VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken ziet vraag dalen, maar omzet stijgen

De vraag naar bier is vanwege de crisis gedaald. Desondanks zag Heineken de omzet het afgelopen jaar stijgen. Met name dankzij de overname van het Britse Scottish & Newcastle. Extra kostenbesparingen verzachten het leed van de slechte marktomstandigheden.

In totaal zette de brouwer 78 miljoen hectoliter bier af, 2,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zonder overnames mee te tellen daalden de biervolumes echter met 5,6 procent.

De omzet kwam uit op 7,15 miljard euro, tegen 6,41 miljard een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat bedroeg 993 miljoen euro, 7,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder de streep hield het op twee na grootste bierconcern ter wereld 483 miljoen euro over. Vorig jaar was de nettowinst nog 540 miljoen euro.

De uiteindelijke cijfers die Heineken heeft gepresenteerd zijn dus niet verkeerd. Topman Jean-François van Boxmeer sprak in het persbericht dan ook van een ‘sterke prestatie'. Het bedrijf verwacht zelfs dat de nettowinst (beia) in de tweede helft autonoom met een hoog enkelvoudig cijfer zal groeien. Kostenbesparingen moeten hieraan bijdragen. Valutaschommelingen zullen een negatief effect hebben.

Ondanks de mooie cijfers blijft het rommelen in de markt. Heineken is dan ook behoedzaam voor de rest van het jaar. Het concern wordt geplaagd door de economische crisis waarin consumenten meer bier thuis drinken en minder in kroegen. Bovendien ruilen ze de veelal duurdere zogeheten premium biertjes van Heineken om voor goedkopere varianten. Daarnaast hebben het rookverbod en de verhoging van accijns een negatieve invloed op de bierconsumptie in met name horeca.

Het concern verwacht in de rest van het jaar in veel markten lagere volumes in vergelijking met 2008 door de oplopende werkloosheid en het lager besteedbare inkomen. De daling zal tegen het einde van dit jaar afnemen, verwacht het concern.

Heineken, dat zich vorig jaar flink in de schulden stak door , snijdt rigoureus in de kosten. Dat leverde in de eerste maanden een besparing op van 50 miljoen euro, dat naar verwachting zal oplopen tot 120 miljoen op jaarbasis.Gerelateerde artikelen