VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onzekerheid staatssteun ING blijft

Europees Commissaris van Mededinging Neelie Kroes neemt dinsdag nog geen besluit over de staatssteun aan ING. Ze heeft ernstige twijfels over de regeling waarbij de Nederlandse staat het risico overnam op een portefeuille Amerikaanse hypotheken van ING.

ING spint goed garen bij de staatsgarantie van het miljardenrisico op de riskante Alt-Aleningen. Kroes bekritiseert de steunoperatie van de Nederlandse staat aan ING vorig jaar.

Volgens de euro-commissaris moet 'staatsteun bij de aanpak van slechte activa op een passende manier vergoed worden'. De steun mag 'geen oneerlijke voordelen' opleveren voor de banken in kwestie. Dat zei Kroes dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

De commissie verlengt haar onderzoek om te kijken of de steun aan ING in lijn is met de regels voor staatssteun voor slechte activa. Kroes zegt daarbij samen te werken met de Nederlandse autoriteiten.

'Canard'
De Volkskrant dinsdagochtend dat Kroes de financiële steun van de Nederlandse overheid aan ING voorlopig afkeurt en dat Bos met betere argumenten moet komen om alsnog een fiat te krijgen.

In het televisieprogramma Goedemorgen Nederland noemde Bos dit .
 
Overheidssteun
Bos schoot ING eerder dit jaar te hulp door de waarde van de beleggingen van de bank-verzekeraar die gerelateerd zijn aan de Amerikaanse hypotheekmarkt voor 80 procent te garanderen. Eerder had hij al 10 miljard euro in het in problemen verkerende bedrijf gepompt. Kroes gaf in januari voorlopige steun voor deze operatie, in afwachting van een nader onderzoek.

De Europese Commissie toetst onder leiding van Neelie Kroes alle staatsinterventies en dus heeft ook de Alt-A-constructie van ING Europese goedkeuring nodig. Omdat de toestemming hiervoor uitbleef, stuurde de Nederlandse regering op 17 maart - acht weken na de transactie - een brandbrief aan Kroes.  

Uit die brief is af te leiden dat zonder EU-goedkeuring vóór 31 maart, ING en daarmee het hele financiële stelsel zou kunnen omvallen. 

Nader onderzoek
Uiteindelijk verleende de Commissie op het allerlaatste moment haar voorlopige goedkeuring voor de transactie zodat ING de jaarcijfers over 2008 niet neerwaarts hoefde bij te stellen. Tegelijkertijd kondige de Europese Commissie een nader onderzoek aan. 

Het voorlopige oordeel van de Commissie is niet mals. De regels verplichten dat ING in principe de verliezen moet dragen tussen de gegarandeerde waarde en de werkelijke waarde op het moment van de toekenning van de steun.

Twijfels over aannames Bos
De vraag is dus in hoeverre het garantieniveau van 90 procent afwijkt van de werkelijke economische waarde. Bos schermt hiervoor met een waarderingsrapport van het Bureau Dynamic Credit. De Europese Commissie trekt de aannames waarop de waarderingen en de voorgespiegelde winst van 2 miljard dollar zijn gebaseerd, echter in twijfel.

Ook de verwachtingen van Bos over de ontwikkeling van de huizenprijzen in de Verenigde Staten, roepen vraagtekens op bij de Commissie. Bos gaat er van uit dat de huizenprijs in de VS in 2010 stabiel zal zijn en in 2011 en alle jaren daarna een prijsstijging van liefst 5,8 procent zal laten zien. De Europese Commissie heeft de Europese Centrale Bank opdracht gegeven om de juistheid hiervan te controleren.  

Te genereus
De voorlopige goedkeuring loopt op 31 oktober af. Het meest aannemelijke scenario is dat de Commissie de transactie wel goedkeurt, maar dat ING jaarlijks aanzienlijk meer gaat betalen voor staatsgarantie. 

Volgens het Volkskrantbericht zou Kroes vinden dat Bos te genereus is geweest door de risico's van Amerikaanse rommelkredieten van ING over te nemen. Ook zou de Nederlandse Eurocommissaris Nederland een 'arrogante houding' verwijten in het overleg met de commissie en een weigerachtige houding om met informatie over de brug te komen. Financiën herkent zich niet in dit beeld.Gerelateerde artikelen