VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaans telecombedrijf naar financiële waakhond inzake overname KPN

KPN krijgt mogelijk de Amerikaanse financiële waakhond SEC achter zich aan. Het Amerikaanse telcomconcern iBasis, waar KPN een belang van 56 procent in heeft, probeert een volledige overname door het Nederlandse bedrijf te dwarsbomen omdat de Amerikanen het bod van KPN te laag vinden.

iBasis heeft aangekondigd de zaak aan te kaarten bij de Amerikaanse financiele waakhond SEC.

Recent liet iBasis al weten naar de rechter te stappen om het bod van KPN ongeldig te laten verklaren. Ook beschuldigde het Amerikaanse bedrijf KPN van koersmanipulatie, om de aandelen tegen een lagere prijs te kunnen verkrijgen.

Daarbij meldt het bedrijf dinsdag dat KPN documenten in het bezit heeft, waaruit zou blijken dat het iBasis probeert over te nemen voor een te lage prijs.

'Verwachtingen bewust achtergehouden'
KPN zou de hoogte van zijn bod baseren op verwachtingen voor iBasis voor de periode 2009-2012, die waren opgemaakt in mei van dit jaar. Het management van iBasis claimt echter dat KPN een maand later verwachtingen had die een stuk positiever waren. Deze nieuwe ramingen zou KPN bewust achtergehouden hebben om een lager bod te kunnen verantwoorden.

KPN wil iBasis volledig overnemen en bracht daartoe recent een bod uit van 1,55 dollar per aandeel. iBasis noemde dit een 'significante onderwaardering van de huidige resultaten en de vooruitzichten voor de langere termijn'. Het bod biedt minderheidsaandeelhouders volgens de Amerikanen geen adequate compensatie'.


'Stukken niet melden'

Het management van iBasis adviseert zijn aandeelhouders met klem hun stukken niet aan te melden en verwijst daarbij naar interne documenten van KPN die het management van iBasis heeft ingezien, maar niet openbaar zijn gemaakt toen het bod werd uitgebracht.

iBasis presenteerde over het afgelopen kwartaal tegenvallende resultaten. De cijfers werden door KPN-topman Ad Scheepbouwer als 'teleurstellend' bestempeld. KPN verlaagde een week geleden voor de tweede keer de omzetverwachting voor dit jaar. iBasis heeft daar volgens KPN aan bijgedragen.Gerelateerde artikelen