VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spyker bouwt steeds meer schulden op

Hoewel Spyker eerder dit jaar aangaf geen last te hebben van de economische crisis, loopt de schuldenlast van de bolidebouwer steeds verder op.

Dat blijkt uit de definitieve versie van de eind augustus gepresenteerde halfjaarcijfers, die Spyker op zijn website heeft geplaatst.

Kredietverstrekking
Inmiddels lijkt het management er van doordrongen dat ook Spyker niet ‘crisisproof' is. In het verslag wordt gewaarschuwd dat de magere kredietverstrekking in de financiële markten er toe kan leiden dat dealers en klanten minder gemakkelijk hun financiering rond krijgen en dus wellicht minder bolides kopen. Dit kan de productie van sportwagens verlagen.

Spyker zelf, lijkt daarentegen met het krijgen van krediet minder problemen te hebben. Zo heeft de sportwagenmaker in de eerste helft van 2009 ruim 15 miljoen euro geleend van aandeelhouder Snoras Bank en daaraan verbonden financiële instellingen.

Het betreft korte termijnleningen, waarvan het grootste deel begin 2010 afloopt. De rente bedraagt 10 tot 11 procent per jaar.

In totaal heeft Spyker hiermee halverwege 2009 ruim 42 miljoen euro aan rentedragende leningen op de balans staan. Daar is op 17 juli nog een krediet van 4,5 miljoen euro bijgekomen. Dit betreft eveneens een kortlopende lening die december dit jaar afloopt.

Aflossen
Daarmee heeft Spyker aan het eind van het jaar een flinke schuldenlast af te lossen. Opgeteld gaat het om 7,5 miljoen euro . In 2010 moet 25,2 miljoen euro worden terugbetaald. Aangezien Spyker in zijn negenjarige bestaan nog nooit winst heeft geboekt, is de vraag hoe deze klus straks geklaard wordt.

Zeker gezien de impact van de kredietcrisis, waar het management nu voor waarschuwt. Die waarschuwing komt wellicht wat aan de late kant, aangezien Spyker in de eerste zes maanden van 2009 al minder auto's heeft verkocht ten opzichte van de eerste helft van 2008: 23 tegen 26 exemplaren.

Tegen dagblad De Telegraaf zei Spyker-topman Victor Muller maandag dat hij verwacht dat Snoras Bank de afgegeven leningen nu echt niet zal opeisen. Ook gaat hij er van uit dat de kapitaalverstrekker in de toekomst zal helpen de schulden te herfinancieren tegen betere voorwaarden.Gerelateerde artikelen