VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe financieel directeur KPN zet kostenbesparingen door

De nieuwe financieel directeur van KPN, Carla Smits-Nusteling zal de kostenbesparingen bij de krimpende markt voor traditionele vaste verbindingen voortzetten. Dat zei de nieuwe topvrouw donderdag in een toelichting op haar benoeming, die per direct ingaat.

De kersverse CFO gaf aan dat niet tot belangrijke wijzigingen in de strategie van KPN leidt. De focus blijft op de kasstroom en de kosten. Het realiseren van de strategie voor de komende jaren noemt ze de grootste uitdaging voor de komende jaren.

Besparingen
KPN in juli dit jaar zijn omzetverwachting voor 2010, door tegenvallende omzetten uit de verkoop van vastgoed en bij iBasis. Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer merkte toen op dat er nog wel ruimte was voor besparingen bij KPN , aangezien 20 procent van het personeel uit tijdelijke werknemers bestaat.

Het telecombedrijf heeft zich ten doel gesteld om in 2010 een winst voor belasting, rente, afschrijving en amortisatie (ebitDA) te realiseren van 5,5 miljard euro en een kasstroom van tenminste 2,4 miljard euro.

Hoogste vrouw
Smits-Nusteling is nu de hoogste Nederlandse vrouw in de raad van bestuur van een onderneming die genoteerd is in de AEX-index. Bedrijven als Ahold en TomTom hebben ook een vrouwelijke CFO, maar afkomstig uit het buitenland.

Voor KPN was het vrouw-zijn van Smit-Nusteling geen overweging om haar op de hoge post te benoemen. ‘We hebben de beste kandidaat gekozen uit een zware interne en externe selectie', aldus Scheepbouwer.

Achtergrond
De 43-jarige Smits-Nusteling is sinds 2000 werkzaam bij KPN, recent als directeur corporate control van KPN. Sinds mei nam ze al een aantal taken als CFO waar, na het vertrek van Marcel Smits (geen familie) als financieel topman.

De topvrouw begon haar carrière bij de PTT, waar zij opklom tot rayonmanager bij het latere TNT. In 2000 stapte ze over naar KPN.

Salaris
De nieuwe CFO krijgt een basissalaris van 425.000 euro per jaar. Daarnaast komt zij in aanmerking voor een korte termijn variabele beloning in contanten en een lange termijn variabele beloning in voorwaardelijke aandelen. Beide zijn afhankelijk van de prestaties van KPN.

In de praktijk is Smits-Nusteling al aan de slag, maar de raad van commissarissen houdt naar verwachting in november dit jaar een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de benoeming.Gerelateerde artikelen