VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop Zwitserse private bank ING is druppel op gloeiende plaat

Bank- verzekeraar ING verkoopt zijn Zwitserse private banking activiteiten zoals verwacht aan de Zwitserse bank Julius Baer, maar vangt met een bedrag van 520 miljoen Zwitserse frank (344 miljoen euro) niet bepaald de hoofdprijs.

ING beheert voor ongeveer 10 miljard euro aan vermogens in Zwitserland. De verkoopopbrengst van 344 miljoen euro komt dus neer op 3,4 procent van dit vermogen. Dit is een relatief lage opbrengst, zeker ook vergeleken met andere recente transacties.

Daar staat wel tegenover dat Zwitserland op de middellange termijn niet de meest aantrekkelijke markt zal zijn voor vermogensbeheer. In het licht van de aanhoudende strijd tegen het Zwitserse bankgeheim is een uitstroom van kapitaal te verwachten.

Druppel op gloeiende plaat
ING wil in totaal voor 6 tot 8 miljard euro aan , om de 10 miljard euro af te betalen die de financieel dienstverlener vorig jaar oktober van de Nederlandse staat leende om zijn kernkapitaal te versterken.

Met de verkoop van de Zwitserse activiteiten komt voor 200 miljoen euro ruimte op de balans vrij en wordt een boekwinst behaald van 150 miljoen euro.

In het licht van de desinvesteringswens van 6 tot 8 miljard euro, is dit echter een druppel op de gloeiende plaat.

Verkoop Aziatische activiteiten
Over de verkoop van de Aziatische activiteiten, die tegelijk met de Zwitserse private bank in de etalage werden gezet, is ING nog in gesprek. Naar verluidt met HSBC en DBS Group uit Singapore. Die deal zou nog een op zich laten wachten.

De verwachting is wel dat deze tak meer opbrengt dan de Zwitserse, aangezien de groeivooruitzichten beter zijn. In Azië wordt voor 11 miljard euro beheerd, waarover in 2008 een winst werd behaald van 111 miljoen euro.

Een opbrengst van 8 keer die jaarwinst lijkt redelijk, waarmee het Aziatische deel een kleine 900 miljoen euro zou moeten opleveren. In totaal levert de vermogensbeheerdivisie dan 1,8 miljard dollar.

Afstoten private bank
ING wil zijn gehele private bank verkopen, met uitzondering van de Nederlandse activiteiten. Het onderdeel heeft zo'n 60 miljard euro aan vermogen onder beheer.

Een maand eerder deed ING al zijn belang van 51 procent in zijn Australische en Nieuw-Zeelandse vermogensbeheer- en levensverzekeringen voor 1,1 miljard euro van de hand aan Australia and New Zealand
Banking Group.

Afronden deal
Naar verwachting zal de verkoop van de Zwitserse activiteiten in het eerste kwartaal van 2010 worden afgerond.
Koper Julius Bear, de derde vermogensbeheerder in Zwitserland, na UBS en Credit Suisse, ziet met de verkoop het beheerd vermogen met 10 procent stijgen en verdubbelt daarmee naar eigen zeggen haar aanwezigheid in Genève.

De bank mikt op synergieën van 35 miljoen Zwitserse frank per jaar. De deal zal volgend jaar geen invloed hebben op de winst per aandeel van Julius Baer; vanaf 2011 komt de winst per aandeel wel hoger uit dankzij de overname.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen