VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion ziet lichte verbetering in markt

Kendrion-topman Piet Veenema hoopt dat zijn bedrijf snel weer een autonoom groeipercentage van 10 procent realiseert, zoals voorheen. Hoewel het bedrijf een lichte verbetering in de markt  ziet, lijkt een autonome groei van 10 procent nog ver weg.

Uit de halfjaarcijfers die Kendrion dinsdag presenteerde wordt duidelijk dat de nettowinst in het tweede kwartaal 0,5 miljoen euro bedroeg ten opzichte van 2,6 miljoen euro in dezelfde periode in 2008. Een daling van 80 procent.

De omzet kwam uit op 33,7 miljoen euro tegen 54,5 miljoen euro afgelopen jaar. Het bedrijfsresultaat (ebita) uit de gewone bedrijfsactiviteiten bedroeg 1,7 miljoen euro ten opzichte van 4,6 miljoen euro een jaar eerder.

Onverminderd uitdagend
De producent van elektromagnetische componenten geeft vanwege de huidige economische onzekerheid geen prognose voor heel 2009. De marktomstandigheden zullen in de tweede helft van 2009 wel onverminderd uitdagend blijven.

Het bedrijf uit Zeist zei dat de economische situatie de laatste maanden licht is verbeterd en dat die verbetering in de tweede helft van 2009 zal doorzetten. Het is echter nog te vroeg om op korte termijn een substantieel herstel te verwachten, aldus het bedrijf.

Maatregelen
Kendrion had in het afgelopen halfjaar bij al zijn vier divisies last van de crisis. 'In de eerste helft van 2009 werden we geconfronteerd met een ongekende verslechtering van de marktomstandigheden, wat uiteraard een grote impact op onze omzetontwikkeling heeft gehad', aldus Veenema.

Om de crisis het hoofd te bieden, is het bedrijf bezig 330 van de 1400 banen te schrappen. Het aantal arbeidsplaatsen bedroeg eind juni circa 1200. Kendrion verwacht de banenreductie in de komende maanden af te ronden. De ingreep moet leiden tot een besparing van 20 miljoen euro. Volgens Kendrion zullen de effecten van de reorganisatie positief bijdragen aan de resultaten.

Nieuwe financieringsregeling
Kendrion liet verder weten dat de rentedekkingsconvenant in het tweede kwartaal van 2009 niet werd behaald. Momenteel wordt met de banken overlegd over een nieuwe financieringsregeling. Gezien de huidige onderhandelingen hebben de banken per 30 juni een waiver versterkt voor het doorbreken van de rentedekkingsconvenant.

Het bedrijf verkocht eind vorig jaar zijn distributie-activiteiten en richt zicn nu volledig op de markt voor elektromagnetische componenten en systemen. De onderdelen die Kendrion levert, worden onder meer gebruikt in auto's, commerciële voertuigen, liften, industriële robots en airconditioningsystemen.Gerelateerde artikelen