VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 augustus 2009

Verzekeringstak draagt winstje ING, bankactiviteiten nog verliesgevend

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Hoewel de economische omstandigheden nog enige tijd uitdagend blijven, ziet bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING tekenen van herstel in de financiële markten.

Dat blijkt woensdag uit een toelichting op de tweedekwartaalcijfers van ING.

De bankverzekeraar heeft in het tweede kwartaal van 2009, na drie verliesgevende kwartalen, voor het eerst weer een kleine winst geboekt. De nettowinst bedraagt 71 miljoen euro, tegen 1,92 miljard euro een jaar eerder.

De verzekeringstak is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de onderliggende winst van 278 miljoen euro. Bij de bankendivisie werd een onderliggend verlies opgetekend van 204 miljoen euro. Dit komt onder meer door een afboeking op de vastgoedportefeuille van 584 miljoen euro.

Gunstig beursklimaat stuwt verzekeringstak
De bankentak was vorige kwartaal nog winstgevend, maar de verzekeringstak schreef toen rode cijfers. De resultaten van de verzekeringen werden geholpen door het gunstige beursklimaat van de afgelopen tijd. In het vorige kwartaal moest de verzekeraar door de slechte beursstemming flink afschrijven.

Een deel van deze afschrijvingen kon het afgelopen kwartaal weer worden teruggedraaid. Het positieve effect werd wel gedempt door de financiële producten waarmee ING zich heeft ingedekt tegen verliezen. Op het moment dat de koersen stijgen, daalt de waarde hiervan.

Voorziening slechte leningen omhoog
De resultaten werden mede gedrukt door een voorziening voor slechte leningen bij de bankdivisie van 852 miljoen euro. Dat is hoger dan in het eerste kwartaal, toen er een voorziening van 772 miljoen euro werd genomen.

Voordeel voor de bankentak zijn de renteontwikkelingen. Het verschil tussen de lange rente en de korte rente is opgelopen. Dit is gunstig voor banken omdat zij zelf kort geld lenen en lang uitlenen.

Staatssteun kan tot 'aanzienlijke veranderingen' leiden
ING geeft aan dat het momenteel strategische opties onderzoekt om de staatssteun terug te kunnen betalen. Het afgelopen kwartaal heeft de bankverzekeraar daartoe een aantal onderdelen verkocht. Het concern kreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van 10 miljard euro.

Als gevolg van de ontvangen staatssteun moet ING een reorganisatieplan indienen bij de Europese Commissie. Gesprekken daarover zullen spoedig beginnen. Dit kan leiden tot 'aanzienlijke veranderingen' voor de ING Groep in de toekomst, zegt het financiële concern.

Kostenbesparing op schema
Het kostenbesparingsprogramma ligt volgens ING voor op schema. De bankverzekeraar wil dit jaar 1 miljard euro besparen en zei woensdag dat 53 procent hiervan in de eerste helft van het jaar is gerealiseerd. ING rekent erop dat de teller aan het eind van het jaar op 1,3 miljard euro staat.

De kosten daalden met 5,5% ten opzichte van een jaar eerder en met 2,4% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.


Gerelateerde artikelen

ING behoorlijk stabiel in goede economie, bezig met transformatie
VEB: intrekken salarisverhoging Hamers is het enige juiste besluit
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}