschrapt. Het bedrijf probeert hiermee de crisis zo goed mogelijk te doorstaan.

De cijfers over het tweede kwartaal zijn niet bepaald florissant. Zo verdampte de winst grotendeels ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder: met 84 procent tot 30 miljoen euro. Een winstverwachting voor 2009 wordt niet gegeven. Daarvoor is de economische situatie te onzeker. DSM ziet voorlopig geen verbetering van de marktomstandigheden.

'De crisis is nog niet voorbij en we blijven daarom scherp letten op de kosten', aldus topman Feike Sijbesma.

Verbetering
Toch was Sijbesma in een toelichting op de cijfers niet somber. De winst in het tweede kwartaal vertoonde volgens hem een duidelijke stijging ten opzichte van het eerste kwartaal. Ondanks dat er weinig aanwijzingen zijn voor verbetering van de vraag.

De positieve ontwikkeling ten opzichte van het vorige kwartaal is volgens de topman te danken aan de afdeling Material Sciences, waar klanten klaar lijken te zijn met de voorraadafbouw. Ook de effecten van voorraadafwaardering lijken grotendeels voorbij te zijn.

China
Ook de omzet was met een daling van 20 procent van 2,46 miljard euro tot 1,95 miljard euro, zwakker dan vorig jaar. Maar met een stijging van 7 procent een duidelijk herstel ten opzichte van het eerste kwartaal. De industriële vraag kwam meer in lijn met de vraag in de eindmarkten (afvlakking van voorraadafbouw) en China won weer volgens Sijbesma aan kracht. 'Daar bleef de vraag in het tweede kwartaal wel sterk'.

Het bedrijfsresultaat (ebit) van DSM kwam in het tweede kwartaal uit op 79 miljoen euro, een daling van 71 procent ten opzichte van de 276 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar.

DSM heeft vooral last van de recessie bij de divisies die grondstoffen maken voor de productie van kunstvezels. De vraag uit de auto-, elektronica- en bouwsector daalde flink.

De voor het bedrijf belangrijke voedingsdivisie bleef echter zeer sterk presteren, meldt DSM. Het bedrijf verwacht dat de resultaten voor deze afdeling over het gehele jaar boven het niveau van 2008 zullen uitkomen.

Besparingen
In december 2008 kondigde DSM een aantal structurele kostenbesparingsmaatregelen aan om de effecten van de economische teruggang aan te pakken. De doelstelling die uiterlijk in 2010 volledig moet zijn gerealiseerd, werd tussentijds verhoogd van 100 tot 125 miljoen euro. Dinsdag zijn daar dus 'enkele tientallen miljoenen' aan toegevoegd.  

Als gevolg van deze maatregelen zullen naar verwachting 1250 banen verdwijnen.  DSM zal tevens het aantal tijdelijke medewerkers verder terugbrengen.Gerelateerde artikelen