VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Farmaceut Johnson & Johnson neemt belang van 18 procent in Crucell

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson gaat samen met biotechnologiebedrijf Crucell producten ontwikkelen voor onder meer behandeling en preventie van griep. 

Johnson & Johnson (J&J) neemt bovendien een belang van 18 procent in de onderneming. J&J heeft 14,6 miljoen nieuw uitgegeven aandelen gekocht van Crucell voor 301,8 miljoen euro.

Dat heeft het bedrijf uit Leiden maandag voorbeurs bekendgemaakt. 

Antistoffen
De twee zoeken onder meer naar antistoffen voor een vaccin tegen vogelgriep en de Mexicaanse griep (H1N1) die nu heerst. Crucell is verantwoordelijk voor de eerste fase van het onderzoek en J&J voor de latere ontwikkeling van nieuwe producten.

De commerciële rechten voor de producten in de Europese Unie gaan naar de Leidse onderneming. Johnson & Johnson gaat de vaccins in de rest van de wereld verkopen.

Contract
In augustus werd bekend dat Crucell van het Amerikaanse National institutes of Health een contract had gekregen om een nieuw griepvaccin te ontwikkelen. Met de overeenkomst was 28,8 miljoen dollar gemoeid. Dat bedrag kan door meer opdrachten oplopen tot 69,1 miljoen dollar.

Het geld zal nu gebruikt worden voor het onderzoek dat in samenwerking met Johnson & Johnson wordt uitgevoerd.
Crucell ontvangt bovendien van J&J mijlpaalbetalingen bij een succesvolle ontwikkeling van de producten.

Belang
De bedrijven hebben afgesproken dat Crucell voor een periode van drie jaar toestemming moet geven voor het uitbreiden van het belang van Johnson & Johnson in Crucell.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden maandagochtend enthousiast op het nieuws, het aandeel Crucell schoot bij de opening van de handel met bijna 8 procent omhoog.

Afhankelijkheid
Met de inzet op ontwikkeling van het griepmedicijn en de samenwerking met J&J, verkleint Crucell zijn afhankelijkheid van één medicijn. Het Leidse bedrijf drijft op dit moment met name op Quinvaxem, een cocktail tegen vijf kinderziekten die wordt geleverd aan opkomende landen. Unicef is een grote afnemer.

Bij de presentatie van de over het tweede kwartaal van dit jaar, bleek de van deze grote afhankelijkheid.

Na een sterk eerste kwartaal, leed Crucell de drie maanden erna weer verlies, mede doordat een deel van de verkoop van Quinvaxem was uitgesteld naar de tweede helft van het jaar, stond een nettoverlies van 1,8 miljoen euro in de boeken, waar op winst was gerekend.

Overnames
Er lijkt inmiddels een trend te ontstaan waarbij grotere farmaciebedrijven kleine concurrenten opslokken. Het Belgische chemiebedrijf maakte maandag bekend de medicijnentak te verkopen aan het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Abbott Laboratories voor 5,2 miljard euro.

Met het belang van J&J in Crucell, lijkt een volledige overname van het Leidse bedrijf er voorlopig niet in te zitten. Crucell voerde eind 2008 gesprekken met de Amerikaanse farmaciereus Wyeth. Die gesprekken werden in januari  nadat branchegenoot Pfizer Wyeth overnam.

 Gerelateerde artikelen