VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verlies Crucell legt kwetsbaarheid bloot

Na een sterk eerste kwartaal, lijdt Crucell in het tweede kwart van 2009 weer verlies. Oorzaak: hogere belastingbetalingen, valuta-effecten en een deel van de verkoop van stermedicijn Quinvaxem is uitgesteld naar de tweede helft van het jaar.

Daarmee wordt meteen blootgelegd dat de huidige sterke afhankelijkheid van één product, het bedrijf financieel wel heel kwetsbaar maakt.

Crucell leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van 1,8 miljoen euro, waar op winst was gerekend. De omzet kwam uit op 72,4 miljoen euro, een stijging met 29 procent ten opzichte van een jaar eerder.


Stermedicijn Quinvaxem

Quinvaxem, een cocktail tegen vijf kinderziekten die wordt geleverd aan opkomende landen, is op dit moment de kurk waar Crucell op drijft. Welke partij de aankoop deels heeft uitgesteld en om welke hoeveelheden het gaat, wordt niet verteld. Het lijkt er echter sterk op dat het om grootafnemer Unicef gaat.

‘Landen die Quinvaxem ontvangen, moeten zorgen dat ze pakhuizen en ijskasten hebben om de vaccins op te slaan. Soms gebeurt het dat ze deze zaken niet op orde hebben en levering wordt vertraagd', legde bestuursvoorzitter Ronald Brus in een toelichting op de cijfers uit.

Binnenkort nieuws
Ondanks het uitstel van afname, geeft Crucell aan dat het wat betreft Quinvaxem goed gepositioneerd is voor nieuwe aanbestedingen. Het bedrijf verwacht hierover binnenkort met nieuws te komen.

Tijdens de jaarlijkse vergadering in juni meldde Brus al dat de markt voor het vaccin tot 2011 zal verdrievoudigen en dat Crucell de door een zesde kinderziekte aan de cocktail toe te voegen.

Interesse grote landen voor griepmedicijn
Quinvaxem mag momenteel dan wel een van de producten zijn waar Crucell op drijft, de onderneming heeft meer pijlen die het op de markt richt.

Zo maakte Brus dinsdag in een toelichting op de kwartaalcijfers bekend dat Crucell aan een griepmedicijn werkt op basis van anti-lichamen, die ook effectief blijven wanneer een virus eventueel muteert. De verwachting is dat het product volgend jaar de volgende klinische fase in gaat.

Wanneer het middel daadwerkelijk op de markt komt, is niet duidelijk. Brus sluit nieuwe overeenkomsten met overheden niet uit. Hierbij moet worden gedacht aan subsidies om de ontwikkeling van het middel te ondersteunen. Zonder namen van eventuele overheden te geven, meldt Brus dat het om grote landen gaat.

Per.C6-technologie
Crucell kondigde dinsdag ook twee nieuwe licentieovereenkomsten aan. Het Australische bedrijf Patrys gaat de vernieuwende Per.C6-technologie van Crucell gebruiken voor de productie van antilichamen. Het Japanse Momotaro-Gene gaat Per.C6 gebruiken voor ontwikkeling van een gentherapie tegen prostaatkanker. Crucell gaf geen financiële details van de overeenkomsten.

Tegenvaller voor het Leidse biotechbedrijf is dat de verkoop van reisvaccins afneemt. Brus: ‘Door de recessie reizen mensen minder. Vooral vanuit de Scandinavische landen is de trek naar bestemmingen als Mexico lager.'

Groeidoelstelling
Crucell zei dinsdag vast te houden aan zijn groeidoelstellingen voor heel 2009. Het bedrijf rekent op een omzetstijging van 20 procent en significante verbetering van de operationele winst. Quinvaxem moet dit jaar 250 miljoen euro aan omzet opleveren.

Om de winstgevendheid op te schroeven, voert Crucell een kostenbesparingsprogramma door. Dit moet over heel 2009 30 miljoen euro opleveren. Na een half jaar staat de teller op 10 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro in het tweede kwartaal is gerealiseerd. Financieel topman Leon Kruimer zei dinsdag veel vertrouwen te hebben dat het doel van 30 miljoen euro zal worden gehaald.

Teleurstelling
Op de beurs werd dinsdag teleurgesteld gereageerd op de cijfers van Crucell. Het aandeel opende meer dan 6% lager, maar herstelde 's middags deels, tot een min van 3,3% op euro 16,80.Gerelateerde artikelen