VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dalende volumes en prijzen leiden tot verlies AMG

De dagenlange stijging van de beurskoers van Advanced Metallurgical Group (AMG) is geëindigd. Met de presentatie van teleurstellende cijfers van het moederbedrijf woensdag en de Canadese dochter Timminco een dag eerder, trekken beleggers zich terug.

AMG laat in het tweede kwartaal flink lagere cijfers zien. Het bedrijf heeft een nettoverlies geleden van 9,7 miljoen dollar. Sterk dalende prijzen en volumes van de voor AMG belangrijkste metalen zijn de hoofdoorzaak.

De omzet van de producent van onder meer hoogwaardige metalen voor de ruimte- en luchvaartindustrie daalde met 43 procent naar 233,4 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam met 79 procent af naar 13 miljoen dollar.

Eerste tekenen van stabilisatie
Het bedrijf meldt de komende tijd kapitaalinvesteringen te beperken en kosten te besparen.

De laatste weken bespeurt AMG eerste tekenen van stabilisatie in de markt, maar stelt dat het desondanks te vroeg is om te zeggen dat de economie aan het herstellen is, al zijn er tekenen van uitbodeming.

Stijging beurskoers
De afgelopen weken zagen beleggers wel brood in AMG. Het aandeel steeg aanvankelijk gestaag en nam daarna een aantal dagen achter elkaar grote stappen. In een maand tijd steeg de beurskoers met ongeveer 60 procent.

Tot dinsdag de cijfers van de Canadese dochter Timminco naar buiten kwamen. Met een oplopend nettoverlies in de Canadese boeken, sloot het aandeel AMG dinsdag in Amsterdam 12,2 procent lager op 7,11 euro. Woensdagochtend is daar na presentatie van het nettoverlies van AMG nog een min van 8,2 procent bijgekomen, en noteert het aandeel 6,53 euro.

Timminco
Dochter Timminco, voor 52% in handen van AMG, publiceerde dinsdagavond al zijn resultaten. De producent van silicium voor zonnecellen boekte een nettoverlies van 24 miljoen Canadese dollar, tegenover een nettoverlies van 7 miljoen Canadese dollar een jaar eerder. De omzet voor het tweede kwartaal kwam uit op 22,3 miljoen Canadese dollar, tegen 63,3 miljoen een jaar eerder.

'De huidige economische situatie heeft Timminco niet onberoerd gelaten. Veel van onze klanten hebben te kampen met dalende verkopen en hebben daarom hun aankopen bij Timminco naar beneden bijgesteld', zei Timmincotopman Heinz Schimmelbusch in een toelichting op de teleurstellende tweedekwartaalresultaten.

Vergroten siliciumproductie
Vorige week maakte het bedrijf nog bekend de tweede van de in totaal drie elektrische ovens van de Becancour Silicon faciliteiten in Quebec opnieuw in gebruik te nemen, om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar silicium.Gerelateerde artikelen