VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SNS Reaal geeft aandelen uit om deel staatssteun af te lossen

Bank en verzekeraar SNS Reaal wil kapitaal ophalen om een deel van de ontvangen staatssteun af te lossen. SNS geeft daarvoor maximaal 26,15 miljoen nieuwe aandelen uit.

Dat heeft de Utrechtse financiële instelling donderdag voorbeurs bekend gemaakt.

De Nederlandse staat schoot SNS Reaal eind vorig jaar te hulp met een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Als het bedrijf een derde van het bedrag, ofwel 250 miljoen euro voor 10 december dit jaar aflost, ontloopt het een boete en bespaart het maximaal 125 miljoen euro.

SNS zal van de opbrengst van de emissie onder meer 185 miljoen euro gebruiken om de Nederlandse Staat terug te betalen.

Stichting
SNS ontving vorig jaar ook een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro van de Stichting Beheer SNS Reaal. Daarvan wil de bank en verzekeraar 65 miljoen euro aflossen met het aantrekken van nieuw kapitaal.

De stichting heeft verder aangegeven ongeveer 1,9 miljoen aandelen van de emissie te willen kopen. Daardoor blijft het stemrecht van de stichting boven de 50 procent.

Staatsinfuus
In Nederland ontvingen, naast SNS, ook ING en Aegon vorig jaar kapitaalinjecties; van respectievelijk 10 miljard euro en 3 miljard euro.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de drie financiële instellingen die overheidssteun ontvangen, bleek dat zij bepaald niet zonder kleerscheuren uit de crisis gaan komen. Wel werd duidelijk dat ze al van het staatsinfuus. 

Aegon
Aegon kondigde in augustus als eerste Nederlandse financiële instelling aan met de aflossing van de steun. De Haagse verzekeraar wil nog dit jaar een derde van de ontvangen kapitaalinjectie terugbetalen aan de staat. Daarvoor plande het een aandelenuitgifte van maximaal 1 miljard euro.

Aegon ontving vorig jaar 3 miljard euro nadat het door de kredietcrisis in zwaar weer was beland. Overigens meldt topman Alex Wynaendts donderdag dat Aegon de staatssteun van 3 miljard euro achteraf heeft gehad om te overleven.



Gerelateerde artikelen