VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 augustus 2009

Extra overheidsbestedingen dempen verslechterde resultaten Arcadis

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Waar Arcadis gedurende heel 2008 en in het eerste kwartaal van 2009 nog goed presteerde, ontkomt ook het advies- en ingenieursbedrijf niet aan de recessie. Zoals verwacht zijn de resultaten over het tweede kwartaal minder gunstig dan in de voorliggende periode. De omzet zal vanwege de verslechterde marktomstandigheden de komende kwartalen dalen.

Dat bleek woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Dankzij overheidsbestedingen doet het segment 'infrastructuur' nog goede zaken, met een omzetstijging van 10 procent. Dit dempte de verslechterde resultaten van de afdelingen 'gebouwen' en 'milieu', waar de moeilijke marktomstandigheden goed voelbaar waren. Arcadis hoopt ook de komende maanden te profiteren van nieuwe overheidsprojecten die bedoeld zijn om de economie te stimuleren.

Terugloop
Arcadis zag de milieumarkt teruglopen doordat industriële klanten hun uitgaven beperkten. Het bedrijf adviseert in dit segment onder meer over bodemsanering en de behandeling van afvalwater. In de Verenigde Staten stabiliseert deze markt.

De gebouwenmarkt stond sterk onder druk, met vooral in Engeland erg uitdagende marktcondities. Daar ligt de commerciële vastgoedmarkt vrijwel stil en ook in de VS is de markt slecht. Hoewel in Engeland de bodem in de markt lijkt bereikt, wordt herstel niet op korte termijn verwacht.

De operationele winst, waarbij afschrijvingen op overnames en niet-operationele zaken buiten beschouwing blijven, bedroeg in het tweede kwartaal 17,1 miljoen euro. Dat is een stijging van 5% op jaarbasis. Het ingenieursbureau profiteerde daarbij van de hoge koers van de dollar. De omzet liep licht terug, met 3 procent tot 415 miljoen euro op jaarbasis.

Als een van de weinige bestuursvoorzitters, waagde topman Harrie Noy zich aan een winstvoorspelling voor de rest van het jaar. De operationele winst zal gelijkblijven of dalen tot maximaal 5 procent, aldus Noy.

Positief
Beleggers reageerden ondanks de impact van de recessie op de cijfers, positief op de resultaten van Arcadis. Het bedrijf had de moeilijkheden zien aankomen en reageerde vroegtijdig door kostenbesparingsprogramma's op te tuigen.

Daar komt bij dat de vorige maand afgeronde overname van de Amerikaanse branchegenoot Malcolm Pirnie nog niet in de cijfers is verwerkt. Arcadis verwacht aanzienlijke synergie- en operationele voordelen van deze grootste overname in de geschiedenis van het Arnhemse bedrijf. De overname kostte ongeveer 157 miljoen euro en is deels betaald met het uitgeven van 5,74 miljoen nieuwe aandelen. Dat is aangevuld met 135 miljoen dollar in contanten, geleend van Rabobank, ING en RBS.

Met de overname heeft Arcadis een 'toppositie' verkregen in de internationale watermarkt.


Gerelateerde artikelen

Arcadis moet steeds langer op haar geld wachten
Arcadis moet steeds langer op haar geld wachten
28-07-2016

Arcadis heeft de handen nog altijd vol om uitgevoerd werk in klinkende munt…

Lees verder

arcadis
Gegoochel van Arcadis met winstcijfers maakt inschatten van schuldafspraken met bankafspraken lastig
Arcadis meldt bijna 100 miljoen euro aan tegenvallers overnames 2014
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
14-12-2015

Arcadis is de laatste in een flinke lijst bedrijven die in Brazilië in verb…

Lees verder

arcadis brazilie fraude

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}