VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever krikt verkoopvolumes op maar levert marge in

Unilever-baas Polman wilde de volumes opkrikken in het tweede kwartaal en dat is boven verwachting gelukt. Daarvoor heeft het was- en voedingsmiddelenconcern wel flink op marges moeten inleveren.

Volumegroei, dat is momenteel het centrale thema bij Unilever. De recessie jaagt consumenten richten huismerken en daar hadden de Unilever-merken last van in eerste kwartaal. De omzet liep terug met één procent.

Die trend is in het tweede kwartaal gekeerd. De omzet steeg met eenzelfde één procent, en de verkochte volumes van Unilever-producten namen bij de wereldspeler in alle regio's toe. De fors hogere marketinguitgaven lijken het gewenste resultaat te hebben.

Marges dalen
Om meer afzet te genereren heeft Unilever genoegen moeten nemen met verder dalende marges. Over de hele linie verdiende het bedrijf  in het tweede kwartaal 0,6 procent minder op zijn verkopen. Vooral de onderdelen Sauzen (Knorr, Calvé) en IJs&Dranken moesten marge inleveren. De veel kleinere divisie Persoonlijke Verzorging (Axe, Rexona, Dove) wist de marge juist op te krikken. Overigens waren die margedalingen in het eerste kwartaal nog forser.

Uiteindelijk heeft Unilever het resultaat uit de normale bedrijfsvoering (operationeel resultaat) met vier procent zien afnemen; de winst per aandeel is in een jaar tijd met 13 procent gedaald.

Lijn doortrekken
Net als bij de toelichting op de cijfers van het eerste kwartaal weigerde bestuursvoorzitter Paul Polman verwachtingen uit te spreken over de rest van het jaar. Wel is duidelijk dat Unilever doorgaat op de ingeslagen weg: de volumes moeten verder omhoog. En als de recessie voorbij is keren die klanten wel weer terug.
Gerelateerde artikelen