VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoge boete Ballast Nedam in Verenigd Koninkrijk slokt winst op

Ballast Nedam heeft in het Verenigd Koninkrijk een boete gekregen van 9,2 miljoen euro voor het overtreden van de mededingingswet. Daarmee wordt een aanzienlijk deel van de winst opgeslokt.

De in 2003 failliet verklaarde dochteronderneming Ballast plc zou in 2001 drie keer in de fout zijn gegaan. Dat heeft het bouwbedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Ballast Nedam laat weten de uitspraak van de Britse toezichthouder Office of Fair Trading (OFT) te zullen bestuderen en sluit niet uit dat het in beroep gaat. Het bedrijf heeft geen geld opzij gezet voor de boete. Het kan jaren duren voor de zaak definitief is afgerond. 

Misleiding
De boete voor Ballast Nedam is onderdeel van een vijfjarig onderzoek van de OFT, waarbij in totaal voor 129,5 miljoen Britse pond aan boetes zijn opgelegd aan 103 bouwbedrijven.

De bedrijven zouden tussen 2000 en 2006 bij 199 aanbestedingen in onderling overleg opzettelijk te lage prijzen hebben geoffreerd voor de bouw van onder meer scholen, universiteiten en ziekenhuizen om de opdrachtgever te misleiden.

Winst
Ballast Nedam zag de winst over de eerste zes maanden van dit jaar scherp dalen. Het operationele resultaat kwam uit op 4 miljoen euro vergeleken met 13 miljoen euro een jaar eerder.

De winst viel in de eerste helft lager uit dan verwacht, maar Ballast Nedam handhaafde bij de presentatie van de halfjaarcijfers in juli wel zijn winstverwachting voor heel 2009 van ongeveer 25 miljoen euro, met een bandbreedte van 20 tot 26 miljoen euro. Verder verwacht het bedrijf een lagere omzet in 2009 dan in 2008.

BAM
Het grootste Nederlandse bouwbedrijf , dat eveneens actief is op de Britse markt zegt op geen enkele wijze betrokken te zijn bij prijsafspraken in het Verenigd Koninkrijk. "We zijn er niet door geraakt en zullen er niet door geraakt worden", aldus een woordvoerder tegen persbureau Dow Jones. De Britse activiteiten van BAM waren in 2008 goed voor bijna een kwart van de totale bedrijfsomzet.Gerelateerde artikelen