VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever is één van ’s werelds grootste fabrikanten van ‘fast moving consumer goods’, consumentenproducten met een hoge omloopsnelheid. Het aandeel is een mooie belegging, stelt Hendrik Oude Nijhuis in de komende Effect.

Met een heel scala aan sterke merknamen waaronder Ola, Hertog, Omo, Calvé, Unox en Axe beschikt Unilever over een goede marktpositie.

In veel opkomende landen heeft het concern zijn goede marktpositie bereikt door producten speciaal op deze markten af te stemmen voor wat betreft smaak, marketing en verpakking. Door producten bijvoorbeeld ook in heel kleine hoeveelheden aan te bieden zijn deze voor vrijwel iedereen betaalbaar. Zo worden honderden miljoenen nieuwe consumenten met de merken van Unilever vertrouwd gemaakt.

De omzet bij Unilever komt net boven de 50 miljard euro uit maar van groei is amper sprake. Afgelopen kwartaal steeg de omzet met 3,1 procent gecorrigeerd voor overnames, desinvesteringen en valutaschommelingen. De kersverse bestuursvoorzitter Alan Hope van Unilever heeft dan ook gesteld dat omzetgroei de hoogste prioriteit heeft.

In de opkomende markten is de omzet van Unilever afgelopen kwartaal met 5 procent toegenomen en hierbij was sprake van een volumegroei met 1,7 procent (hogere prijzen verklaren de rest van de omzetstijging). In de ontwikkelde landen was het beeld anders. Hier was weliswaar nog sprake van een omzetgroei met 0,3 procent maar kwam de volumegroei uit op 0,5 procent. In de ontwikkelde landen heeft Unilever dus genoegen moeten nemen met lagere prijzen. Vooral in Duitsland en Frankrijk is momenteel sprake van een felle prijsconcurrentie.

Kansen doen zich daarom vooral voor in de opkomende markten. In landen als India, Brazilië, China en Indonesië gaat het Unilever momenteel voor de wind.

Een andere kans vormt e-commerce.  Afgelopen jaar nam de online gerealiseerde omzet van Unilever met maar liefst 47 procent toe tot 2,5 miljard euro (4,9 procent van het totaal). In China realiseert Unilever zelfs al 20 procent van de omzet via online kanalen en dan met name via Taobao. Dat is een online marktplaats die enigszins vergelijkbaar is met eBay en die onderdeel is van internetgigant Alibaba.  

Dit is een deel van de analyse van Hendrik Oude Nijhuis over Unilever. Het volledige artikel verschijnt eind deze maand in Effect.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 




Gerelateerde artikelen