VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro sluit ‘kleine stappen' in slag om supermarkten niet uit

Sligro, de enige supermarktketen buiten de overnamestrijd rond Super de Boer, sluit een beperkte deelname hieraan niet uit. ‘We zijn momenteel zelf geen onderdeel van de strijd, maar kleine stappen sluit ik niet uit'.

Dat zegt financieel directeur Huub van Rozendaal vrijdagochtend tegen Veb.net.

Van Rozendaal wil voorafgaand aan de tradingupdate van  van 15 oktober, verder niet reageren op de positie  van het concern in de overnamestrijd.
 
Wel geeft hij aan dat Sligro zich met name richt op de eigen activiteiten. ‘We hebben sinds 2006 nieuwe (Edah)supermarkten en zetten nu geen grote passen voorwaarts.' Volgens Van Rozendaal is dit een bewuste keuze. ‘We hebben geen behoefte aan investering in retail'.

Te vroeg
In de laatste aandeelhoudersvergadering van 11 maart dit jaar gaf bestuursvoorzitter Koen Slippens echter aan dat de consolidatieslag te vroeg komt voor Sligro. ‘Ik hoop dat die slag op zich laat wachten', zei hij destijds.

 11 maart 2009

Ook eind juni, in een , het magazine voor beleggers van de VEB, sprak de bestuursvoorzitter zich in soortgelijke bewoordingen uit: ‘Een club als Super de Boer is voor ons momenteel te groot. Met Edah kochten we alleen winkels en wat overhead en personeel, klaar. Hier koop je de hele zaak.'

'Mooie tweede tak'
Sligro heeft de Edahwinkels destijds gekocht om er, zoals het Slippens het noemde, een ‘mooie tweede tak' van te maken, naast de groothandelsactiviteiten. Over verdere uitbreiding werd niet gesproken.

Wel gaf de bestuursvoorzitter in het interview met Effect aan dat het moeilijk is om nieuwe supermarkten te verwerven. ‘Supermarktlocaties zijn in Nederland zeer schaars, er komen bijna geen nieuwe bij.'

 27 juni 2009

Als Sligro de wens heeft om de ‘mooie tweede tak' te versterken, is dit dus de kans. In het interview met Effect zegt Slippens dat zijn onderneming een ‘uitermate solide financiële positie' heeft en het ‘zich kan permitteren overnames te doen'. Slippens doelde hier echter op acquisities in de groothandelstak, waar hij gezien het huidige marktaandeel van 15 tot 20 procent, ruimte voor groei ziet.

De hoop daarbij was dus dat de consolidatie bij de supers op zich zou laten wachten. Nu dit niet het geval is, is het de vraag wat Sligro gaat doen. Op 15 oktober wordt meer duidelijk, dan volgt de tradingupdate en is Sligro weer bereikbaar voor commentaar.Gerelateerde artikelen