VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold-topman: Vanaf 2010 wordt eten duurder

De voedselprijzen zullen in 2010, na de sterke daling van de afgelopen maanden, weer stijgen. Dat zegt Ahold-bestuursvoorzitter John Rishton, donderdag op de televisiezender CNBC in een toelichting op de halfjaarcijfers van het bedrijf.

‘De afgelopen maanden was er sprake van een sterke daling van de voedselprijzen, soms zelfs van deflatie, maar dit zal vanaf 2010 weer aantrekken', aldus Rishton.

Ondanks de lagere prijzen wist Ahold in het tweede kwartaal van 2009 een 8,5 procent hogere nettowinst uit voortgezette activiteiten te boeken. Het operationele resultaat steeg met 25,5 procent naar 295 miljoen euro.
Ahold, in Nederland bekend van de Albert Heijn-supermarktketen, maakte donderdag de resultaten over het tweede kwartaal bekend.

‘Wij hebben een sterk tweede kwartaal achter de rug, ondanks de uitdagende economische omstandigheden', aldus bestuursvoorzitter John Rishton in een toelichting. Het bedrijf gaf geen prognose voor de rest van het jaar.

Het nettowinstcijfer laat zich lastig vergelijken met vorig jaar. In het cijfer van vorig jaar zit een bate op de verkoop van het belang in Schuitema. , die het bedrijf twee weken geleden al bekendmaakte, steeg in het afgelopen kwartaal met 11,5 procent tot 6,43 miljard euro. 

Met dank aan dollar
De cijfers ogen goed, maar de omzetgroei van 11,5 procent is vooral te danken aan de stijgende dollar. Ahold haalt de helft van de omzet uit de Verenigde Staten. Zonder effecten van wisselkoersen zou de omzet met 3,9 procent zijn gegroeid, wat beduidend minder is.

De onderliggende retailmarge, de marge op de verkoop van producten zonder eenmalige lasten en baten, kwam uit op 4,9 procent tegen 4,4 procent een jaar eerder. Albert Heijn mikt voor de lange termijn op een retailmarge van 5 procent.

Nieuwe kostenbesparingen
Ahold ligt op schema om eind dit jaar 500 miljoen euro aan kosten te besparen en zal later dit jaar een nieuw besparingsprogramma aankondigen.

Ahold kondigde eind 2006 aan tegen eind 2009 de 500 miljoen euro aan kosten te willen besparen. ‘We liggen op schema om deze doelstelling te behalen', zegt Rishton tegen persbureau Dow Jones. Hij wilde niet ingaan op de vraag hoeveel kosten Ahold het afgelopen kwartaal heeft bespaard.

De topman gaf verder aan dat de herstructureringen bij het Albert/Hypernova onderdeel in Tsjechie en Slowakije nog het hele jaar zullen duren. In het tweede kwartaal bedroegen de kosten van het sluiten van slecht presterende winkels 4 miljoen euro.Gerelateerde artikelen